Fires i festes
,
2016
Del 22 d'abril a l'1 de maig
diferents espais
Montblanc

29a Setmana Medieval

Sant Jordi va matar el drac a Montblanc, tot rescatant el poble i la seva princesa d'una mort segura. Així ho recull el Costumari Català de Joan Amades. El 1981, un grup de joves de diferents entitats folklòriques i de cultura popular montblanquines van voler reivindicar l'esplendorosa història de la vila a l'Edat Mitjana. L'Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi va néixer el 1987, esperonada per l'empenta i la il·lusió d'uns montblanquins engrescats en la recuperació d'aquest element essencial de la cultura catalana. També amb les ganes de situar altre cop Montblanc al mapa de les festes més importants del país.
 
Aquell mateix any, a la plaça Major, es va representar la primera llegenda de Sant Jordi. L'any següent, es va completar amb la primera celebració de la Setmana Medieval. D'ençà d'aleshores, la festa ha anat creixent, sense perdre mai el seu caràcter popular i transversal, en una festa organitzada pels socis de l'Associació. Fora les muralles, el reconeixement ha arribat amb la declaració de Festa d'Interès Turístic per la Generalitat i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà (1993) i per l'Estat espanyol (1997), entre altres premis.
 
La Setmana Medieval es celebra els dos caps de setmana que volten la Diada de Sant Jordi, el 23 d'abril. Compta amb un extens programa d'actes, que es renova parcialment cada edició i s'enriqueix amb noves aportacions tecnològiques i artístiques.
 
Els principals actes són:
 
Representació de la Llegenda de Sant Jordi. És l'acte més emblemàtic i s'hi representen dues funcions. Aquest macro espectacle de llum i música es celebra amb les muralles del segle XIV de fons, on s'hi projecta un mapping.
 
Mercat Medieval. És un dels primers que es va celebrar a Catalunya i aplega a 130 parades, exclusivament de productes artesans, distribuïts pels carrers i places del nucli antic gòtic.
 
Dracum Nocte. Espectacle de gran format al punt més alt de la muralla. Un centenar d'actors donen vida a bruixes, barjaules i devots del diable. Explica la història de la metamorfosi del Drac dels Quatre Elements.
 
Entrega de la Rosa. El 23 d'abril, la comitiva de les quatre cases nobles dansaran en honor de l'acte d'amor més bell del costumari català, el lliurament de Sant Jordi d'una rosa a la Princesa.
 
  • imatge de control 1per1

Portada - Lletres

Lletres

  • imatge de control 1per1