,
27/08/2015
El món dels castells al territori
Diada de Sant Fèlix

La diada més esperada

Sant Fèlix ja és aquí. La diada més exigent, mediàtica i desitjada de la temporada. Quatre collles: les dos vallenques, els Minyons de Terrassa i els locals, els Castellers de Vilafranca, es veuran les cares en una plaça de la Vila plena de gom a gom. Enguany la diada cau en diumenge (és de les poques diades amb un data fixa al calendari) i aquest fet pot suposar un augment d'efectius per les colles forànies, que de ben segur ho voldran aprofitar. Si l'any passat va ser la diada dels pilars de vuit -totes les colles el van fer per tancar la diada- aquest any podria ser el del tres de deu. Tres colles tenen opcions de portar-lo a plaça.

Els Castellers de Vilafranca arriben a la diada amb un excel·lent bagatge. 2 tres de nou amb l'agulla, 14 castells amb manilles i 22 castells de nou. Els Verds ja han anunciat que el seu programa passa per un castell de nou amb agulla (probablement el tres), el castell de deu i un castell net (la torre de vuit), per acabar amb el pilar de vuit. Estem davant del que pot ser la millor diada de l'història.

No arriba gaire pitjor la Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3 quatres de nou amb el pilar, 6 castells amb manilles i 15 castells de nou. Tal com va dir el cap de colla Manel Urbano, “la Vella ve a guanyar Sant Fèlix". Així doncs, probablement, els rosats encetaran la diada amb el quatre de nou amb el pilar per continuar amb el tres de deu. En cas d'assolir l’èxit, es podrien plantejar un castell net, el quatre de nou, tot i que també han treballat el dos de vuit. Tancaran la diada amb el pilar de vuit, completant el que també podria ser una de les millors diades de l’història.

Els Minyons de Terrassa tornen al cartell de Sant Fèlix després d'un any d'absència. Els egarencs arriben amb un bon bagatge a l'inici de temporada. La voluntat és fer un pas més i millorar l'actuació de la seva Festa Major: dos de nou, cinc de nou, nou de vuit i pilar de vuit. Aquest pas més pot passar per substituir el nou de vuit pel tres de deu. L’assaig els ho confirmarà.

La Colla Joves Xiquets de Valls és la que arriba mes endarrerida. Tot i que amb números globals estan millor que l’any passat, els vermells han decidit aquest any fer un pas enrere per donar-ne dos endavant i han iniciat una renovació de tronc que havien descuidat feia massa anys.
L’actuació dels vallencs té com a principal objectiu el cinc de nou i podrien sumar-li el dos de nou. No podran repetir el pilar de vuit de l’any passat, però segur que faran algun pilar de mèrit.

Més castells

A la Festa Major de Vilafranca hi ha castells cada dia i, si el dia 30 es reserva a les colles grans, els dies 29 i 31 són per les locals. Els Xicots afronten aquesta temporada un important repte, l’assalt al castell de nou. El dia D serà la diada de vigília, en la qual els vermells intentaran en segona ronda el tres de nou. La tercera colla local, la Jove, aprofitarà aquestes diades per sumar castells de set i mig en el seu repertori.

També els més petits de les tres colles vilafranquines actuen cada any el dia 1 de setembre a la festa major dels petits, una mena de reproducció del que fan els balls grans concentrada en una tarda. Com que la jornada se solia allargar més del compte, aquest any s’ha decidit fer una diada castellera dels petits el mateix dia 1 a les 12 del migdia. Fins al moment, no tenim referències de diades castelleres infantils, de manera que l’acte és força peculiar. Cada colla portarà entre 40 i 50 castellers, entre els habituals i els nens i nenes que s’han afegit expressament per a l’ocasió. L’objectiu de la diada serà que pugi tothom i està previst que acabi amb un castell amb castellers de les tres colles.

Tancarem parlant la diada de Festa Major de Sitges, amb la presència de la colla local acompanyada pel Minyons de Terrassa i els Xiquets de Tarragona. Serà una actuació amb castells de nou per les colles visitants. Els terrassencs aprofitaran per fer les últimes proves pre-Sant Fèlix mentre que la Jove de Sitges farà castells de set i mig.

Dissabte, 29 d'agost de 2015

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Vigíla de Festa Major
Plaça de la Vila, 14h

Castellers de Vilafranca
Xicots de Vilafranca
Colla Jove Xiquets de Vilafranca

SITGES
Festa Major
Plaça de l'Ajuntament, 18:30h

Colla Jove de Castellers de Sitges
Minyons de Terrassa
Xiquets de Tarragona

Diumenge, 30 d'agost de 2015

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Diada de Sant Fèlix
Plaça de la Vila, 12:30h

Castellers de Vilafranca
Colla Joves Xiquets de Valls
Colla Vella dels Xiquets de Valls
Minyons de Terrassa

Dilluns, 31 d'agost de 2015

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Diada de Sant Ramon
Plaça de la Vila, 15h

Castellers de Vilafranca
Xicots de Vilafranca
Colla Jove Xiquets de Vilafranca

Dimarts, 1 de setembre de 2015

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Diada de la Festa Major dels Petits
Plaça de la Vila, 12h

Castellers de Vilafranca
Xicots de Vilafranca
Colla Jove Xiquets de Vilafranca

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Aquest blog pretén acostar les diades de les colles del nostre territori a tots aquells, aficionats o no, que de tant en tant els agrada assistir a una diada castellera. Cada setmana intentarem enumerar les actuacions i les previsions de les colles del Gran Penedès, destacant les diades imprescindibles del calendari casteller.

11/11/2016
Aquesta setmana només actua una agrupació del nostre territori, els Bordegassos de Vilanova, que diumenge actuaran a la diada dels Castellers de Sant Cugat.
04/11/2016
Aquesta setmana destaquem la 45a Diada de la Colla dels Bordegassos de Vilanova, que estaran acompanyats pels Castellers de Sant Cugat i els Minyons de l’Arboç.
28/10/2016
Aquesta setmana acaba la temporada per les colles de Vilafranca i cada una ho fa amb una diada a la plaça de la Vila.
21/10/2016
Comencem a tancar la temporada castellera, Dissabte hi ha una bona pila d’actuacions amb presència de colles del nostre territori. Diumenge, tots els ulls estaran posat a Valls amb la diada de Santa Úrsula.
14/10/2016
Aquest cap de setmana tot l’interés estarà posat a la diada de santa Teresa a el Vendrell.
07/10/2016
Després de l’intens cap de setmana de concurs tenim una jornada gairebé de descans. Només Xicots de Vilafranca, a Manresa, i Minyons de l’Arboç, a casa, actuaran aquest cap de setmana.
30/09/2016
Finalment arribem a un dels moments més esperats de la temporada, el concurs. Tant dissabte com diumenge se celebraran a Tarragona dues jornades de concurs.