Foto: 

Ramon de Cal Benido
El sac de gemecs és un dels protagonistes dels tallers. FOTO: Roger Ferrer

La pre-temporada de la música tradicional

Alumnes d’arreu de Catalunya participen als Tallers que s’organitzen a Vilafranca del Penedès i que marquen l’inici de la temporada d’actuacions
Gemma Urgell
,
29/06/2016
Música
La gralla, el timbal, el flabiol, el sac de gemecs, la tarota, l’acordió diatònic o les percussions mediterrànies són els instruments protagonistes de les festes majors de Catalunya. Per això, músics afeccionats i professionals troben molt interessants els Tallers d’instruments tradicionals que organitza l’Escola de Música Maria Dolors Calvet i l’Ajuntament de Vilafranca just abans que el calendari festiu del nostre país els faci tocar de poble en poble. Sessions que serveixen per iniciar-se o bé per a perfeccionar la pràctica d’algun d’aquests instrument.

Ja fa més de deu anys que a Vilafranca s’organitzen els Tallers d’instruments tradicionals i alumnes d’arreu de Catalunya, fins i tot de Mallorca, fan cap a la capital de l’Alt Penedès per aprofundir els seus coneixements o bé per començar a tocar un instrument tradicional. De fet és un dels pocs Tallers d’estiu d’aquestes característiques a Catalunya i ja s’ha convertit en un referent.

És a l’estiu quan els grups de música tradicional acostumen a tenir més concerts i actuacions i per a molts dels alumnes aquests tallers els serveixen per aprendre noves cançons, millorar la tècnica, per conèixer altres instruments, o bé per estar en contacte amb altres agrupacions musicals de l’estil. Segons Sara Maraver, coordinadora administrativa dels Tallers, la major part dels alumnes són adolescents i adults que ja tenen cert nivell i que ja toquen algun d’aquests instruments, “però hi tenen cabuda alumnes que no han tingut cap contacte amb l’instrument, o bé alumnes que no vinguin del món de la música tradicional”.  

  • imatge de control 1per1

Durant cinc tardes, del 4 al 8 de juliol, els alumnes treuen profit de 45 minuts de classe diària amb professors de trajectòria reconeguda en el camp de la música tradicional com en Jordi Mestres, Jaume Aguza i Ivó Jordà a la gralla; Lluís Giménez, al timbal; Cristina Boixadera al flabiol i tambor; Francesc Sans al sac de gemecs; Daniel Carbonell a la tarota; Núria Loano a l’acordió diatònic i Víctor Pedrol a la percussió de mà del Mediterrani (amb la pandereta catalana, castanyoles, req i darbuga).

Un dels elements destactats d’aquests Tallers és que els alumnes poden escollir fer sessions també amb un altre instrument; facilitant doncs que s’entri en contacte amb alguns instruments que durant l’any no es poden seguir a l’Escola de Música, com l’acordeó diatònic.

Sara Maraver destaca el bon ambient que es genera entre l’alumnat: “molts repeteixen i ja es coneixen, o bé han coincidit en cercaviles i concerts”. Un bon rotllo que es reflecteix també en la Mostra de Música Tradicional que oferiran l’últim dia dels Tallers, el divendres 8 de juliol a les 21h. Una cloenda que tindrà lloc al Claustre de Sant Francesc i on hi participaran tots els alumnes i oferiran un repertori variat amb tots els instruments que s’han treballat en els diferents tallers.

A

També et pot interessar