Enorunning Penedès, una cursa per fer qualsevol dia i a qualsevol hora

Foto: 

Enorunning Penedès
Una cursa per fer qualsevol dia i a qualsevol hora

Penedès per córrer

Enorunning Penedès és una cursa única que combina esport, natura i enoturisme. En parlem amb el seu creador, Eloi Martí.
Goretti Martínez
,
03/01/2015
Entorn
El Penedès presenta un entorn ideal per als aficionats a sortir a córrer. La passió del vilafranquí Eloi Martí pel running ja fa temps que havia topat amb aquesta realitat. Martí ha crescut al Penedès però ha corregut també per tot el món: de les maratons de grans ciutats com Nova York, París, Londres o Berlin a esdeveniments esportius extrems com la Marathon des Sables, que transcorre pel desert del Sàhara. Fa uns anys que Martí va decidir deixar la feina que tenia i muntar una botiga especialitzada, Espai Running, que, a més d’oferir als aficionats a córrer tot tipus de material, va un pas més enllà i ofereix serveis d’assessorament tècnic, fisioteràpia o anàlisi de petjada.
El Penedès és un entorn ideal per a practicar activitat física a l’aire lliure.

D’un temps cap a aquí, aquest preparador físic i entrenador personal va començar a pensar en un esdeveniment esportiu que estigués a l’abast de tothom i que aprofités l’entorn paisatgístic i patrimonial del Penedès. A l’hora de pensar aquesta cursa, Martí s’emmirallava d’alguna manera, en la Carros de Foc, la travessia que uneix els nou refugis guardats que hi ha dins del Parc Nacional d’Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici. Després de donar-hi molts tombs i veient l’aposta que feia el Penedès per potenciar l’enoturisme, Martí va idear Enorunning Penedès. Una peculiar cursa que transcorre entre vinyes i que aprofita la suavitat del clima penedesenc per unir esport, natura i enoturisme en qualsevol època de l’any.

La història és la següent: cinc circuits de diferent distància, dificultat i preu al llarg i ample de l'Alt Penedès. Qui corre ho pot fer qualsevol dia, a qualsevol hora, sol o acompanyat. Només cal inscriure's en el circuit escollit (els preus van dels 10 als 25 euros) i rebre un xip i un mapa amb punts de control marcats. El repte consisteix en validar el xip per les diferents bases de control, escollint el millor camí en el menor temps possible, respectant l'ordre numèric dels controls, segons el circuit escollit. El més divertit és que els resultats es pengen al web d'Espai Running els participants poden jugar a millorar el seu temps batent-se entre ells. 

Enorunning Penedès és, doncs, una cursa única que, a banda de combinar esport i natura, dóna a conèixer el paisatge penedesenc i el seu patrimoni en els diferents recorreguts. Els circuits s’han batejat com els vins: Eno Blanc (9 km.), Eno Rosat (20 km.), Eno Negre (21 km.), Eno Cava (33 km.) i Gran Reserva (60 km.).

- Enorunning Penedès va néixer a l'estiu. Com està funcionant fins ara?
Vam presentar Enorunning Penedès al juliol, però la majoria de participants han començat a fer la cursa a partir del setembre. De moment, unes cinquanta persones han fet els circuits. La majoria, 36, han fet el circuit més senzill. En qualsevol cas, està clar que Enorunning Penedès no és una iniciativa d’arribar i moldre, sinó que necessita més recorregut per a assentar-se. El que és cert és que qui hi ha participat està molt satisfet. Hi ha bon feedback, a la gent li agrada i passa una bona estona, però sí que em trobo amb qui diu que “ja ho farà”. És l’avantatge i, en certa manera, l’incovenient: que Enorunning Penedès es pot fer qualsevol dia de l’any i en qualsevol moment.

