Jump to navigation
És, sens dubte, el gran tret diferencial del Premi de narrativa El lector de l'Odissea, el Consell dels 100+ Lectors. Un centenar de lectors participen en les dues primeres fases del procés de selecció. Una desena de grups de deu persones llegeixen dos llibres i decideixen si els dos, un, o cap d'ells es mereix passar a la segona fase, on deu nous grups escolliran un màxim de cinc obres per a la fase final. Enguany, són quatre les obres que han arribat a la final: "Temps de tornar", "El cas misteriós dels germans Llopis", "El club de l’àngel", "La venus negra". En aquest punt, el jurat definitiu es redueix a set persones que escull el mateix Consell: dos dels lectors, tres persones vinculades al món de la narrativa, l'editor i l'autor o autora guanyadora de l'última edició.
La Roser i en Carmelo ens destaquen que el jurat està obert a tothom qui vulgui i asseguren que cap d'ells n'és erudit! Confessen que els costa atraure gent jove que s'impliqui al premi i que la mitjana d'edat del jurat ha anat pujant durant aquests setze anys. A més, ara, qui en vulgui formar part des de fora del Penedès, ho té més fàcil ja que han creat grups virtuals.
En Carmelo recorda que a finals dels anys noranta, a Catalunya, van sorgir moltes veus crítiques amb els premis literaris que es percebien manipulats i poc transparents. El premi El lector de l'Odissea va néixer amb motiu del cinquè aniversari de la llibreria i, alhora, per donar resposta als dubtes que generaven els premis literaris. Va néixer, doncs, i manté la voluntat de ser ser un premi totalment transparent i democràtic amb els cent lectors com base i la raó de ser. Uns lectors que, òbviament, llegeixen sense conèixer el nom dels autors.
Un dels altres objectius del premi, en els seus orígens, va ser el de promoure lectura en català i generar moviment cultural a Vilafranca, projectar una manera de viure la lectura. “Vilafranca ha canviat molt, quan va començar el premi hi havia ben poca cosa vinculada al món literari” recorden la Roser i el Carmelo.
És el gran repte per als 100 lectors, i és que a cada grup hi ha una desena de persones amb preferències i gustos molt diferents i formació en àmbits diversos. Asseguren que cada ú en fa el seu anàlisi; “hi ha qui es fixa en el ritme, la cadència, l'estil, la història, la gramàtica...”.
Posar-se d'acord no sempre és fàcil. Els lectors arriben a les trobades havent llegit els llibres i les discussions enriqueixen la lectura personal que n'ha fet cada ú. Una lectura que la Roser i el Carmelo expliquen que és ben diferent a la d'altres llibres que puguin llegir. “ Mentre llegeixes construeixes una crítica estructurada de l'obra i t'entretens més en el punt de vista gramatical o narratiu”. Confessen que no tot el que els arriba els agrada, però sempre senten la responsabilitat de tenir a les seves mans una obra inèdita i valorar-la com a jurat que són. “El compraries i li regalaries a un amic?”, aquesta és la pregunta que la Roser ens diu que es fa en acabar les lectures.
Els dos ens destaquen la qualitat humana del premi on, a més de descobrir molts autors amb una qualitat literària contundent, es teixeixen relacions i coneixences entre els lectors tot intercanviant experipencies de lectura i, alhora, vitals.
Independentment de la projecció pugui donar el premi als autors, en Carmelo i la Roser destaquen, sobretot, l'experiència que suposa per als escriptors poder tenir el lector tan proper en un format tan participatiu. Sovint, per als mateixos autors és tot un repte que els lectors avaluïn els seus llibres. L'entrega del premi es converteix en “un bany de lectors que els parlen de la seva obre i que, segurament, han copsat coses que potser ni l'autor ha vist al seu propi llibre”.
Un dels punts que fan especial el premi El lector de l'Odissea és l'origen de la dotació econòmica que s'endú l'autor o autora del llibre guanyador. Dels 10.000 euros, 3.000 provenen de les quotes aportades per les persones que formen part del Consell dels 100+ Lectors. La resta els aporta l'ajuntament de Vilafranca del Penedès (4.000 euros) i l'editorial, RBA La Magrana, (3.000 euros en concepte de drets d'autor). El llibre guanyador l'hauran llegit durant el procés de selecció entre 25 i 30 persones.
L'entrega del XVIè Premi de narrativa el Lector de l'Odissea serà el divendres 6 de març a les 20:30h a l'Auditori de Vilafranca del Penedès.
L'entrada és gratuïta i oberta a tothom.