Foto: 

David Sancho

El balconet de Santa Linya i l’ermita de Sant Pere de la Vall

Vistes de somni sense sortir de Ponent
David Sancho
,
15/06/2015
Entorn
Sovint creiem que per trobar llocs amb vistes sorprenents o altres apartats als ulls de tothom, hem de viatjar a llunyans països exòtics, endinsar-nos en una selva o perdre’ns al desert. Doncs ja us diem que no cal, perquè en aquesta sortida gaudireu d'unes vistes d'àguila que us deixaran bocabadats i descobrireu el romànic amagat que tenim a casa nostra. Veniu amb nosaltres?

Iniciem la ruta al poblet de Santa Linya, on aparcarem el cotxe a la part alta del poble. Allà començarem a caminar per una ampla pista forestal on, al cap de poc d'iniciar la marxa, trobarem a l'esquerra un corriol que porta cap a Sant Urbà, Sant Pere de la Vall i el Balconet. No l'agafarem ja que per aquí serà per on tornarem, fent així una ruta circular d'uns tretze quilòmetres. Anirem caminant per pistes fins arribar al Balconet (trobarem cartells indicadors), entremig de camps de conreu només esquitxats per restes d'antics masos.

  • imatge de control 1per1

La primera hora d'excursió es pot fer una mica monòtona, però ens servirà d’entrenament de cara a la baixada cap al barranc de Sant Pere. A més, l'espera val la pena perquè l'arribada al Balconet ens oferirà una vista espectacular sobre les parets del Doll i el pantà de Camarasa. Des d'aquest punt també podem veure gairebé tot el Montsec. A una banda del congost de Terradets el Montsec d'Ares, i a l'altra el Montsec de Rúbies o de Meià.

Un cop haguem gaudit de les vistes desfarem uns metres el camí fins al Balconet per anar a agafar un corriol que ens baixarà al barranc de Sant Pere. De camí cap a l'ermita trobarem restes de parapets construïts durant la guerra civil, ja que l'any 1938 aquesta zona es trobava al bell mig del front del Segre. Trobarem restes de diversos parapets i cartells indicadors sobre el conflicte a la zona.

Anem avançant i el camí comença a perdre altura decididament cap al barranc de Sant Pere. Trobarem alguns passos equipats amb cadenes, però sense dificultat. A l'altra banda del barranc s'alcen unes parets dignes de veure i on hi habiten nombrosos rapinyaires.

El camí és ben estret però es pot seguir bé, fins que al cap d’un parell d’hores d’haver iniciat la marxa arribarem a l’ermita de Sant Pere de la Vall o de Queralt. És una ermita romànica dels segles XI-XII situada en un lloc inexpugnable  i on antigament també hi havia, per increïble que sembli, un castell. Cal recordar que en aquella època la frontera entre Al-Àndalus i els Comtats Catalans es situava aproximadament en aquesta zona, i és per aquest motiu que podem trobar ermites restes de castells en els llocs més inversemblants.

Per arribar a l’ermita tenim dos opcions. Des del cartell informatiu, a l’esquerra surt el camí “normal” que ens permetrà arribar a l’ermita sense cap dificultat, i cap a la dreta surt un altre camí que afronta passos exposats que cauen directament al barranc de Sant Pere. Si la verticalitat no us atreu, no és gens recomanable aquesta opció. Si us decidiu a passar-hi, trobareu una sirga per ajudar-vos i, si ho necessiteu, per assegurar-vos. Us recordem, però, que a la muntanya la prudència és sempre necessària.

Un cop a l’ermita, podem visitar el seu interior i gaudir d’unes vistes d’àguila sobre el pantà de Camarasa. L’emplaçament de l’ermita és ideal per fer una parada a mitja excursió i la foto “oficial” de la jornada.

Acabada la visita, desfarem el camí i iniciarem el retorn cap a Santa Linya. Anirem seguint els cartells indicadors que ens retornaran cap al poble recorrent el fons del barranc de Sant Pere. Al barranc trobarem algun pas equipat amb cadenes però sense cap dificultat ni perill, i a mesura que el barranc s’eixampla el camí es transforma en pista forestal. Anirem seguint els cartells indicadors fins que de nou un corriol (foto 10) ens apropa a Santa Linya i donarem per acabada l’excursió.

 

Dades tècniques:

Dificultat: Mitjana – alta. Cal estar acostumat a caminar.

Horari: 3 - 4 hores.

Desnivell positiu:  510 metres.

Distància: 13 km. (aproximadament)

Època: Tot l’any. Caldrà evitar les hores més caloroses del dia durant l’estiu.

Observacions: Cal portar aigua, menjar i calçat adequat. Si no estem avesats a les altures evitarem pujar a Sant Pere de la Vall pel pas equipat i hi pujarem pel camí normal, sense dificultat.

A

També et pot interessar