Foto: 

Cedida
Làctics Pauet elabora els seus productes a partir de la llet del seu propi ramat

Quan les idees vénen de l'Empordà

5 propostes per constatar que al nostre territori també hi ha projectes emprenedors, innovadors i moderns
Surtdecasa Empordà
,
22/02/2016
Activa't
Sovint sentim a dir que les grans idees només broten de les grans capitals. I nosaltres, doncs, què som? Un racó de món amb platges maques on els grans ideòlegs, emprenedors i inventors poden venir a estiuejar? Amb aquestes propostes Surtdecasa Empordà vol fer palès que el nostre territori està farcit de projectes emprenedors, moderns i innovadors amb ADN autòcton i rural. Només cal furgar una mica!

1. El recuit de Jafre

A la Bisbal, Palafrugell i rodalies en deien 'els hippies de Fitó’. Idealistes o neorurals que, a finals dels anys setanta i principis del vuitanta, van fugir de les ciutats per trobar, en la vida rural, un futur més d’acord amb la natura. És el cas del recuit que fa Pau Figueras, fill d’un d’aquells 'hippies' que veié futur en l'elaboració feta a partir de la llet de cabra del seu propi ramat. Al municipi de Jafre, la família Figueras s'ha fet un lloc destacat al món dels formatgers artesanals gràcies a la perseverança d’en Xavier i el seu fill Pau, van emprendre Làctics Pauet. La formatgeria aprofita la llet del seu propi ramat de cabres per elaborar formatge, iogurt i sobretot el recuit de drap, que segueix els mètodes d’elaboració de sempre i és elogiat per molts restauradors. Antigament, el recuit es feia d’ovella. Ara, a la comarca se sol fer de cabra però també se’n fa de vaca, que surt més econòmic. A Formatges Pauet han optat per fer qualitat abans de quantitat. La seva opció actual és el recuit de cabra sense descartar fer-ne d’ovella en un futur.

 

  • imatge de control 1per1

2. El secret fonamental per la cuina tradicional

Un procés que fan 4 o 5 vegades l’any. 600kg de ceba i 60 litres d’oli. Acaben esdevenint uns 1.000 pots de 250g de Sofregit de Ceba Quim Matas. Un article que pretén solucionar un dels handicaps de la cuina: el temps d'elaboració. Redueix el procés de preparació del plat, així com facilita la cocció i incrementa el sabor. El sofregit de ceba Quim Matas neix de la necessitat d'improvisació i de donar un servei de qualitat i rapidesa als seus clients. El bisbalenc Quim Matas (de la Carnisseria Quim Matas) es va adonar de la necessitat d'un producte base o mare per la cuina tradicional, i va començar a buscar formes de produir-la en quantitats considerables. Fa tres anys va començar a produir-ho en petites quantitats, per provar, compartir i escoltar la gent. Després de dos anys el producte es començava a vendre amb regularitat fins que els clients preguntaven: "¿quan tornes a fer sofregit?". I va ser llavors quan en Quim va decidir oficialitzar el projecte, amb  una acurada identitat gràfica i marca. Produir de forma regular, distribuir i tenir sempre estoc per vendre. Un preuat producte estrella i original de la botiga. Ara la gent ho vol, no només els dies festius sinó en la cuina del dia a dia!

 

3. Cultura i acció en forma de festival

El Festival Ítaca pensa que la cultura és un dret bàsic i per això, aquest ja farà quatre anys que aglutina diverses propostes culturals de qualitat a un preu assequible. Oferta de música, teatre, exposicions i col·loquis a diversos pobles del Baix Empordà. L'objectiu és aprofitar els excel·lents espais que l'entorn ens brinda i, a la vegada, que la gent els descobreixi. A més a més,  en protesta per la pujada de l’IVA cultural, les entrades del festival s’adquireixen en forma de pomes. És per això que l'IVA només acaba essent del 10%, ja que és el que pertoca a l'alimentació, no pas a la cultura. Un enginyós sistema emprès pels gestors del Teatre de Bescanó (Gironès). En qualsevol cas, el viatge cap a Ítaca no és confortable. Per això el festival, gestat des de La Pera, proposa gaudir de la cultura, reinvindicar l'entorn i mai deixar l'acció de banda.

 

4. El vestuari de la Costa Brava més lliure i natural

Amb els Pirineus de teló de fons, al bell mig de l’Empordà, entre roques, temporals, onades i vent. Hi ha qui dirà que Enrocats només és una simple marca de roba forjada a Palafrugell. Però, gràcies al seu catàleg, amb el temps s'ha anat fent un lloc per anar esdevenint emblema de la filosofia de vida de tots aquells que viuen la Costa Brava i l'Empordà de la manera més natural. Llafranc 60, Santa Rosa Local Race, Calella Local Crew o Illes Formigues Mythic Point. De què estem parlant? Vincles inherents a l’entorn i a la seva gent, sumats a bons dissenys i teixits de qualitat. Creada per gent que vol enrocar-se fent el que els agrada, gaudint del món, de les coses autòctones que els fan sentir bé, amb llibertat i contacte amb el mar i la muntanya.

 

5. Exploració sostenible de l'Empordà 

RuralBike Empordà, amb seu al municipi de Parlavà, va emprendre el vol amb ganes de d'oferir l'oportunitat de descobrir l'Empordà de manera ecològica, còmode i eficaç. La finalitat del projecte és aprofitar l'extensa xarxa de camins  cicloturistics els quals poden ser transitats de manera ben plausible, gràcies a la geografia i el clima de l'entorn. RuralBike vol preservar el mediambient, per això aposta per la bicicleta. Però hi afegeix el plus elèctric, per tal d'ampliar la franja d'edat dels usuaris, independentment de la condició física d'aquests. Ecobike subministra les bicis elèctriques, que disposen d’un sistema electrònic propi (EB) desenvolupat conjuntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya. La fabricació, però, es realitza ben a casa, a Vulpellac (Forallac). Aspectes que ens permeten tenir control directe del disseny, qualitat i tecnologia de les nostres bicicletes elèctriques. En resum, doncs, independència i mobilitat, baix cost i respectant el medi ambient, sense esforços, però de forma saludable.

A

També et pot interessar