Foto: 

Cedida

Les 10 propostes per Sant Joan

Revetlles, festes, paisatges per passar el 23 de juny
Surtdecasa Vallès Occidental
,
16/06/2015
Fires i festes
Sant Joan és la nit més curta de l'any, però us convidem a treure'n el màxim suc amb deu propostes quilòmetre zero. Tan si preferiu una revetlla tranquil·la a la natura, com si el que voleu és bona música per ballar tota la nit o recuperar alguna antiga tradició al Vallès trobareu la vostra proposta.

1.Sopar amb el Vallès als peus
Sí, és típic però segur que molts vallesans no ho heu fet encara i una nit màgica com la de Sant Joan és un gran moment per fer-ho. Us proposem que pugueu a La Mola i sopeu amb el Vallès als vostres peus. El cim més alt del parc de Sant Llorenç del Munt és un dels llocs més emblemàtics del Vallès i hi podreu gaudir de tranquil·litat envoltats de natura sense moure-us de casa. Podeu portar-vos un entrepà o el que sigui i fer un pícnic o bé sopar al restaurant que hi ha al Monestir Romànic de Sant Llorenç on trobareu una oferta de productes de proximitat, això sí, si escolliu aquesta opció reserveu abans.

2.Revetlla a ritme de soul
Teniu ganes de celebrar la revetlla però les orquestres típiques i els temes de cada any no us convencen? No patiu, hi ha propostes musicals per tots els estils. Si us agrada la música negra podeu anar fins a Rubí on, per amenitzar la revetlla i tindran el grup de soul The Excitements. L'explosiva veu de la cantant Koko-Jean Davis us farà moure l'esquelet i pair la coca a bon ritme.

3. Sant Joan Vintage
Res passa de moda, tot torna. Sinó mireu la moda dels mercats vintage. Al Vallès hi tenim el Mercantic i també hi podeu passar el Sant Joan. A més a més, des de fa un temps s'han apuntat a la moda del Food Market, les caravanes que serveixen menjar de qualitat i d'arreu del món. Per 25€ podreu fer un sopar degustació d'aquestes caravanes, tindreu música en directe i focs artificals. No renuncieu a ser hipsters ni tan sols per Sant Joan, això sí, reserveu abans. 

4. La revetlla més tradicional
Ara bé, sempre hi ha qui prefereix una revetlla de les de tota la vida a l'estil de les que retrataven fa anys Dagoll Dagom i Jaume Sisa. Sopar popular amb els veïns, coca i una orquestra per animar l'ambient i ballar les cançons de tota la vida. Són molts els pobles que encara les fan. En trobareu a Matadepera o a Palau Solità i de Plegamans, per exemple.

5. Cremar el que no ens serveix
Una de les grans tradicions de Sant Joan són les fogueres. S'hi cremaven mobles vells, alguns deien que servien per allunyar mals esperits o el mal temps, i de segur que més d'un estudiant hi cremarà els apunts del curs que s'acaba. Sigui com sigui aquesta tradició s'ha anat perdent i segur que molts recordeu amb nostàlgia les de quan éreu petits. El Grup d'Investigació i Història de Sant Quirze del Vallès ja fa uns anys que s'ha proposat la tradició i n'encén una al costat del Mas Duran això, sí amb monitors i totes les garanties de seguretat.

6. La flama
I per encendre la foguera no es pot fer de qualsevol manera, la tradició mana que es faci amb La Flama del Canigó. Una flama que es renova cada any al cim de l'emblemàtica muntanya i que es transporta per tot Catalunya a peu o en tot tipus de vehicles. La podeu veure arribar al vostre poble o passar pels dos punts que la distribueixen al Vallès que són Sabadell i Sant Quirze. Consulteu tota la informació sobre la Flama al següent enllaç o a la web del teu ajuntament. 

7. Festa de la terra
Sant Joan és, doncs, una festa molt nostrada. Per això pot ser que us vingui de gust celebrar-la amb productes de la terra. Podeu passar per la revetlla que organitza el Casal Popular de Santa Perpètua on, per l'ocasió, prepararan entrepans amb productes dels Països Catalans, un menú on podreu tastar mini entrepans dedicats a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. A més a més durant la tarda tindreu jocs populars per tota la família i a la nit música en directe del grup local Jordi Boys.

8. Les herbes de Sant Joan
San Joan és època de canvis, solstici d'estiu, comença una nova estació. I això es nota a la natura. Aquest és el moment per collir les herbes de Sant Joan que surten per aquestes èpoques i que serviran per fer Ratafia, un licor de nous que pot portar fins a quaranta herbes aromàtiques. Si en sabeu podeu sortir a collir-les vosaltres mateixos, sinó a Les Feixes d'en Canyelles, un espai agroforestal a tocar de Castellar del Vallès, us n'ensenyaran i us podreu apuntar a fer un taller de ratafia. Si us hi poseu ara potser la tindreu a punt per tastar-la per Carnestoltes.

9. La llegenda del Callicant
Sant Joan també és nit de supersticions i al Vallès tenim les nostres. A Gallecs hi ha la pedra del Callicant on tradicionalment s'anava a donar un cop de cap la nit del solstici d'estiu per tenir sort durant tot l'any. Podeu fer una passejada per Gallecs i buscar-la. Si sou supersticiosos de mena pot ser una bona idea, i si no, sempre ho és passejar per un dels pulmons que encara ens queden a la comarca.

10.“Vaya vaya, aquí no hay playa”
Ho cantaven “The Refrescos” a finals dels vuitanta parlant de Madrid però es podria aplicar a aquestes dates al Vallès. I és que, desenganyem-nos, per Sant Joan els que pugueu marxareu a algun lloc on poder fer el primer bany de l'any. Si no podeu us proposem que aprofiteu el dia per passar per la riera de Mura o la riera de Rellinars i fer un bany quilòmetre zero. Caminareu per fer lloc a la panxa per la coca i podreu fer el primer bany de la temporada. Si us falta una mica de regust mariner sempre podeu portar uns auriculars i un disc d'havaneres i fer un rom cremat.

A