Arts
,
2015
Del 3 al 7 de novembre
Teatre Bartrina
Reus

Xè Festival Internacional de Cinema de Reus Memorimage

Dimarts 3 de novembre 
19.00h Teatre Bartrina
 
'Forbidden Films (Verbotene Filme)' de Felix Moeller
Alemanya. 2014. 94’ VOSCat
SECCIÓ OFICIAL
 
Durant la dictadura del Tercer Reich es van produir a Alemanya més de 1.200 pel•lícules, un centenar eren de propaganda nazi. Gairebé setanta anys després de la fi del règim, més d’una quarantena d'aquestes pel•lícules romanen guardades sota clau i només es poden projectar sota circumstàncies especials.
 
Utilitzant extractes i discussions gravades en col•loquis de les projeccions, el director ens ensenya com de polèmiques segueixen resultant aquestes cintes. Pot la propaganda nazi seguir sent efectiva quan la presentes davant d’un públic susceptible a la manipulació?
 
 
Dimecres 4 de novembre 
21.00h Teatre Bartrina 
 
'Joana Biarnés, una entre tots' d'Òscar Moreno i Jordi Rovira
ESTRENA INTERNACIONAL
INAUGURACIÓ 
Catalunya. 2015. 72’ VO
SECCIÓ OFICIAL I MEMORIJOVE
 
Amb presència de la protagonista Joana Biarnés i de l’equip de la pel•lícula
 
Es va colar a la suite dels Beatles, va enganyar Roman Polanski, va ser fotògrafa de Raphael, va escollir el vestit de Massiel per Eurovisió, Clint Eastwood la va besar als llavis. Fou amiga de Xavier Cugat, Joan Manuel Serrat, la Duquesa d'Alba, Fernando Rey, el Cordobés, Lola Flores, Salvador Dalí... Aquesta és la desconeguda vida i obra de Joana Biarnés, la primera fotoperiodista espanyola. Una pionera que va vèncer els prejudicis d’una època, va triomfar en la seva professió, va conèixer i immortalitzar a grans personatges de la història i quan es podia haver convertit en llegenda, va desaparèixer. 
 
Òscar Moreno és director, realitzador i guionista de REC videoproduccions. Ha realitzat i dirigit documentals per TV3 i TVE. Dins de la seva filmografia destaca la pel•lícula Hoy el día se repite diferente (2007) Llargmetratge documental, codirigit amb Xavier Baig, guanyador de tres premis a millor llargmetratge documental i seleccionat en 18 festivals internacionals arreu del món. 
 
Jordi Rovira és periodista freelance, director i guionista. Dirigeix Capçalera, la revista del Col•legi de Periodistes. Dins la seva filmografia destaquen La selva enverinada (2009) i 165, Regent street (2011).
 
 
Dijous 5 de novembre 
17.00h Teatre Bartrina
'
'Com canviar el món (How to change the world)' de Jerry Rothwell
ESTRENA NACIONAL 
Regne Unit, Canadà. 2015. 112’ VOSCat
SECCIÓ OFICIAL
 
El 1971 un petit grup d’activistes canadencs va iniciar la seva primera missió a bord d’un vell vaixell de pesca: aturar els assaigs de la bomba atòmica de Nixon a Alaska. Aquest va ser el naixement del moviment mediambiental i la creació de l’organització global que avui coneixem com a Greenpeace. 
 
Pot un grapat d’amics periodistes i científics hippies canviar el món armats únicament amb càmeres? Aquest grup d’ecologistes pacifistes utilitzen les imatges com a “bombes mentals” capaces de transformar consciències, confiant en el poder de les imatges i els mitjans de comunicació com a eines de canvi social.
 