- Hi ha un dels circuits que ha tingut força èxit. Per què?
És el de 9 quilòmetres, el més assequible en distància. Però la veritat és que els cinc circuits ofereixen un entorn molt agradable. Tots comencen a Vilafranca, a l’Oficina Km0 Enoturisme PENEDÈS. L’Eno Blanc puja a la muntanya de Sant Pau i torna cap a Vilafranca passant per les Bodegues Torres, a Pacs del Penedès. L’Eno Rosat passa per Sant Martí Sarroca, pel conjunt monumental del Turó de la Roca, i per la Torre de les Aigües de la Bleda. L’Eno Negre té més desnivell, puja a la Penya del Papiol i al castell d’Olèrdola i transcorre per corriols més sinuosos. El circuit Eno Cava és el que va a Sant Sadurní d’Anoia passant per La Granada i tornant per punts de gran interès patrimonial, com el monestir de Sant Sebastià dels Gorgs, datat del segle XI. Finalment, el Gran Reserva uneix tots aquests punts en un recorregut d’uns 60 quilòmetres i també es pot fer es mountain bike.

- Enorunning Penedès arriba a diferents tipus de persones o el perfil és sempre d'algú que corre habitualment?
Fins ara el perfil és similar: persones de 30 a 50 anys esportistes. Però el recorregut petit, l’Eno Blanc, és perfectament apte per qui es vulgui iniciar. Fins i tot per a fer-lo en família i anar validant el xip com si fos un joc, gaudint del paisatge i de l’aire lliure.

- Ha estat complicat materialitzar la teva idea? Com va ser el procés fins a fer Enorunning Penedès una realitat?
Quan vaig muntar la botiga tenia molt clar que el Penedès no és Barcelona. Però també tenia molt clar que la vinya es podia atacar, fer-hi alguna cosa nova. La filosofia és que has de ser diferent o acabaràs cansant. Per això, pensant en la Carros de Foc, que és una ruta de refugis que fan al Pirineu, se’m va acudir fer una ruta de cellers. Aquesta idea no em va acabar de quadrar perquè era molt complicat trobar un circuit clar. També vaig pensar en marcar circuits, però no m’agradava la idea d’embrutar el territori i hi havia un munt d’itineraris possibles. Volia crear una activitat que es pogués fer tot l’any per a aprofitar el bon clima que tenim aquí i el paisatge, que és bonic tant quan les vinyes estan verdes com quan hivernen. Així que vaig pensar en establir un punts de control de manera que els participants poguessin anar per on volguessin. Vaig presentar la idea a l’Ajuntament de Vilafranca, els va agradar i van aportar els recursos per a materialitzar-la. Ara ells són els propietaris d’Enorunning Penedès i jo tinc la concessió durant els propers quatre anys. Cada cop estem perfeccionant més l’oferta per a atraure també gent de fora del Penedès. Per exemple, ara incloem una entrada pel Complex Aquàtic de Vilafranca. Així pots deixar la bossa i, a la tornada, nedar una mica, anar a la sauna i dutxar-te. I, si vols, et quedes a dinar en algun bon restaurant de la zona. A més, si véns acompanyat, la família o els amics que no corrin poden anar a visitar el Vinseum o algun celler, a fer una copa de vi… És un bon pla i molt complet! Ara el que hem de saber fer és explicar-lo i promocionar-lo.

- Hi ha algun tipus de reconeixement per als participants?
Tots els participants rebran un obsequi i els que finalitzin qualsevol dels circuits entraran en el rànquing de cada circuit, de l’any en curs. Els tres primers classificats de la categoria masculina, i les tres primeres classificades de la categoria femenina, de cada circuit, rebran un premi que ara estem acabant de negociar amb Enoturisme PENEDÈS.

- Quin futur creus que li espera a Enorunning Penedès?
Crec que la idea és bona. I el que em diu qui ho ha provat és que l’experiència agrada. Ara portem 50 persones però potser l’any vinent en són 150. O 340. Només fa quatre mesos que funciona i estic segur que cada cop funcionarà millor.

- Què creus que té el Penedès per a atraure als aficionats a córrer?
Aquí estem molt acostumats a l’entorn que tenim i potser no el valorem prou. Però és un entorn molt atractiu per a practicar activitat física a l'aire lliure. Pots fer-ho tot l’any perquè el clima és excepcional en qualsevol època de l’any. Difícilment et perdràs, per les característiques del terreny. I, a més, hi ha una àmplia oferta turística amb comerços, restauració, cultura, patrimoni… Falta que ens ho creiem. Tot és millorable però hem de passar a l’acció. A la gent de fora els agrada el Penedès i aquí, potser no tenim recursos, però, de ganes, no ens en falten.

A

També et pot interessar