“La nostra filosofia és gaudir, mantenint sempre l’exigència”

Surtdecasa parla amb el Grup de Teatre de La Lira Vendrellenca
Surtdecasa Penedès
,
27/03/2013
Espectacles

La crisi econòmica i les polítiques d’austeritat han afectat directament la cultura, aquell àmbit amb qui tothom s’hi atreveix quan venen temps de retallades i vaques magres. El sector s’ha trobat amb una minva de les ajudes, una apujada de l’IVA i una davallada del consum dels ciutadans, que han de seleccionar millor les seves activitats d’oci. Aspectes que han fet aixecar moltes veus en contra de gent involucrada en aquest àmbit, que veuen com la situació ha patit una greu degradació comparada amb uns anys enrere.

Però hi ha una altra grup de gent a qui els problemes per trobar finançament o les dificultats per atraure l’espectador no els resulten pas nous. L’àmbit amateur de la cultura, en especial el del teatre, ja fa temps que es troba immers aquesta lluita, davant la qual només hi pot contraposar l’amor a l’art i al que s’està fent. “No es tracta només del moment actual, els grups de teatre amateur des de sempre hem hagut de lluitar molt per atraure el nostre públic, ja que la majoria de gent es decanta per anar a veure les cares conegudes”, explica Esther Llurba.

  • imatge de control 1per1

Ella i el Fèlix Pérez són les dues persones que ara mateix estan al capdavant del Grup de Teatre de La Lira Vendrellenca, una companyia amb 12 anys de vida que va sorgir l’any 2000 del desaparegut Curs de teatre de Cal Guimerà. Per ells, des de sempre, la principal motivació no han estat els calers, sinó el teatre en sí. “La nostra filosofia és la de passar-ho bé mentre assagem, sempre mantenint l’exigència”, explica el Fèlix, “si no fos així ja em diràs qui vindria a assajar un diumenge a la nit”.

Això no vol dir que l’aspiració del grup no sigui intentar anar sempre a més. Ningú no treballa per sí mateix, hi ha d’haver un públic. Tal com comenta l’Esther, “a vegades fem molta inversió de temps en preparar una obra i després només la fem un parell de vegades... sí que ens agradaria explotar-les més davant el públic”. De moment, el seu últim cartutx ja els ha portat una bona alegria. L’obra familiar ‘El llibre màgic dels contes’ va tenir una gran rebuda en les seves dues primeres actuacions, i ja preparen una nova funció pel mes d’abril. Paral·lelament, es troben treballant en una adaptació de ‘Mujeres al borde de un ataque de nervios’, de Pedro Almodóvar. “Vaig mirar la pel·lícula i immediatament vaig veure tots els personatges dins el meu cap”, apunta Pérez, qui normalment s’encarrega d’escriure les obres i les adaptacions.

Dels 16 als 99 anys

Actualment, el Grup de Teatre de la Lira Vendrellenca el formen una dotzena de persones, tot i que sempre està obert a incorporacions. “Hi ha molta feina a fer, no només d’actor, sinó a nivell tècnic, d’escenografia o maquillatge”, explica Fèlix Pérez. Per això no tanquen mai la porta a la gent que s’ofereix a entrar, sense posar límits de cap tipus, “podem tenir gent de 16 a 99 anys”, bromeja l’actor i director. La companyia encara espera treure profit del moment actual. Amb les partides pressupostàries en caiguda picada, seria el moment ideal perquè els ajuntaments apostessin per les formacions locals de qualitat, com la de La Lira. “Ens agradaria que fós així, i volem treballar en aquesta direcció”, conclouen tots dos.
 

A

També et pot interessar