Neules i torrons, els reis de la taula

Arriben les festes i volem gaudir del menjar i del beure. A aquestes alçades tots sabem el què ens convé i el què no, però ens assentem a taula i sembla que s’acabi el món: aperitius llargs, sopa de galets i carn d’olla, canelons i pollastre al forn, vi i cava, fruita de postres... i amb el cafè i la sobretaula: la copa, les neules i els torrons.

Si a això, li sumem les hores que passem asseguts, el resultat possiblement serà d’uns quilets de més i un excés de tòxics que costaran d’eliminar.

La situació ideal seria que tot l’any mantinguéssim una alimentació tan equilibrada que no hi hagués diferència entre un dia festiu i un dia laborable, però en la societat en què vivim i l’estrès que ens envolta, això és realment difícil de fer.

Així, doncs, toquem de peus a terra i us donem 4 consells que us ajudaran a organitzar els dies festius, per tal de gaudir de les festes amb control:

  1. Modera la quantitat de l’alcohol: Recorda que l’alcohol son calories buides, simplement aporten energia. Així doncs, energia per energia, evitarem els licors i destil·lats i buscarem els polifenols del vi negre i de la cervesa, els quals són antioxidants. Aquí tens l’energia que et donen:
  • 1 canya de cervesa (200 ml): 48 Kcal
  • 1 copa de cava (100 ml): 71 Kcal
  • 1 copa de vi negre (100 ml): 78 Kcal
  • 1 copa de whisky (50 ml): 119 Kcal
  • 1 combinat tipus gintònic: 220 Kcal
  1. Torrons sí, la quantitat n’és la gràcia! Agafa un terç d’un tall i així podràs tastar-los tots. Ara bé, si vols analitzar-ho en detall, aquí els tens:
  • Un tall de torró de Xixona: 167 Kcal
  • Un tall de torró d’Alacant (dur): 105 Kcal
  • Un tall de torró de fruita: 117 Kcal
  • Un tall de torró de xocolata cruixent: 163 kcal
  • 1 polvoró: 139 Kcal
  • 3 neules: 74 Kcal
  1. Els festius són només cinc. Retorna a la normalitat i a la rutina diària l’endemà mateix . No deixis de fer les cinc menjades, fins i tot els dies festius. Posa sobre la taula els dolços durant la nit de Nadal, el dinar de Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any, Any Nou i Reis. La resta de dies,  si tens goleta, un tall de torró a mig matí o per berenar pot ser una bona solució.
  2. Surt a caminar, córrer, en bici.... mou-te! Fes esport i fes salut!

El teu blog de dietètica et desitja molt Bones Festes!

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Laia Mosella, nascuda a Oliana i de la quinta del 80. Al 2001 vaig acabar els meus estudis en Nutrició Humana i Dietètica i des de llavors m’he dedicat al món de la Nutrició i l’Alimentació en tot el seu ventall, des de la nutrició esportiva fins a la reeducació alimentària. Actualment formo part de l’equip de Diet à Porter. Espero que els meus posts us agradin, a partir d’ara sóc la dietista del surt de casa Ponent i estic a la disposició de totes les vostres suggerències!

29/10/2015
Fa uns dies que només es parla d’aquesta notícia:  “La OMS confirma que la carn processada és cancerígena”.
09/09/2015
Després d’uns anys introduint l’alimentació complementària mitjançant purés i triturats de diferents textures i segons un calendari estipulat, ara la tendència és que el nadó sigui ell mateix qui agafi l’aliment i se’l posi a la boca.
29/06/2015
Acabes de ser mare?
12/05/2015
Durant l’embaràs l’alimentació de la mare guanya importància ja que els requeriments d’energia, proteïnes, vitamines (A, grup B, C, D, E, K) i minerals (Calci, Fòsfor, Ferro, Iode i Magnesi) es modifiquen notablement. Tenim l’objectiu de cobrir les necessitats de la mare, les demandes del fetus pel seu creixement, fer front al part de manera òptima i preparar a la mare per la futura lactància materna.
30/03/2015
Amb l’arribada de la primavera, tot i la càrrega d’energia positiva que ens transmeten les hores de llum és possible que aparegui un cansament general, una sensació de debilitat que anomenem astènia primaveral.
26/02/2015
Cansats que els petits de casa no vulguin verdura, peix, fruita o algun altre aliment? Els teus fills són dels que surten de casa sense esmorzar? Si estàs en aquesta situació és el moment de canviar els costums que tenim a casa.
21/01/2015
Hi ha diferents factors que afavoreixen a agafar pes durant l’hivern, tot i que no serveixen d’excusa per a deixar-nos, els hàbits saludables no tenen estacions, i  el cuidar-se és un concepte on no pot haver-hi discontinuïtat.