Museu de la Vida Rural

Foto: 

Cedida

Cultura i sostenibilitat s’uneixen al Museu de la Vida Rural

Sota el títol de ‘Propostes Singulars’ s’apleguen quatre activitats grupals que recalquen la cultura com a motor de transformació social
Idoia Perich
,
27/04/2021
Entorn
Visitar nous indrets va lligat a conèixer diversos paisatges, maneres de fer, receptes gastronòmiques, llenguatges i, en definitiva, cultures. Quan una cultura és respectuosa amb el seu entorn diem que és sostenible, perquè les seves pràctiques són perdurables en el temps sense malmetre l’espai en què conviu i ho podem apreciar en els fruits que creixen en la seva terra, els rius que reguen els cultius o el sòl on es cultiven els seus horts. El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí remarca aquest bagatge i aquest respecte a través de quatre propostes que apropen al visitant la cultura sostenible que es practica al territori, combinant una visita temàtica al Museu amb diferents activitats que ofereixen altres agents de l’Espluga de Francolí.

Hi ha experiències que combinades són més enriquidores i a l’Espluga de Francolí aquesta és una opció que es posa a l’abast dels visitants. El Museu de la Vida Rural amplia així tot el coneixement que aplega amb diverses activitats que brinda el territori. Trieu la data, l’hora i deixeu-vos portar per una visita que de ben segur us farà veure l’entorn amb uns altres ulls. Per viure les experiències amb l’atenció que demanen i garantir la seguretat requerida, totes les activitats es duen a terme en grups reduïts.

 

  • imatge de control 1per1


1. Cultura ecològica per a famílies
Hi ha coneixements que apresos des de petits esdevenen bons hàbits. Si aquestes pràctiques s’aprenen de manera divertida, dur-les a la pràctica serà un joc que beneficiarà a tothom. Amb aquest ànim, la visita descobreix una forma molt diferent de l’actual a través de la qual se n’extreuen força coneixements. Amb una visita a l’hort i al jardí etnobotànic del museu entendrem com es poden conrear els aliments de manera ecològica i alhora sostenible. Seguidament de la mà de Drac Actiu, amb un taller didàctic i entretingut, veurem com n’és de fascinant el món de les abelles i quin paper cabdal tenen dins de l’ecosistema. La visita acaba de la manera més dolça possible, amb un tast de mel recentment recol·lectada.
> Més informació

 


2. Cultura ecològica, futurs sostenibles
Com era la vida rural ara fa 100 anys? A base d’errors i encerts ha anat canviant i, si ens hi fixem, podem extreure’n molts coneixements per a evolucionar en positiu, cap a un futur sostenible. En aquest punt es reflexiona sobre temes com la cultura de l’aigua, la sobirania alimentària, l’agroecologia, les energies alternatives, les cures i la vulnerabilitat o la crisi climàtica. La visita continua fent ruta guiada per Drac Actiu en bicicleta elèctrica pel voltant del riu Francolí. Fareu parada a diversos punts del recorregut com ara al Monestir de Poblet, on fareu un tast comentat de productes de proximitat a l'espai gastronòmic de la cooperativa Fet a la Conca. I, amb bon gust de boca, seguireu pedalant entre els paisatges de la Conca de Barberà. L’itinerari farà evident com la natura i els humans estem vinculats i, per poder seguir fent camí, respectar-nos és la millor de les solucions.
> Més informació

 


3. El temps i l’elogi de la lentitud
Si el temps és or, per què no n’assaborim cada instant? Trobar l’equilibri entre el fet que el rellotge ens empaiti o viure de tal manera com qui dia passa any empeny, pot ser un repte. En aquest cas l’experiència convida al visitant a aturar-se, desconnectar de les presses i obligacions del ritme frenètic i gaudir d’una visita plena, profunda i conscient on cada detall compta per entendre’l com cal. Cada peça del Museu de la Vida Rural té una història, i alhora cada història amaga un grapat d’anècdotes no menys significatives. La proposta posa en relleu aquestes petites i grans fites i procura donar al temps el protagonisme que es mereix per assaborir petits instants de la vida que fan història, com el fet de fer-se una fotografia, això sí, amb una càmera del segle XIX.
> Més informació

 


4. Esperit de vi, el fruit de la terra
El patrimoni cultural parla i explica el recorregut de cada paisatge i de les persones que acull, com dibuixen la terra amb les seves mans i com la terra alimenta aquests artistes agricultors. La Conca de Barberà i el món vitivinícola s’han unit i transformat junts, i la visita posarà en relleu aquest enllaç de simbiosi. Coneixereu les singularitats de l’agricultura mediterrània i com aquesta dibuixa la societat que se’n nodreix. Episodis com la plaga de la fil·loxera i les seves conseqüències, el paper de l’associacionisme i el cooperativisme, la importància de l’aiguardent i el famós "Reus, París, Londres", i molts altres aspectes hi tenen cabuda. El recorregut comença al Museu de la Vida Rural, continua a la Fassina Balanyà i acaba al celler Vidbertus de la D.O. Conca de Barberà, amb una degustació dels seus vins més singulars.
> Més informació

Més informació: 

A

També et pot interessar