,
07/05/2015
Reflexions
Imatge d'arxiu de la feina que es fa al Banc de Sang

Traves per donar sang

La nostra condició sexual podrà ser, d’ara en endavant, un entrebanc per donar sang. Així ho considera la justícia europea, que el passat 29 d’abril va concloure que els homosexuals poden ser exclosos permanentment de fer aquest gest altruista tan necessari si ho justifica la situació sanitària al seu país.

L’alt tribunal europeu amb seu a Luxemburg hi va posar, però, “certes condicions”. Va determinar que “per a això és precís demostrar que aquestes persones estan exposades a un risc elevat de contreure malalties infeccioses greus, com el VIH” i que correspondrà al país en qüestió demostrar que “no existeixen tècniques eficaces de detecció o mètodes menys coercitius per garantir un alt nivell de protecció de la salut dels receptors”.

Tot aquest enrenou bé derivat del fet que un metge francès va rebutjar un donant pel fet d’haver mantingut relacions sexuals amb un altre home i aquesta persona va dur el fet als tribunals. De fet, el dret francès es veu que els exclou sempre, cosa que resulta sorprenent venint justament d’un país que sempre s’ha caracteritzat per la defensa de les llibertats i els drets humans.

Cert és que com a ciutadans, i com a possibles pacients susceptibles de rebre una transfusió de sang, hem d’exigir que el sistema de donació funcioni, perquè la sang que passi pel Banc de Sang sigui de qualitat (i amb això volem dir que estigui lliure de malalties i infeccions). Però el bon estat de la sang no depèn de la condició sexual del seu donant. No hem de ser il·lusos i pensar que els únics que poden mantenir relacions sexuals de risc són les persones que se senten atretes per altres individus del mateix sexe. Malauradament són molts els adolescents i joves (heterosexuals o no) que inicien la seva vida sexual corrent riscos, massa.

Impedir que un homosexual pugui donar sang pel simple fet de ser-ho és un acte d’homofòbia en tota regla, sense pal·liatius, i cap govern n’hauria de ser partidari, i menys encara els dels països considerats “desenvolupats”. Pel que sí que haurien de fer campanya és per oferir les eines necessàries per evitar les conductes sexuals “extremes” i per garantir els mateixos drets a tots els seus ciutadans sense discriminacions. Posar traves innecessàries a la donació de sang no porta enlloc.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

De petita "m’empassava" els llibres que donava gust. Sempre tenia temps per llegir una pàgina més i per escoltar les històries i llegendes que m'explicava el meu avi Miquel. Una jove Lourdes va decidir estudiar Comunicació Audiovisual perquè volia canviar el món. Però de moment ha estat el món qui m'ha canviat a mi i la meva manera d'entendre la vida. 
 

16/01/2023
Des que dijous passat la cantant colombiana Shakira publiqués el seu nou tema, una col·laboració amb el productor argentí Bizarrap, aquesta cançó de nom poc
20/10/2022
Durant la darrera setmana diversos cementiris de Ponent han acollit actes per recordar aquells nadons que van morir durant el període de gestació o al poc de néixer.
22/11/2021
Companyes, no podem afluixar. El feminisme ha fet passos de gegant endavant, però el masclisme no recula. Ni els anomenats micromasclismes, encara presents en el nostre dia a dia, ni el masclisme en majúscules minven.
19/08/2021
Aquestes vacances he seguit el consell del Ramon i he fet un detox digital quasi total. He desactivat les notificacions de totes les apps i només m'hi he connectat quan em venia de gust.
29/07/2021
Ja hi ha països que l'empren i demanen un Certificat Covid als seus ciutadans per accedir en determinats espais tancats, com bars i restaurants o esdeveniments culturals.
08/07/2021
No ho entenc.
23/06/2021
Se n'ha parlat a bastament les darreres setmanes davant la imminent aprovació dels indults als nou líders independentistes empresonats (presos polítics per a mi) arran dels fets de l'1-O; una mesura que arribava dimarts, després que Jordi Cuixart,