Jump to navigation
“Els premis Laus existeixen des de fa més de cinquanta anys i són una autèntica fita de reconeixement dins del sector. Tècnicament són una referència a nivell estatal i internacional de les propostes més rellevants de l'any. Tot i així, per norma general no solc simpatitzar amb els concursos i molt menys si s'ha de pagar per participar-hi (En el meu cas, com a estudiant era gratuït i vaig provar sort). Estic segur de que existeix molt bon disseny fora d'aquest cercle endogàmic promogut finalment per interessos econòmics i executat per l'opinió subjectiva d'un jurat que, com és natural, no sempre té el temps ni la informació necessària per poder jutjar amb la precisió que es mereixen els projectes”. “Penso que els dissenyadors actuem en general com a “traductors” de clients que es volen dirigir a un públic objectiu. I ens podem limitar senzillament a fer bé aquesta feina (cosa que no és fàcil, ni molt menys). Aquesta és, però, una idea que em pertorba o, més aviat, em sembla vídua de sentit. Penso que els dissenyadors tenim molt a dir; si més no, tenim eines visuals i comunicatives realment útils a l'hora de traslladar idees i és vital en els temps que corren utilitzar-les i dirigir-les cap a una millora social col·lectiva necessària”. “La manipulació que els mitjans de gran consum exerceixen sobre els ciutadans és un tema candent i actual i fa molts anys que se'n parla. La seva naturalesa omnipresent i gairebé intrínseca al nostre modus vivendi ha fet que els ciutadans adoptem el paper de consumidors que acceptem de forma medul·lar les necessitats fictícies i missatges mediàtics que proposen persones amb un ofici similar al meu. Jo no m'hi sento part. Crec que el disseny és una àrea multi-disciplinar sobre la qual comencem (relativament) a teoritzar, així que és vital enfocar la investigació cap a la recerca de noves formes d'incentivar actituds crítiques en la manera de fer, de consumir i observar dels ciutadans”.
“Per a nosaltres, els premis professionals de disseny gràfic, com els Laus (nacionals) o el Red Dot i D&AD Awards (internacionals), representen un termòmetre de la professió, alhora que ens situen en un context i posició determinades i demostren una manera de treballar. Pel que fa a nosaltres, portem acumulats més de trenta premis Laus, dels quals hem obtingut nou Laus Or i tres Grand Laus de disseny gràfic (el guardó màxim) –anys 2006, 2009 i 2015-, fet que demostra una trajectòria sòlida i una continuïtat. A nivell internacional, haver guanyat l’any 2009 el Red Dot Best of the Best o, el 2015, un Graphite Pencil als D&AD Awards -els premis més importants del món- ens suposa l’entrada al context global del disseny gràfic. Això ens genera impressió perquè tenim més ulls que ens miren, però alhora tenim la satisfacció de veure reconeguda, per part dels professionals més rellevants, la feina de l’estudi. Finalment, cal no oblidar que guanyar un premi de disseny és un reforç i una eina eficaç de promoció pels clients que confien en nosaltres. Per Bildi Grafiks, el premi és tant pel client com per l’estudi”. “La funció del disseny és millorar la qualitat de vida de les persones. Per nosaltres, el disseny no té res a veure amb l’art ni amb l’estètica (tot i que pugui ser important); té a veure amb l’eficàcia, l’optimització de recursos i amb millorar funcionalitats. Pensem que el disseny té a veure amb treure el millor, fer visible, l’essència de cada projecte per tal que arribi al màxim de persones possible. El disseny gràfic no pot ser una fàbrica de residus, per això som molt conscients que qualsevol projecte de disseny implica despeses en paper, tintes, planxes d’impremta, logística, etc. I aquest fet ens condiciona a plantejar tots els nostres projectes el màxim d’atemporalment, sense seguir cap moda ni corrent estètic, evitant així la caducitat dels nostres projectes i augmentant el ROI dels nostres clients”. “Donat que som els missatgers dels productes dels nostres clients i aquests són canviants, podríem dir que no tenim un estil determinat que repetim constantment. Sí que tenim una manera d’entendre el disseny que ens diferencia, ens posiciona i ens valoritza com a estudi de referència. Com dèiem, el que cerquem és l’atemporalitat i això implica certa universalitat, fugint del context local per tal de fer projectes comprensibles a nivell global. També tenim un elevat nivell d’exigència que ens crida a buscar l’excel·lència en els nostres dissenys”.
“Un premi sempre és un reconeixement. En aquest cas un reconeixement a la feina que fem a ladyssenyadora. Per nosaltres és important perquè ens anima a seguir desenvolupant aquella idea de disseny que defensem. Al mateix temps els Laus són el prestigi en l’ofici del disseny”. “Aquesta idea bàsica que tenim sobre el disseny és que la seva funció bàsica és la de solucionar problemes. Això és el que no perdem mai de vista. Creiem en els materials, en les sensacions i experiències. En allò autèntic, on el disseny no es veu”. “No tenim un estil concret, sinó una mateixa manera d’encarar els projectes. Potser aquest és el nostre segell: no es percep estèticament, sinó conceptualment. El que ens ha influenciat al llarg de les nostres carreres són, més que obres, autors o dissenyadors com Sagmeister, Munari, Carson, Cruz Novillo o Joan Brossa”.
Aquí enllacem les pàgines web dels dissenyadors entrevistats:http://davidricartandreu.comhttp://www.bildi.nethttp://ladyssenyadora.com