dijous, 28 agost, 2014
Opinió

Tarragona, amunt!

Els tarragonins i tarragonines estem de celebració. La nostra ciutat compta, des del dia de Sant Magí, amb dues colles de gamma extra amb la incorporació dels Xiquets de Tarragona a una selecta llista en la qual ja hi era la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Dues colles, una ciutat i un lideratge indiscutible dins el món dels castells que s’està construint des del treball, la generositat i la mirada alta cap al futur.

Cal felicitar els Xiquets de Tarragona per la bona feina i actitud de superació que els va portar el passat 19 d’agost a ser la primera colla que aixeca un 2 de 9 amb folre i manilles i el descarrega en el primer intent. La diada de Sant Magí 2014 ja ha passat a la història i consolida la plaça de les Cols com un dels espais castellers més emblemàtics del país.

El moment ens va emocionar i va aixecar l’entusiasme de la gernació que estava present en aplaudiments. Vull destacar, així mateix, que vam ser testimonis d’un fet que cal remarcar molt en positiu, tenint en compte les rivalitats que sovint hi ha. Em refereixo al profund respecte i reconeixement que van demostrar la resta de colles tarragonines, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Xiquets del Serrallo, Colla Castellers de Sant Pere i Sant Pau, aplaudint amb força els Xiquets de Tarragona arran de l’èxit aconseguit.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona també va ratificar en la Diada de Sant Magí la seva progressió qualitativa descarregant de nou el 5 de 9 amb folre que ja li va donar l’entrada a l’elit dels castells l’any 2011 i que fins ara han coronat set vegades consecutives. L’empenta que estan donant les dues colles clau per mantenir l’impuls del procés de canvi pel qual està treballant Tarragona.

El lideratge de Tarragona i el bon moment que estem vivint en l’àmbit casteller es manifesta, doncs, amb les diades castelleres però també en altres projectes complementaris com la Biennal, iniciatives més pedagògiques i turístiques com és Tarragona Ciutat dels Castells o el molt esperat Concurs de Castells. No existeix en aquests moments cap altre esdeveniment en l'àmbit de país que projecti la cultura catalana a escala internacional amb la mateixa força que el concurs.

Som una ciutat patrimoni mundial per una triple vessant: el patrimoni romà, la gastronomia -a través de la dieta mediterrània- i el patrimoni immaterial dels Castells i tenim la sort de gaudir-ne d’aquest darrer des de fa més de dos segles. El passat ens dóna la força i el sentit, però també estem treballant el present i mirem al futur. Les capitalitats no es conformen a partir d’una etiqueta, es construeixen a base de treball, de constància i de generositat. La base del lideratge és la bona feina feta i anem pel bon camí. Tarragona, amunt!

Josep Fèlix Ballesteros
Alcalde de Tarragona