Foto: 

CEDIDA
Alumnes, estudiants i els propis visitants, protagonistes del Lumen Sitges

Lumen Sitges, un festival que va més enllà del videomapping

Els dies 19 i 20 de maig, espais emblemàtics de Sitges faran de pantalla de projeccions interactives
Gemma Urgell
,
10/05/2017
Arts
Ballades de swing amb imatges d’època; poder jugar al videojoc Pong a la façana de l’Ermita de Sant Sebastià, mappings que projecten dibuixos de nens i nenes de Sitges o, fins i tot, un concurs per artistes, dissenyadors i estudiants que, durant un minut, projectaran les seves obres a l’emblemàtica església de La Punta. Aquestes són algunes de les propostes d’un festival original que fusiona la imatge, el vídeo i l’arquitectura.

“El videomapping no és una moda, s’està posant al seu lloc”, diu Albert Sitjes, director d’un dels únics festivals de mapping que hi ha a Catalunya. I és que, segons Sitjes, “és una tecnologia que s’està integrant a tot arreu i obre noves possibilitats al vídeo”. De fet, la novetat rau en el lloc on es projecta: “D’imatge projectada n’hi ha des de fa 100 anys, ara, amb el videomapping, aquesta es pot adaptar a la morfologia que es vulgui”.

Una tècnica que està creixent amb nous professionals i artistes. De fet, són moltes les productores de vídeo que també incorporen experts en mapping. Es fa servir en les arts escèniques, com el teatre, per exemple, on el decorat pot ser un videomapping; més enfocat en la promoció turística o comercial d’una ciutat, projectant en façanes; però també s’està incorporant en l’àmbit privat, perquè com en explica Albert Sitjes, fins i tot en casaments també es fan mappings.

  • imatge de control 1per1

Un festival participatiu

El Lumen Sitges s’allunya de les grans productores i els grans espectacles, com diu Sitjes, “no volem castells de focs, volem un festival accessible a la gent”. I s’aconseguirà a través de diferents propostes desenvolupades per diferents perfils. Per exemple, els estudiants i artistes que s’inicien podran participar en un concurs de mapping d’un minut a l’esglèsia de la Punta. “D’aquesta manera obrim un espai emblemàtic perquè la gent pugui desenvolupar una obra i que aquesta sigui d’una duració breu perquè no estiguin limitats a temes pressupostaris”.

O, per exemple, uns 200 dibuixos d’alumnes d’escoles de Sitges que han fet sobre una plantilla en paper de la façana del Restaurant Costa Daurada. “Serà fantàstic, per un nen, veure el seu dibuix ampliat a 10 metres d’alçada!”. I, fins i tot, els propis visitants podran ser també artistes del videomapping ja que es projectaran aquelles fotografies que pengin a Twitter a temps real.

També, una altra proposta interactiva és poder jugar al Pong, el mític videojoc on una pilota va rebotant per les parets i has d’evitar-ho amb unes pales. I això, fer-ho a l’Ermita de Sant Sebastià, on la porta i la finestra també intervenen en el joc. O fer una ballada de Swing mentre es projecten imatges antigues de Sitges.

Com explica Albert Sitjes, “el videomapping està creixent, amb moltes tècniques i estils i s’està aplicant a molts llocs”. De fet, Sitjes fa una predicció de futur: “D’aquí uns anys, les pel·lícules no caldrà que es facin en formats 4:3 ni 16:9, es podran fer en els formats que es vulgui!”.

Lumen Sitges Trailer from Areamapping.tv on Vimeo.

Més informació: 

Web de Lumen Sitges 

A

També et pot interessar