Foto: 

Cedida
20 bandes competeixen per arribar a la final

Boca Grossa, concurs de bandes del Vallès

La sala Stage Teatre es presenta obrint-se a la cultura i a la música local
Núria Casanovas
,
13/04/2015
Música
Teatre Sant Cugat és una sala de concerts i discoteca oberta des de fa pocs mesos i amb els ulls posats a Sant Cugat sobretot, i al Vallès Occidental per extensió. Per això ha organitzat un concurs de bandes novells de la comarca, oferint el seu equipament de primer nivell a bandes que tot just comencen, amb un clar missatge implícit: benvinguda la cultura de proximitat. El Boca Grossa és la carta de presentació de la voluntat d'obertura de la sala.

Per què és tant important això? A part de les òbvies implicacions per al territori, on tenir una sala que tingui cura dels artistes locals pot fer la diferència entre una ciutat viva o una “ciutat marca”, la sala Teatre (o Stage Teatre, nom que rep quan es tracta de música en directe) sap que HA d’obrir-se a la ciutat: Sant Cugat fa massa temps que ho reclama. 

Els antecedents: Hoboken
L’activitat cultural a Sant Cugat del Vallès ha crescut al mateix ritme que la seva població, que s’ha duplicat en els últims 20 anys. Amb aquest creixement, noves necessitats han sortit a la llum, i la creació d’un Espai Musical que faciliti l’accés a la música (per aprendre, assajar i actuar) n’ha estat una de les grans reivindicacions. Després de molt de temps de reivindicacions i negociacions infructuoses amb l'Ajuntament, aquest arriba a un acord amb la sala Hoboken, de gestió privada, per tal que aquesta cobrís les demandes dels músics locals. És a dir, “externalitza” la responsabilitat d’habilitar un espai adequat per als músics de la ciutat. 

La Sala Hoboken obre portes el novembre de 2012, i aposta per una programació de música independent amb grans noms de la cartellera catalana, però oblida per complet les bandes minoritàries i joves. El model de gestió i la programació musical mai van satisfer les demandes dels músics i els joves de la ciutat, cosa que va desembocar en un veritable episodi de “desobediència civil”, segons comenten els maeixos santcugatencs, articulat a través del col·lectiu Dissidència Sònica. Resultat: els concerts a Hoboken fracassen, i els joves de Sant Cugat no trepitjen la sala. Poc a poc Hoboken es va transformar en discoteca, oblidant del tot la música en directe. Malgrat intentar redreçar la situació anunciant un "canvi de rumb", amb la incorporació d'una persona de confiança del govern municipal a la gestió privada d'Hoboken, l'esforç resulta infructuós i la sala tanca. 

Després del tancament de la sala, un nou equip gestor s’enfronta ara a un gran repte: escoltar les demandes històriques dels músics de Sant Cugat, apostar per la música en directe i fer-ho de forma independent. El concurs de bandes del Vallès que han batejat com “Boca Grossa” és la seva carta de presentació, i una declaració d'intencions.

El Boca Grossa
El concurs de bandes es va donar a conèixer per xarxes socials, s’hi van presentar unes quaranta bandes, de les quals se’n van sel·leccionar vint (deu a través de la participació a les xarxes socials, i deu més per part d’un jurat). Aquestes vint bandes s’enfronten en directe en quatre eliminatòries. A cada eliminatòria hi participen cinc grups, dels quals dos (un per votació popular i l’altre per decisió del jurat) passen a la gran final. 

De moment s’han celebrat dues eliminatòries:
A la primera, els matadeperencs Les Dents Afilades van passar l’eliminatòria amb el seu rock i sentit de l’humor: 

Els santcugatencs Greeners es van estrenar en directe barrejant hip-hop i rock, i el seu debut els va portar directes a la final:

La segona eliminatòria va ser l’ocasió de Ghost Trip, amb el seu hard rock provinent de Sant Cugat: 

També van passar a la final Ride For a Fall, de Terrassa, amb una barreja insòlita de reggaetón, metal, rock i rap: 

Encara queden dues eliminatòries per la final del Boca Grossa, que se celebrarà al juny. Els guanyadors podran tocar a la Sala Apolo de Barcelona.
Si vols descobrir les bandes de la tercera eliminatòria, consulta-les aquí!

A

També et pot interessar