Mas Plantadeta, Priorat, vins

Foto: 

Víctor Rubio

Celler Sabaté: "La nostra terra té alguna cosa que la fa especial"

Coneguem un celler familiar fundat l'any 1910 a La Vilella Baixa
Surtdecasa Camp
,
07/07/2014
Menjar i beure
L'any 1910 el va fundar a La Vilella Baixa el besavi dels actuals propietaris i, des de llavors, el celler sempre ha estat en mans de la família. Coneixen les seves terres com ningú i es nota perquè n'han sabut treure molt de profit. Actualment elaboren 5 vins, tots ells sota la DOQ Priorat, tal com ens explica en Jaume Sabaté.

- Qui sou, quants sou i on us trobeu? 
Som un celler familiar ubicat al poble de La Vilella Baixa, dins de la Denominació d’Origen Qualificada (DOQ) Priorat. Hi treballem 4 persones, totes de la família. 

- Com i quan va néixer el celler?
El celler va ser fundat l’any 1910 pel besavi de l’actual generació que dirigeix el celler, Jaume Sabaté Mestre.

- Per què us heu decantat per aquesta zona? Quins punts forts en destaqueu?
Sempre hem viscut aquí, coneixem la nostra terra, ens l'estimem, té alguna cosa que la fa especial. Treballem una viticultura de muntanya, envoltada de natura i amb condicions climàtiques adverses.

- Amb quines varietats treballeu?
Sempre amb la garnatxa blanca o negra, tot i que tenim altres varietats com la carinyena o moscatell. Quasi bé el 60% de la producció supera els 50 anys d’edat i un 20% supera els 65-70 anys (varietats que va plantar el besavi).

- Quins vins elaboreu?
Elaborem 5 vins:
· 
Mas Plantadeta Blanc Roure, l’elaborem desde que vam començar, unes 4.000 ampolles anuals.
· Mas Plantadeta Negre, l’elaborem desde que vam començar, unes 12.000 ampolles anuals.
· Mas Plantadeta Criança, l’elaborem desde que vam començar, unes 4.000 ampolles anuals. 
· Mas Plantadeta Criança Selecció, només alguns anys, 500 ampolles. 
· Mas d’en Bernat, l’elaborem des de fa 15 anys, 4.000 ampolles.
· Pètals de Garnatxa, l’elaborem des de 2013 amb aquesta marca, abans amb Mas Plantadeta Rosat, des de 2008, 1.000 ampolles. 

- Quin és el secret per fer un bon vi?
L’estima a la terra, cuidar cada dia la finca, per a què et doni un bon fruit. Després, una bona elaboració.

- On es consumeixen els vostres vins?
Principalment, un 90%, en mercat català. Un 8% a Europa i el 2% restant a Regne Unit i Méxic. Amb aquest últim país hi treballem des de febrer d'enguany.

- Heu obtingut algun reconeixament? 
Sí, hem guanyat diferents premis a concursos de nivell provincial amb diversos vins nostres, un diploma a la fira Expovina a Zurich, bones puntuacions a la revista Decanter de Regne Unit, i en altres guies de vins de nivell català i estatal.

- Presenteu les ampolles d’alguna manera especial? 
Servim totes les ampolles en caixes serigrafiades de 6 ampolles en cartró, o també existeix la possibilitat de servir-les en caixes de fusta de 3 o 6 ampolles, durant tot l’any.

- Quines activitats feu per promocionar els vostres vins? 
Assistim a unes 6 fires anualment, totes a nivell català. Independenment de les fires, realitzem tastos concertats al nostre celler qualsevol dia de l’any, diumenges inclosos. Consten d’una visita al celler que inclou una explicació de com fem els vins i un tast de 3-4 vins al nostre antic celler que actualment és una botiga.

- Com veieu l’estat de salut dels vins catalans?
El consum del vi català està creixent tot i que encara avui dia a Catalunya se segueix consumint molt vi d’altres zones. Nosaltres portem molts anys venent el 90% de la nostra producció a Catalunya, un fet que ens anima a seguir així, tot i que també ens agrada molt el mercat europeu.

- Objectius pel futur?
Seguir treballant poc a poc com fins ara i poder vendre el nostre vi a molts més països.

A

També et pot interessar