Nena a casa

Foto: 

Cedida

6 consells per viure el confinament en família (i no tornar-nos bojos en l'intent)

Actituds, activitats i propostes per superar aquesta situació excepcional
Neus Barberà
,
27/03/2020
Família
Són dies complicats per als que passem aquest confinament amb petits a casa. D'un dia per l'altre, la rutina que tant havia costat seguir i controlar, se'ns ha desmuntat de dalt a baix, obligant-nos a quedar a casa i començar de nou. Una situació excepcional que, amb fills petits, es complica encara més. Dependrà molt de l'edat dels infants (si són molt petits o ja s'aproximen a l'adolescència) i de si són fills únics o més germans. En qualsevol cas, els consells següents us poden ser útils per fer més portadors aquests dies tan intensos.

1. Hi haurà dies bons i dies no tan bons
Això és el primer que hem de tenir clar. Com a la vida sense confinament, tindrem dies en què ens sentirem més optimistes, amb més energia, amb més tranquil·litat i ànims, però també tindrem dies en què ens caurà la casa al damunt i ho veurem tot negre. I hem d'assumir que és normal, és humà i no passa res. No ens hem de sentir malament per això i ens hem de permetre sentir-nos més baixos de moral de quan en quan. Això sí, en la mesura que puguem, hem d'intentar que els dies no tan bons no siguin la majoria, sinó fer petits esforços per prendre'ns aquesta situació amb filosofia i el millor que puguem. 

2. Mantenir la calma i exercitar la paciència
Els infants, ja ho sabem, tenen molta energia i necessiten estar fent sempre alguna cosa. Constantment, sense parar. Moure's, saltar, cantar, cridar, córrer. El que sigui, però no estar quiets. Tants sorolls i tanta efusivitat, a vegades, ens pot saturar i sentir que se'ns acaba la paciència, que necessitem un moment de pau. Quan això ens passi, hem de respirar profundament i no perdre els nervis (si podem!) Calmar la situació i intentar proposar alguna activitat que els relaxi (i de passada, que ens relaxi a nosaltres també). Hi haurà moments molt esgotadors, però hem de ser comprensius i posar-nos al seu lloc per entendre per quin motiu estan tan alterats. 

3. Seguir uns horaris, més o menys establerts
Tampoc cal ser estrictes (permetem-nos encara que sigue, dormir una mica més - si els petits ens deixen - o dinar amb més calma, sense mirar constantment el rellotge), però sí que va bé tenir una nova rutina per ordenar-nos millor el dia. Molt important: al matí treure'ns el pijama i vestir-nos, encara que sigui amb roba còmoda. Estar per casa no significa no cuidar-nos, i més amb petits a casa, per qui som (o hauríem de ser) un exemple a seguir. Fer-nos un horari d'activitats també pot ser molt útil, ja que ens fa organitzar-nos millor i ens evita estar constament improvisant.  

4. Exercici, pantalles, jocs i lectura 
En la combinació està l'èxit. Sabem que, a partir d'una edat, les pantalles capten tota l'atenció dels petits. I, tot i que això és molt còmode per a que no ens 'molestin' i ens deixin moments de tranquil·litat, no s'ha d'abusar d'aquesta opció d'entreteniment. Per molts motius, un d'ells també, perquè no es cansen físicament i això, si volem dormir a la nit, ens interessa (i molt). Per tant, hem d'intentar combinar diferents tipus d'activitats per a que tinguin moments de tot: manualitats, puzzles, contes, jocs més físics (córrer, ballar, saltar...) i, amb un temps i uns continguts acordats, pantalles (ja sigui una pel·lícula, dibuixos animats o algun joc a la tauleta)

5. Avorrir-se no és dolent
És normal que, amb tantes hores tancats a casa, creiem que hem d'estar constantment proposant activitats per a que els petits s'entretinguin. Com si tinguéssim por a que s'avorreixin i ens comencin a demanar com a bojos sortir de casa. El més provable és que això no passi. Perquè els petits, com els grans, també han de tenir els seus moments de "no saber què fer", per descansar, per badar, per crear sense estímuls. És important oferir-los també aquests moments i, segurament, ens sorprendran més del que ens pensem. 

6. Compartir moments en família
En aquest confinament hi esteu tots ficats. Alguns amb més maldecaps que els altres, però entre tots us n'heu de sortir i, com més portador i agradable sigui, millor. Per això, és important veure aquesta situació com una oportunitat per conviure, compartir i conèixer-nos més. Que els petits ens ajudin en les tasques de casa (parar la taula, treure la pols, posar la rentadora...) o passar moments tots junts, ja sigui mirant una pel·lícula, fent exercici o ballant una cançó, ens servirà per aprendre a viure amb més complicitat i amor (i això, al cap i a la fi, és tot un regal). 

A