Foto: 

L'Obrador
Els Ous de Pasqua que fa el pastisser Oriol Rossell

La Setmana Santa més ensucrada

El Penedès té una llarga tradició en l’elaboració de dolços i postres per aquestes dates
Gemma Urgell
,
01/04/2015
Menjar i beure
Els bunyols i les orelletes de la Quaresma donen pas a les garlandes, rotllos de pasqua i mones de xocolata als forns i pastisseries del Penedès. Tot i això, en força casos, aquests dolços conviuen durant aquests dies. És que tingues o no padrí, de segur que aquestes elaboracions ensucrades animaran les sobretaules. Però, saps d’on provenen i com es fan?

Amb la Quaresma arriba un dels dolços catalans més preuat: els bunyols de vent que acostumen a ser als forns i pastisseries fins Diumenge de Rams. De pasta petita, arrodonida i estufada, s’elabora amb farina, sucre, mantega i ous, i es fregeixen en oli abundant que, amb l’efecte de la calor, es bufen i creixen. D’aquí el nom de bunyol de vent, perquè són lleugers i estan buits per dins.

Els bunyols fan sovint la competència a un dels dolços més propis del Baix Penedès: les orelletes, fetes de pasta fina i ensucrada, molt pròpies de la Catalunya Nova i que apareixen per Carnaval fins Pasqua. La Pastisseria Vidiella del Vendrell, ara tancada, era un dels establiments emblemàtics on trobar aquest postre. Tot i això, la Montse Vidiella ha seguit la tradició familiar i a La Cafeteria L’Astre que regenta s’hi poden trobar orelletes durant tot l’any excepte a l’estiu, “que llavors, amb la calor s’estoven i no fan crec-crec”, afirma Vidiella. És que la gràcia de l’orelleta és que sigui cruixent. Vidiella també reconeix que les orelletes són els postres clàssics de les calçotades al Baix Penedès: “no necessiten nevera i són ideals per menjar al camp, només les desemboliques del paper i anar picant tots d’allà mateix”.

  • imatge de control 1per1

Però amb la Pasqua arriben les mones de forner per excel·lència, que s’anomenen Rotllos de Pasqua al Baix Penedès i Garraf, Micos al Garraf o la versió “amb cresta” que són les Garlandes de l’Alt Penedès. La mona, mico o garlanda és un tortell de forma circular que té com a ingredients principals la farina, els ous, l’oli, sucre, sal i les herbes aromàtiques que el fan tan característic: matafaluga i coriandre. La massa es pasta i es deixa reposar, per treballar­la, se’n fan unes boles que després es fan giravoltar amb els dits d’una mà al centre per fer­-ne la seva forma i es pot dir que es fan manualment una a una.

Les mones, els rotllos o els micos de Pasqua

Segons explica Dolors Rius, dels Forns J. Rius de Vilafranca, originàriament aquestes mones se les feia cadascú a casa seva i les portaven al forner perquè les enfornés. A més, s’hi afegien tants ous bullits com anys tenia el fillol. El pastisser Oriol Rossell, de L’Obrador del Vendrell, diu que els rotllos de pasqua que ells elaboren parteixen d’una massa de pa amb llevats naturals, “és el pannetone català”, explica, i s’enriqueix amb molts ous i sucre, així com espècies com la matafaluga. De fet, com que durant la Quaresma tradicionalment no es menjaven ous i a les cases, per Pasqua, n’hi havia en excès, aquests s’aprofitaven per elaborar les mones i per a decorar-les. El mateix es fa també al Garraf, com explica Jordi Morera del Forn Espiga d’Or: “arribem a fer rotllos amb 18 o 20 ous, que fan fins un metre de diàmetre”. Tot i això la tendència és que les mones tradicionals acabin decorades amb ous o figures de xocolata o, a J. Rius, que també hi afegeixen fruita confitada. De mones, rotllos i micus n’hi ha cada dia durant Setmana Santa i en alguns casos, com a L’Obrador, també tots els caps de setmana fins la Segona Pasqua.

Aquestes mones més tradicionals conviuen amb les mones de pastisseria, com les que fan a J. Rius. Són pastissos de base de tortada (pa de pessic fet amb farina d’ametlla) i amb diversos farcits (melmelada, mantega, xocolata, praliné...). Sovint es guarneixen amb pollets, plomes i figures de xocolata.

La xocolata però és la reina de Pasqua i són molts els padrins que s’acaben decantant per comprar una figura de xocolata als fillols, sovint figures que fan referència a dibuixos animats, equips de futbol, etc. Només cal fer una ullada als aparadors de les pastissaries i trobareu figures de tots els gustos, on Frozen, la Peppa Pig i el Barça acostumen a ser els hits d’aquest anys. Tot i això, hi ha algunes pastisseries que es decanten per fer grans ous de xocolats, com a l’Obrador de l’Oriol Rossell que els guarneixen amb motius primaverals perquè, com diu Rosell, "la Pasqua és un cant a la primavera". Enguany a l'Obrador també elaboren animals de xocolata usant patrons del reconegut xocolater de Chocovic Raúl Bernal, amb un disseny desenfadat i original.

Tingues o no padrí, una mona o rotllo de tota la vida amb una figura de xocolata no pot faltar en cap casa aquesta Pasqua.

A