 
Dijous 5 de novembre 
19.00h Teatre Bartrina 
 
'Els que es quedaren' de Vanessa Batista 
ESTRENA INTERNACIONAL 
Vanessa Batista. Catalunya, Cuba. 2015. 73’ VOSCast
SECCIÓ MEMORIREUS
Amb la presència de la directora Vanessa Batista i l’equip de la pel•lícula
El naixement a Barcelona del primer nebot de la directora, cubana immigrada a Catalunya deu anys enrere, inspira un viatge a l'illa que es creua amb un altre viatge a la inversa, el de Francisco Carulla, que el 1927 realitza la seva única visita a Catalunya filmant amb una càmera de 16mm. 
 
Seguint la pista de Carulla, la directora va descobrint la història d'aquesta emigració que va començar a produir-se al segle XIX, aproximant-se a l'experiència dels milers d'emigrants que van creuar l'Atlàntic buscant una vida millor. 
 
Una reflexió sobre la identitat, les arrels i l'emigració, com si d'un joc de miralls es tractés.
 
 
Dijous 5 de novembre 
21.00h Teatre Bartrina 
 
'El Gran Vuelo' de Carolina Astudillo
Espanya. 2014. 60’ VO
SECCIÓ OFICIAL
Amb la presència de la directora Carolina Astudillo
Durant els primers anys de la dictadura franquista, Clara Pueyo Jornet, militant del PSUC, el partit comunista català, va escapar de la presó de Les Corts de Barcelona per la porta principal. Estava condemnada a mort per la seva tasca clandestina en la reestructuració del partit socialista unificat de Catalunya. En aquest moment la seva empremta es perd per sempre, deixant únicament enrere un grapat de cartes, que no arriba a enviar, i algunes fotografies. 
 
A partir de les imatges d’arxiu de l’època, seguim la pista d’aquella dona i la de tantes altres que van exercir la seva militància en una societat repressiva i conservadora. La història de Clara és també la història de les dones de la seva època i la de la seva lluita per la llibertat. Ser dona era difícil, però ser dona revolucionaria encara més.
 
 
Divendres 6 de novembre 
17.00h Teatre Bartrina
 
'Després de la Boira' de Luís Ortas Pau
Espanya. 2015. 82’ VOSCat
SECCIÓ OFICIAL

La història de Siegfried Meir és de pel•lícula. Jueu alemany, va entrar al camp de concentració d’Auschwitz quan tenia nou anys. Després de la mort del seus pares va ser enviat a Mathausen, el camp dels republicans espanyols, on el jove de 30 anys Saturnino Navazo va decidir adoptar-lo i donar-li una nova educació.

 
 Siegfried va decidir dedicar la seva vida a demostrar a Saturnino que havia valgut la pena salvar-lo. Va triomfar en el món de la música com a cantant a França, va ser el primer en obrir una macrodiscoteca a Eivissa als anys seixanta freqüentada per personalitats com Brigitte Bardot o Jean-Paul Belmondo, per acabar esdevenint pintor i escultor. 
 
“Continuo sense explicar-me com vaig sortir viu d’aquell lloc on només es sortia reduït a fum per una xemeneia” Siegfried Meir
.
 
Divendres 6 de novembre 
19.00h Teatre Bartrina 
 
'La filla del Farer' de Mario Pons
Catalunya. 2014. 22’ VO
SECCIÓ MEMORIREUS
Amb la presència del director Mario Pons
 
Helena descobreix un extens arxiu familiar amb imatges del desaparegut ofici de torrer de fars. El seu avi, l’Alfredo Cabezas Martos, va ser el faroner del far de l’Illa de Buda al Delta de l’Ebre. 
 
Els primers fars del Delta de l’Ebre formen part dels records dels últims habitants de l’illa de Buda. La família de l’Alfredo rememora un passat mític dins l’inconscient col•lectiu d’un territori que s’enfonsa lentament dins la mar. Iniciem un viatge en el temps des dels records cap a les vivències d’uns nens que viuen en un entorn salvatge flanquejat per les llums del Delta de l’Ebre, una història personal lligada a la simbologia de la llum dels fars.
 
