Foto: 

Cedida

El país dels cuiners: la gastronomia empordanesa com a fil conductor

El projecte viatja 'De ca la Teta al Bulli' i està organitzat en tres eixos: una exposició, una publicació i una jornada
Surtdecasa Empordà
,
30/04/2019
Arts
La gastronomia empordanesa com a fil conductor. És el modus operandi de la nova exposició del Museu de l’Empordà, 'El país dels cuiners. De Ca la Teta a elBulli'. I és així com explica la transformació del nostre territori en un procés que abasta cuina, art, cultura, societat i pensament. L’exposició ha estat comissariada per Josep Algans, Manel Gràvalos i Francesc Guillamet, i es pot visitar fins al 15 de setembre. El projecte es desenvolupa en tres eixos: una exposició, una publicació i una jornada. Us els expliquem!
El projecte busca crear un relat renovat i innovador de la història de la gastronomia de l’Empordà

> L'exposició
L’exposició té com a centre d’interès el període entre l’inici de les comunicacions modernes, amb tren i automòbil, que van connectar l’Empordà amb Europa, fins al tancament d’elBulli, que marca el punt final d’aquest recorregut històric. L’objectiu és documentar, revalorar i difondre les iniciatives, elements patrimonials i establiments de restauració que van ser pioners en el desenvolupament modern de l’Empordà i al voltant dels quals s’ha construït el relat de la gastronomia empordanesa. La cuina de l’Hotel Duran & Restaurant, l’Hotel Empordà o elBulli són llocs de trobada cabdals de personatges il·lustres com Salvador Dalí, Josep Pla, Carles Fages de Climent, Richard Hamilton, Miquel Barceló i molts altres.

> La publicació
La publicació està formada per onze textos on periodistes, filòsofs, historiadores… exposen com els restaurants i les fondes de la comarca, els intel·lectuals i artistes que es van relacionar en aquests espais, i els productes de la nostra terra com l’aigua de Vilajuïga, van convertir l’Empordà en un territori avançat, pioner dins l’estat espanyol i punt d’entrada de la modernitat a la cuina. El llibre és un element important per ampliar els continguts exposats a la mostra.

> La jornada
El 21 de juny a l’Auditori Caputxins, se celebrarà “Repensar el menjar. De la cuina de mercat a la cinquena gamma”, una jornada professional que consta de set xerrades on participen professionals del món de la gastronomia (Ferran Adrià, David Casacuberta, Salvador Garcia-Arbós, Vicent Marquès, Carme Ruscalleda, Núria Serrat, Carme Gasull, Clara Antúnez, Jordi Subirós, Mateu Casañas i Paula Molés).


En relació a l’exposició s’han programat diferents activitats, visites guiades amb els comissaris i amb guies de Figueres i una activitat familiar (“Crea un plat de pel·lícula”) on els assistents podran crear un plat i gravar tot el procés en “stop motion”. També s’ha organitzat, en col·laboració amb el Cineclup Diòptria, un “Cicle de Cinema i Gastronomia” als Cinemes Las Vegas, on es projectaran els documentals “Revolució líquida” i “El Bulli: Cooking in progress” presentats per les seves directores, Clara Isamat i Anna Ginestí, i una pel·lícula de ficció ambientada en el competitiu món de l’alta gastronomia.

  • imatge de control 1per1

Un dels valors afegits d’aquest projecte és la possibilitat de seguir l’experiència gastronòmica iniciada al Museu en dos dels espais protagonistes de la mostra: l’Hotel Duran & Restaurant i l’Hotel Empordà, que durant aquests mesos oferiran un menú degustació amb els seus plats estrella, presents a l’exposició. Amb les diferents branques del projecte es busca crear un relat renovat i innovador de la història de la gastronomia de l’Empordà, i projectar la cuina empordanesa cap al futur sobre una base sòlida i de prestigi. El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració d’Aigües de Vilajuïga.

Més informació: 

El país dels cuiners​
Fins el 15 de setembre
Museu de l'Empordà 
(La Rambla, 2 Figueres)
figueres.cat

A