Foto: 

Núvol
El poeta Francesc Garriga

Mor el poeta Francesc Garriga

Una malaltia pulmonar s'emporta Garriga abans que es publiqui el seu darrer llibre, 'Swing'
Surtdecasa Vallès Occidental
,
04/02/2015
Llibres

Francesc Garriga i Barata, poeta nascut a Sabadell i resident a Sant Cugat, ha mort avui als 82 anys a causa d'una malaltia pulmonar. I Sant Cugat, Sabadell i la comarca sencera s'han quedat blanques de tristesa. Garriga ha estat i serà un dels grans mestres de la poesia catalana actual. Tot i que no fou reconegut per la seva generació, ha estat en els darrers anys de la seva vida quan s'ha posat en valor la seva obra, quan molts poetes joves l'han identificat com a referent. Ell mateix, en rebre el Premi Carles Riba l'any 2013 pel seu darrer llibre 'Tornar és lluny' (Proa, 2013), es queixava que el guardó li arribava "més tard del compte". 

Sigui com sigui, a 'Tornar és lluny' es percep la sensació de comiat: Francesc Garriga era ja un home de 80 anys, de tornada de tot com se sol dir, que reflexionava sobre el pas del temps i sobre la mort amb total serenitat. També aquesta era la seva actitud a la vida: un home sense pèls a la llengua, que no debia ja res a ningú, i que tenia una actitud àcida i crítica alhora que entusiasta vers les noves generacions de poetes. 

El seu llibre 'Swing', serà públicat de manera pòstuma per Labreu Edicions. Gaudirem dels seus poemes. Des de Surtdecasa, però, ens entristeix pensar que no podrem conversar-ne amb l'autor. 

 

cal encarar la mort amb un somriure,
vam oblidar-ho en néixer.
sempre hem penjat del fil de l'alegria
d'un cap a l'altre, fràgil, mentidera.

el goig avui és poder escriure, encara,
vestir-se amb les paraules
d'allò que més estimes,
pautar la solitud,
fer somriure les ombres.

per no anar nu.

i per poder-te presentar,
tan ruc com ets
al joc final del dubte i la certesa.

per perdre o per guanyar, que el joc és joc.

Francesc Garriga Barata

A