Foto: 

Cedida
Escena de 'Tom Sawyer detectiu' de la Companyia Lazzigags

'Tom Sawyer detectiu' busca petits cantants a cada poble

La Companyia Lazzigags adopta un cor del Vallès pel seu espectacle itinerant
Anna Fernández
,
24/11/2014
Família
Treballar amb un clàssic com Tom Sawyer pot ser una tasca tan divertida com pedagògica. La Companyia Lazzigags i l'escola Les Pisanes de Terrassa ho tenen clar. No és nou, per a ells, fer del teatre quelcom més que un espectacle ja que treballar, a través de la interpretació, tot el seu potencial lluny dels escenaris és el seu pa de cada dia. Aquesta vegada, però, ho han fet plegats i sembla que el producte final, que es podrà veure diumenge 30 de novembre al Teatre Principal, és el resultat d'un treball conjunt, molta il·lusió, esforç i alguna cosa més que pur teatre.
Per apropar el teatre a nous públics cal innovar engrescant-se en iniciatives integradores, obrint el mercat, els llocs de funció i movent-se pel territori

Fa quasi un any que la Companyia Lazzigags estrenà el seu 'Tom Sawyer detectiu' al Teatre Regina, de Barcelona. Amb aquella funció la companyia celebrava el seu 15è aniversari i per fer-ho va optar per una obra de creació. No van dubtar gens alhora de triar el seu espectacle. El clàssic de Mark Twain havia de convertir-se en un musical per a tots els públics perquè, per una banda, va ser amb aquest gènere amb el qual van emprendre la seva carrera de producció i, per l'altra, perquè la voluntat d'arribar al màxim de persones possible sempre ha estat l'objectiu principal.

Per tal d'explicar les peripècies i intrigues d'en Tom Sawyer i el seu amic, en Huckleberry Finn, la companyia va idear una obra amb música moderna i eclèctica, combinat misteri i humor. Sembla que la barreja ha donat molt bon fruit i és que des de la seva estrena a Barcelona l'espectacle no ha deixat de voltar. El més original, però, no és l'adaptació al teatre d'aquesta novel·la, sinó el caràcter, també canviant i itinerant, del seu cor de petits cantants i artistes. Amb la funció a Barcelona, la companyia ja posseïa el seu propi cor per les escenes musicals -Lazzigags també ensenya teatre a les escoles- però, a priori, semblava que aquell bolo seria especial i que, després, a altres ciutats, l'espectacle es faria sense cor, ja que no era pràctic fer anar els nens amunt i avall, sortint de Barcelona. Va ser arrel d'aquell handicap que es va decidir adoptar un cor a cada poble que actuaria al costat de la companyia mentre la funció es dugués a terme a la seva ciutat. “Tot va començar gràcies al consell d'un programador municipal de Atlàntida de Vic. Ells ens va donar la idea de treballar amb cors itinerants i fins ara ens ha funcionat molt bé”, explica Miquel Agell, director de l'espectacle i professor a Lazzigags.

  • imatge de control 1per1

Aquest diumenge actuen a casa, concretament a Terrassa, i són els nens i nenes de cinquè i sisè de primaria de l'escola de teatre Les Pisanes els encarregats de posar els cors al musical. En set sessions de dues hores, durant sis setmanes, en Lluís Garrido, membre de la companyia, ha estat el responsable d'ensenyar la coreografia als alumnes de Terrassa. Ell i la Teresa Sánchez, professora de l'escola, han preparat als nens per cantar, ballar i interpretar alhora. Se'ls hi ha explicat la història, se'ls hi ha ensenyat un vídeo amb la representació de l'obra i se'ls ha animat moltíssim a formar part d'aquest projecte que, durant unes setmanes, ha estat tan seu com de Lazzigags. La majoria dels nens i les nenes de l'escola tenien experiència teatral, però molts no havien actuat mai en un musical, amb la qual cosa la feina podia resultar complicada. “Els nens aprenen molt ràpid. A més, quan els hi vam presentar la iniciativa els hi va fer molta il·lusió i s'ho han pres molt seriosament. El novembre és el mes típic dels refredats i les febrades i si algun nen o nena es posava malat ens avisava patint que no podria venir a l'assaig de Tom Sawyer”, afegeix la Teresa, que ha viscut “in situ” tota l'evolució de l'aprenentatge.


Assaig amb els nens i nenes de l'escola Les Pisanes

Als pares dels alumnes els hi va semblar fantàstica la proposta i, justament per això, iniciatives com 'Tom Sawyer detectiu' arrosseguen a tot tipus de públic al teatre. Fills, pares, avis i amics. Gent habituada al teatre i persones que mai han trepitjat una platea. Lazzigags sap del cert que per apropar el teatre a nous públics cal innovar engrescant-se en iniciatives integradores, obrint el mercat, els llocs de funció i movent-se pel territori.

Aquesta dijous és l'assaig general al Teatre Principal, un espai on els alumnes de Les Pisanes no acostumen a anar. La sala del Principal està pensada per acollir una gran capacitat de persones i aquesta escola de teatre està habituada a un altre tipus d'espectacle, més íntim i de petit format. L'experiència, per tant, esdevé una sorpresa tan pel públic com pels alumnes. Amb aquesta funció, Lazzigags tanca la gira d'aquest any però preveu continuar l'any vinent. Esperem que, en busca d'altres cors, aterrin sovint pel Vallès.

 

 

A

També et pot interessar