Creperie Bretonne

Foto: 

Valentina Kalaydjian

Creperie Bretonne, de la Bretanya a Girona

Fajol, aigua i sal: l'autèntic sabor de la Bretanya convertit en especialitat
Sergi Custey
,
23/06/2015
Menjar i beure
La Creperie Bretonne ja fa anys que s’ha fet un lloc entre els locals més coneguts de Girona. Segurament, hi ha poca gent de la província que no n'hagi sentit a parlar. Si encara no el coneixes o si ja fa molt temps que no hi vas, et refresquem la memòria.

L’especialitat de la casa és la galette. I no és la crêpe, us preguntareu? Dient-se creperie, seria el més normal, oi? Doncs sí i no. Contràriament del que s’ha popularitzat, el terme crêpe a França es fa servir sobretot per les crêpes dolces. La galette té el mateix concepte que la crêpe, però, en comptes de fer-se amb farina de blat, es cuina amb farina de fajol, també dit, farina de blat sarraí. El fajol no és ben bé un cereal. La veritat és que està a cavall d’un cereal i una llegum. Aquesta farina dóna un tret molt característic a les galettes: molt més fosques i contundents que les crêpes a les que estem acostumats.

  • imatge de control 1per1

La manera de presentar la galette, també varia una mica respecte les típiques crêpes. En comptes d’estar ben tancades, només es plega de les puntes i el farcit queda a la vista, semblant a una pizza. La galette a Bretanya, al nord de França, seria com el nostre pa amb tomàquet: el menjar més bàsic i típic del país. Però no per això menys bo; ans al contrari. La massa de les galettes és tan senzilla que resulta sorprenent que siguin tan bones: fajol, aigua i sal.

Però el menjar, que és de primera, no és l’únic element recomanable de la Creperie Bretone. La decoració, eclèctica i feta amb molt bon gust, fa del local un lloc acollidor per menjar amb amics, la parella o tota la família. El més destacable és una caravana dins del local, on, a més, si teniu sort, hi podreu menjar, ja que hi ha una taula a dins.

Totes les galettes són excepcionalment bones, des de la Completa (pernil, ou i emmental) fins a Bergere (xampinyons, formatge de cabra, bacon, crema de llet i cebollí), passant per Specialité (alvocat, salmó fumat amb mel i sèsam, formatge de cabra, crema de llet i figues) o la Guemanoise (ou, emental i embotit típic bretó). Això sí, demaneu la que demaneu, amb una sola quedareu més que tips. 

Us recomanem acompanyar qualsevol de les delicioses galettes amb sidra, que és com s’acompanya a Bretanya. Però no us espereu un espectacle semblant als del País Vasc, amb el cambrer escanciant la sidra per sobre l’espatlla. Ni molt menys. La sidra francesa o bretona es veu en una espècie de tassa i resulta força diferent de la vasca. De fet, té una textura més semblant a la cervesa que al vi. 

Tingueu en compte que val la pena guardar-se lloc per les postres: les crêpes (aquestes sí) dolces també són boníssimes: us podeu demanar la Flambeada (plàtan i sucrea flamejada), la Salidou (caramel casolà, mantega salada i ametlles) o la clàssica de xocolata i nata, per dir-ne només algunes.

 

A