 
'Xiquets de Tarragona, L’herència millorada' de Carles Pitarch i Maria Roig
ESTRENA INTERNACIONAL 
Catalunya. 2015. 52’ VO
SECCIÓ MEMORIREUS

Amb la presència dels directors Carles Pitarch i Maria Roig

 
Fa 130 anys de la creació dels Xiquets de Tarragona (abans Colla La Mercè) i 45 de la reunificació i creació de l’actual colla de camisa ratllada, la colla degana de Tarragona. 
 
Una mirada original a les formacions castelleres al llarg de la història i un anàlisi del procés intern, llarg i costós de reunificació de les dues colles que acaba amb l’esclat casteller i social d’una colla renovada que no té res a envejar a les capdavanteres.
 
 
Divendres 6 de novembre 
21.00h Teatre Bartrina 
 
'La volta al món de la senyoreta Stinnes (Fraülein Stinnes fäht um die welt)' d'Erica von Moeller
Alemanya. 2009. 88’ Versió doblada al català
SESSIÓ ESPECIAL
 
Amb la presència i presentació especial de Joan Marí, director del programa Cronos del Canal 33.
El maig del 1927, va començar una gesta pionera excepcional: la jove alemanya Clärenore Stinnes, acompanyada del fotògraf suec Carl-Axel Söderström i de dos mecànics, inicià la primera volta al món a bord d’un Adler Standard 6. En aquell moment, als 26 anys d’edat, Clärenore era la pilot de curses femenines amb més èxit d’Europa i una dona plena de desig d’aventura. 
 
Després de dos anys i un mes de viatge, i de recórrer 48.000 quilòmetres, el juny del 1929 arribaven a Berlin. 
 
Basada en les filmacions originals fetes per Söderström durant el viatge i en una acurada dramatització ficcionada, acompanyarem a la senyoreta Stinnes per un viatge fascinant. -- Aquest film es projecta amb la col•laboració especial del programa Cronos del Canal 33 que també celebra enguany el seu 10è aniversari.
 
 
Dissabte 7 de novembre 
17.00h Teatre Bartrina
 
'El Modern Sherlock Holmes (Sherlock Jr.)' de Buster Keaton
EUA. 1924. 45’ 
Pel•lícula muda amb subtítols en castellà 
SECCIÖ MEMORIXICS
 
Buster Keaton és un jove projeccionista de cinema que somnia amb ser un detectiu com els de la gran pantalla. Degut a un malentès, es veu involucrat en un cas de robatori que no ha comès. Per intentar esbrinar qui ha estat el veritable lladre, Keaton viurà unes extraordinàries aventures en les que, per art de màgia, s’introduirà dins les pel•lícules de detectius dels seus herois.
 
 
Dissabte 7 de novembre 
21.00h Teatre Bartrina 
 
'Del Carro al Twitter' de Noemí Cuní Sans
ESTRENA INTERNACIONAL
CLOENDA 
Catalunya. 2014. 55’ VO
 
Amb la presència de la directora Noemí Cuní i de l’equip de la pel•lícula
Recorrent tota la zona de la Vall del Corb, es retrata el paisatge humà i natural d'una Catalunya que tenia i encara té un ritme diferent al de les grans ciutats. Durant els darrers 50 anys, les zones rurals de Catalunya han patit un procés de transformació social i econòmic que era per molts impensable. 
 
Les generacions que han viscut el canvi han passat de no tenir ni accés a l'aigua potable ni carreteres per sortir del poble, als trens d'alta velocitat. De la feina manual a la maquinària, de la cultura de l'esforç a les facilitats tecnològiques, d'anar amb carro a comunicar-se per Twitter. 
 
Inspirat en la novel•la “La marinada sempre arriba” del periodista Lluís Foix. 
 
Noemí Cuní és la directora de la productora Broadcaster. Del carro al Twitter és la seva primera creació en format documental. Les seves obres prèvies inclouen reportatges i docu-sèries per televisió. Actualment està dirigint el seu segon documental Where the roads end sobre la història del Dr. Oriol Mitjà i la seva recerca per guarir la malaltia del Pian.
  • imatge de control 1per1