Jump to navigation
Per fer realitat aquest festival, Poblet compta amb una autèntica joia. El Monestir va estrenar ara fa quasi dos anys un nou orgue, fet artesanalment i que compta amb més de 3.500 tubs. “Aquest instrument crea una immensa paleta amb infinitat de sons i genera moltes sensacions plenes d’equilibri sonor”, explica Joan Carles Castro, monjo que forma part del comitè organitzador del festival.
Tot i que la música d’orgue no és molt popular entre el gran públic, i les melodies i entonacions no seran coneguts per molts, es tracta d’un repertori pensat expressament per donar a conèixer aquest instrument de la mà d’artistes de primer nivell. “Els melòmans hi estan encantats però la cita també és ideal perquè els curiosos s’endinsin en un instrument únic, que funciona com una gran maquinària sonora”, comenta.
El certamen convida enguany a fer un viatge enrere en el temps amb tres concerts que inclouran composicions musicals de fins a 500 anys d’història i que tenen com a únic instrument l’orgue, que no va acompanyat ni de veu ni d’altres instruments. Les obres de Guillaume de Machaut (1300-1377), Dietrich Buxtehude (1637-1707) o Johann Sebastian Bach (1685-1750) arriben fins a finals del segle XVIII.
El festival s’estrena aquest dissabte 25 d’octubre amb un concert de Jan Willem Jansen, que oferirà un recital dedicat íntegrament a Buxtehude, que és un dels grans mestres organistes alemany i que els experts diuen que va ser un dels precursors de Johann Sebastian Bach.
El 8 de novembre serà el torn de Jean-Charles Ablitzer, que interpretarà peces renaixentistes i barroques de les escoles alemanya, francesa i espanyola i inclourà obres de Aguilera de Heredia, Pablo Bruna, François Couperin, Georg Böhm i Johann Sebastian Bach. Finalment, Jean-Patrice Brosse tancarà el festival el 15 de novembre amb una actuació que tindrà peces barroques franceses de Machaut, Dufay, Le Grant, Attaingnant, Gervaise, Le Roy, Raison, Dandrieu i Balbastre.
La cita és, doncs, la perfecta oportunitat per descobrir aquesta música amb un instrument i entorn únic. “El monestir té molts recursos i aprofitem la comunitat religiosa per tenir també una funció cultural, amb cites amb la música però també amb l’astrologia, la natura i l’entorn actual”, conclou Castro.
Els concerts s’emmarquen concretament a l’església de l’Abadia del Monestir i formen part del projecte cultural que s’està impulsant per donar a conèixer el valor cultural, social i natural d’aquest espai patrimoni de la Humanitat.
Cada un d’ells començarà a les 21:30 hores i les entrades costen 12 euros. A més, la direcció del festival ha fet també un abonament per assistir a les tres cites. L’aforament de cada actuació és d’unes 350 persones i encara queden entrades, que es poden aconseguir al mateix Monestir i a través de visita@poblet.cat.
--
II Festival Internacional Orgues de Poblet25 d'octubre i 8 i 15 de novembreBasílica de Poblet, Monestir de Poblet