Foto: 

cedida
Estudi Tigomigo. Terrassa

Espais d'art: les galeries es renoven

Els espais d'art vallesans substitueixen les galeries reinventant-se i buscant el seu lloc
Anna Fernández
,
07/04/2015
Arts
Hi ha galeries d'art que segueixen funcionant sense problemes, bé sigui pel seu caràcter institucional o perquè, amb els anys, s'han guanyat un lloc privilegiat dins el panorama cultural català. Tot i així, la majoria d'elles han hagut de tancar. Amb la crisi, la compra-venta d'obres d'art ha baixat en picat i, en conseqüència, les galeries han anat desapareixent. Han esdevingut anacròniques, petites relíquies en un món que ja no les necessita. Malgrat tot, davant certes situacions, sempre hi ha dues opcions molt clares: renovar-se o morir.

Això d'entrar en un local impertorbable, ple d'obres d'art importants penjant de les parets on un senyor o senyora vigila cada un dels teus moviments, ha passat a la història. És com si una gran paret hagués caigut deixant pas a una nova relació entre art i espectador. El concepte de gestor, comissari, exposició o obra d'art ha canviat completament. El mercat s'ha hagut d'adaptar a les noves demandes culturals, a les noves tendències i a la nova situació econòmica.

Quan es passeja per Barcelona és un clàssic topar amb nous espais d'art. Galeries reformulades, nous conceptes de botiga artística. Llocs multidisciplinars on vàries iniciatives hi tenen cabuda. Ara bé, trobar llocs d'aquest tipus en ciutats més petites és molt menys freqüent precisament pel risc que comporta. Nosaltres, però, que creiem fermament en el potencial cultural del propi territori i que valorem el seu caràcter únic, us hem elaborat una petita llista dels indrets que hem trobat per la comarca. Al Vallès, també en podem ser molt, de hipsters:

  • imatge de control 1per1

Estudi TigoMigo (Terrassa). Situat al centre de Terrassa, difon l'obra d'artistes consagrats i de nous talents emergents. Reivindica l'art com a eina de diàleg, experimentació i creativitat. Hi podem veure exposicions de pintura o fotografia però també de gravat o tèxtil. S'hi celebren recitals poètics, encontres culturals i tallers artístics. Les portes, per on hi pot entrar tot tipus de projecte cultural interessant, són obertes a tothom. No patiu, aquí no miren les butxaques.

Impaktesvisuals (Sabadell). No és que el graffiti sigui una cosa nova, però una botiga-galeria dedicada al món de l'streetArt ja és més inusual. A Impaktesvisuals hi podreu trobar un espai per exposicions, una botiga amb tot tipus d'esprais i llibres, així com un reguitzell d'activitats que conformen l'edifici com un dels més eclèctics de la ciutat: xerrades, presentacions de llibres, vermuths i, fins i tot, sessions de dj cada dijous. Què més es pot demanar?

La Puntual (Sant Cugat del Vallès). Si visiteu el Mercantic, un dels mercats vintage i de segona mà més emblemàtics de Catalunya, l’únic dedicat a la compra venda d'antiguitats i subhastes de l’Estat Espanyol, no us oblideu d'entrar a La Puntual. Hi trobareu un lloc destinat a l’art contemporani que promou l’exhibició artística de joves creadors. Compta amb una sala d’exposicions, espais per a workshops i conferències, així com tallers disponibles per artistes. La Puntual dóna suport, d'aquesta manera, a la creació, experimentació i producció artística. Si busqueu un lloc on poder crear, treballar o simplement contemplar, aquest ha de ser, sens dubte, un dels vostres referents.


Tallers per artistes a La Puntual

Centre d'Art Maristany (Sant Cugat del Vallès). Aquest nou espai obria les seves portes amb l'exposició dedicada a Pere Formiguera que posava punt i final a l'any dedicat a l'artista. És una galeria i també un centre d'ensenyament. Un lloc on l'art es contempla i s'aprèn. El Centre d'Art Maristany neix de la necessitat de promoure, divulgar i ensenyar l'art contemporani. Al bell mig de Sant Cugat podreu gaudir de varis cicles d'exposicions, així com enriquir-vos amb tallers, cursos i conferències. Art i pedagogia en un sol ambient.

El Mirador del Coneixement (Castellar del Vallès). El Mirador no és exclusivament un centre d'art, però sí que hi té un espai reservat. Parlem d'un centre de coneixement, cultual i cívic que promou els valors de la innovació i la creativitat, la ciència, la tecnologia i la cooperació. S'hi poden veure exposicions pictòriques, de fotografia i en format digital. Art i tecnologia s'uneixen. Us animeu a donar-hi un cop d'ull?

A

També et pot interessar