Què passa amb el planter musical gironí?

Opinió
,
dimecres, 30 març, 2016

El Concurs de Música Emergent de Girona INTRO pot ser un bon termòmetre de la salut de les formacions novells arreu de les comarques

El boom de bandes de música emergents de fa uns anys sembla que ha tocat sostre. Un indicador d’aquesta situació és que mentre proliferen les bandes de versions, hits i revisions de grups mítics, la creació novell en el seu sentit més estricte s’ha estancat.

Veiem aquestes senyals en diversos espais on es convoca la creació musical gironina: concursos i convocatòries per a bandes emergents com l’INTRO, el Concurs de Música Emergent de Girona, organitzat per l’Ajuntament de Girona i produït per Link Produccions, obert a bandes novells d’arreu de les comarques gironines sense contracte discogràfic. Darrerament, repeteixen les mateixes bandes un any i altre o es presenten bandes fora dels criteris d’”emergent” (amb poca experiència sobre els escenaris). Sovint, les bandes que es presenten com emergents estan formades per components d’altres formacions que ja tenen un rodatge o fins i tot estan consolidades.

Per contra, cal destacar que mentre disminueix la quantitat, entre les que “resisteixen”, augmenta la qualitat musical. I d’altra banda, és destacable i sorprenent el nivell musical dels joves músics que participien en els projectes formatius tipus Black Music Big Band, Girona Marxing Band, la marxing band de Claudefaula o la Jove Big Band de Girona que ens indiquen que si bé la dimensió lúdica de la pràctica musical en els joves no té tanta tirada com fa uns anys, sí que ho tenen en canvi projectes seriosos i amb projecció. Menys brots al planter, això sí, brots ferms.

En altres espais dedicats a la creació i exhibició musical gironina (Espai Marfà, Estació Jove de Girona, Cases de la Música, Estació Jove de Salt…) sembla que també s’ha detectat aquesta disminució de fluxe emergent. Així, aquesta situació fa cada cop més necessàries les convocatòries adreçades especialment a promoure les bandes emergents: els recursos que es destinen a la música novell, des de la formació i l’assessorament a l’exhibició, són més necessaris que mai. La urgència ara és impulsar la creació, treure els grups del local d’assaig.

L’INTRO fa un pas més en l’intent de donar a les bandes novells una oportunitat de pujar a un escenari tècnicament ben preparat: també s’encarrega de fer un assessorament i acompanyament als participants que “surten de l’ou” (en aquest cas del local d’assaig) i s’endinsen en aquest món terriblement complicat que anomenem escena. Aquest any, l’INTRO ha fet aquest assessorament amb dos tallers: Com presentar la teva banda? Idees per diferenciar-te en un oceà de propostes, on es donaven claus per fer arribar els projectes musicals a programadors, mitjans de comunicació i públic; i Comunica la teva banda amb èxit a l’entorn digital, que va orientar músics emergents en un altre oceà, el de les xarxes socials.

El proper mes d’abril, en la primera fase del concurs Strena’t a l’INTRO es podrà veure una mostra de la creació musical actual a les comarques gironines: els dies 8 i 15 (dins el festival Strenes) i 30 d’abril (dins el 360Fest) actuaran les 10 bandes seleccionades pel jurat per aquesta primera fase de les 30 que es van presentar al concurs.

Strena’t a l’INTRO, primera fase del Concurs INTRO
8 abril
Plaça Santa Susanna del Mercadal 21.00h
Xakras, Tortellinis, Greda Street Band

15 abril
Plaça Santa Susanna del Mercadal 21.00h
Edward Estlin, Failovers, The Holy Sinners, Rif de Tramuntana

30 abril
Parc del Migdia 21.00h
Rooms, Erio, Sotrac