Música
,
2016
Del 14 al 16 d'octubre
Plaça de la Vila
Vilanova i la Geltrú

36è Festival Internacional de Música Popular Tradicional

La 36a edició del Festival se celebrarà del 14 al 16 d’octubre, recuperant la plaça de la Vila com a escenari principal, amb la voluntat d’obrir-se a nous públics i apostar pel circuit català de música d’arrel.

Divendres 14 d’octubre l’encarregat d’obrir el FIMPT serà un dels millors músics del país, Toti Soler, amb la seva particular versió del passeig del Carme de Pere Tàpias, que ja s’ha convertit en un clàssic del festival. Aquest serà l’únic espectacle de pagament, que es farà al Teatre Principal a les vuit del vespre, i que servirà també per presentar el darrer treball de Toti Soler Trio, “El temps que s’atura”. Les entrades ja són a la venda a través d’Internet.

Tot seguit, ja a la plaça de la vila, actuarà Sabor de Gràcia. El grup, format el 1994 de la mà d’un gitano del barri barceloní de Gràcia, s’ha convertit amb els anys en el grup de referència dins del món de la rumba catalana, gràcies a la seva trajectòria i a la repercussió dels seus treballs discogràfics.

Dissabte el FIMPT ofereix un vermut amb l’Orquestra Africana de Barcelona, nascuda l’any 2013, que es distingeix per una voluntat d’apropar al públic català tota la diversitat tímbrica, estilística, idiomàtica i rítmica del continent africà.

La proposta musical continua al vespre, amb la Cobla Catalana dels Sons Essencials, una formació encapçalada per Marcel Casellas que reuneix deu músics i posa sobre l’escenari tots els instruments de la cobla amb percussions ètniques i veu. Un concert sorprenent i singular, on contrapàs i ball pla conviuen amb rumba i fandango, en un espai on la platea esdevé escenari, i on els balladors interrelacionen amb els músics.

Per enllaçar amb el següent concert, les noies de la Balkan Paradise Orchestra aportaran un aire fresc i alegre al panorama de les fanfàrries del nostre país.

El concert més nocturn de dissabte serà el de Une Anche Passe, que es va formar el 1990 al voltant del clarinetista Laurent Audemard. És una formació amb una llarga trajectòria als escenaris internacionals, que reuneix instruments tradicionals amb una varietat de tubes i saxòfons creant un llenguatge festiu, modern i universal. El grup compta amb la col·laboració de dos grans músics com Stefano Valla (piffero) i Dumitru Dobrican (taragot, caval, flauta de pa).

Diumenge se celebra una nova edició del FIRASAC, oferint un espai específic del sac de gemecs i el flabiol i tamborí, amb la fira de luthiers, cercaviles i el concert del grup de Lo lop e la lebre per acabar el matí, amb un repertori de la música de ball de la tradició occitana popular.

Diumenge a la tarda és el torn de Questioni Meridionali Folk, encapçalada per Piero Pesce. Nascut a Cerchia de Calabria, Pesce va aprendre cançons a través de la tradició oral i la tècnica de la pandereta a les festes locals, juntament amb la gent de la seva terra. Ha col·laborat amb artistes de renom com Manu Chao, Carles Belda o Peppe Voltarelli, i ha participat al FIMPT al Firasac o com a públic. La seva música busca la manera de preservar el patrimoni cultural que li pertany, com la tarantel·la, reflectint les múltiples influències culturals dels països mediterranis. Amb el projecte Qüestioni Meridionali Folk recorre tots els racons de les tradicions de la Mediterrània a través de la fusió.

El darrer concert, a les vuit del vespre, és un proposta per a tots els públics: Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, que actuaran amb la Banda de l’Escola de Música Mestre Montserrat.

Més informació:
www.vilanova.cat/fimpt

 

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1