Foto: 

Cedida
Gallecs és un dels espais verds més grans del Vallès

10 propostes de Setmana Santa al Vallès Occidental

Sortides per si et quedes a passar aquests dies al Vallès
Surtdecasa Vallès Occidental
,
23/03/2015
Entorn
Ja ho deia el poeta sabadellenc Pere Quart, “com el Vallès no hi ha res”. Així que si aquests dies de Setmana Santa no podeu, o no us voleu escapar a enlloc no patiu, us proposem deu activitats per fer sense sortir de la comarca perquè, tot i que no siguin unes vacances gaire llargues, cal aprofitar-les al màxim!

1) Descobriu Gallecs

Molta gent va descobrir aquest espai verd a cavall entre el Vallès Oriental i l'Occidental per 'La Plaga' la premiada pel·lícula de Neus Ballús. Si encara no l'heu vist, podeu veure la pel·lícula a Filmin, però us recomanem, sobretot, que aprofiteu la primavera per passejar-vos-hi. Envoltat de polígons i zones urbanitzades, sobreviu aquest espai rural la principal activitat del qual és l'agricultura ecològica. Des del Consorci de Gallecs es fan diverses activitats per donar-lo a conèixer i protegir-lo. A la seva web podeu trobar diversos itineraris per fer a peu o en bicicleta.

2) Estreneu el passaport dels museus vallesans

Ara que arriben uns dies de vacances també és el moment d'anar a veure tot allò que no podeu anar a veure normalment per falta de temps. I si es pot fer estalviant millor que millor. Per això us recomanem que, si encara no el teniu, us feu el Passaport de Museus del Vallès Occidental. Amb aquest passaport podreu visitar 12 museus locals de la comarca gaudint de descomptes i sortejos. Si no heu estat mai a llocs tan emblemàtics com el Monestir de Sant Cugat o la Seu d'Ègara, ara és el moment. Però també podreu gaudir d'exposicions com les del Museu d'Art de Sabadell o de museus d'història i patrimoni com el Museu de la història de la pagesia de Castellbisbal.

3) Mengeu-vos la Mona a l'Aplec del Pa de Barberà del Vallès

Per Setmana Santa també tenim tradicions pròpies i una de les més antigues és l'Aplec del Pa de Barberà del Vallès. Aquesta festa, que se celebra el dilluns de Pasqua és tan antiga que no se'n sap del cert l'origen. Tot passarà al llarg del dia al voltant de l'església La Romànica, del segle XII, i al voltant de la missa i benedicció del pa. Durant tot el dia hi podreu gaudir d'actuacions de cultura popular. Una altra manera de menjar-vos la mona!

4) Aneu fins a Gallifa, el poble més petit del Vallès

Per raons pràctiques normalment són els municipis més grans els que tenen unes agendes més atapeïdes d'activitats culturals, però de tant en tant va bé sortir-ne. Per això us proposem que aprofiteu aquests dies per visitar el poble més petit de la comarca. Situat en una vall entre les cingleres de Sant Sadurní, que conformen l'extrem els Cingles d'en Bertí, i el Farell, Gallifa ofereix un entorn natural on podreu fer passejades o excursions en BTT. També hi podreu veure ermites i masies disperses o les ruïnes del castell testimoni de la història de la zona.

5) Rutes autoguiades per Sant Cugat

Si no sou gaire amics dels mapes i no teniu el millor sentit de l'orientació les noves tecnologies us ho posen més fàcil. Sant Cugat inclou quatre itineraris a l'aplicació 'Natura Local'. Aquesta aplicació disponible per IOS i Android ofereix informació detallada i mapes de quatre rutes del Parc Natural de Collserola i els parcs urbans de la ciutat. Les rutes són el camí de Can Borrell fins a Sant Medir, els parcs urbans del municipi posant en valor arbres singulars, ruta fins l'ermita de la Salut i Puig Madrona i la ruta pel Turó de Can Camps.

6) Esports en família

Aquests dies en que tan els més petits com els més grans tenen vacances són perfectes per fer activitats per tota la família i al Vallès trobareu llocs on us ho podreu passar bé i a la vegada aprendre-hi alguna cosa. És el cas de l'Aventura Park de Viladecavalls, un espai pensat perquè tota la família pugui aprendre les bases d'una vida sostenible a l'hort i la granja i a la vegada passar-ho bé a zona de tirolines. A Cerdanyola del Vallès també hi trobareu El Bosc Tancat, dins del qual hi ha Natupark, el parc d'aventures més gran d'Espanya on grans i petits podran descarregar adrenalina en circuits i jocs d'aventura.

7) Escalada i espeleologia

Si aquesta proposta us ha fet venir més ganes d'aventura també en podeu trobar sense sortir del Vallès. Al Parc de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac trobareu zones d'escalada i coves. Una complexa xarxa hidrològica subterrània ha donat lloc a coves i avencs com la cova Simanya.

8) Xarxa de camins

Al Vallès Occidental hi ha una xarxa de camins que permet arribar a qualsevol lloc de la comarca per camins que passen per zones no urbanitzades aprofitant els corredors verds. Des de fa un temps s'està treballant en la senyalització d'aquesta xarxa de camins tant amb els sistemes tradicionals de pals, plaques i pintura com amb codis QR que us permeten descarregar informació de la xarxa de camins turístics o altres recursos propers.

9) Època de calçots

Encara sou a temps de fer l'última calçotada de la temporada! I si voleu fer-vos els calçots vosaltres mateixos i no anar a un restaurant però no teniu un espai prou gran a casa us en busquem un. Segur que tots coneixeu espais on fer-ho però nosaltres us recomanem El Torrent de l'Escaiola, a la carretera de Mura a Talamanca. Es tracta d'una àrea d'esbarjo on trobareu bar, serveis e lloguer de taules, graelles, venda de llenya i recollida d'escombraries. Només cal que hi porteu els calçots, la carn i les ganes de menjar!

10) Busca el verd a la ciutat

Sí, al Vallès tenim natura però som bastant urbanites. Per això, si no us ve de gust sortir a la muntanya podeu buscar el verd a la ciutat. Per una banda en jardins, molts d'ells fruit del modernisme industrial com ara el de la Masia Freixa a Terrassa o el de la Fundació Antiga Caixa Sabadell a aquesta ciutat. Però també en parcs urbans, els més coneguts dels quals són el de Vallparadís de Terrassa i el Parc Catalunya de Sabadell, amb les seves populars barques. Però també n'hi ha fora de les dues cocapitals com ara l'Hostal del Fum de Palau-solità i Plegamans o el Parc de les Morisques a Sant Quirze del Vallès.

A