Foto: 

CEDIDA
Un cap de setmana ple d'activitats al voltant de la pagesia.

L’orgull de la pagesia surt al carrer a Torroella de Montgrí

La 626a edició de la Fira de Sant Andreu se celebrarà el 30 de novembre i l’1 de desembre
Paula Pairó
,
22/11/2019
Entorn
La 626a Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí està a punt d'engegar, i un any més continua reivindicant-se com una de les més antigues i arrelades del municipi baixempordanès. A ningú se li escapa que el que en una època va ser un ofici estès entre molts homes empordanesos de totes les edats, avui és cada vegada més difícil trobar joves dedicats al món rural. Tot i així, la història del nostre país està marcada per una potent tradició agrícola, ramadera i comercial, que fa que fires com aquesta perdurin al llarg d'anys i generacions. Engeguem motors i agafem paper i llapis, no us perdeu aquesta gran oportunitat de reivindicar l'orgull empordanès de pagès!
Enguany tindrà com a protagonista el  recentment desaparegut pastor local Jordi Muxach

Aquest any la Fira posarà l'accent en el relleu generacional a pagès. Aquest serà el principal fil conductor d'un programa d'activitats que també tindrà com a protagonista el recentment desaparegut pastor local Jordi Muxach, a qui es retrà un sentit homenatge en el XXVIII Concurs de Gossos d'Atura. Si no voleu perdre'n detall, aquí van els principals actes de la jornada.

Fira en el Record

Com ja és tradició, un gran nombre d'actes reivindiquen la potent tradició agrícola, ramadera i comercial del municipi. Amb l'aposta temàtica d'enguany, l'Ajuntament vol projectar la pagesia com un sector que, malgrat les dificultats, ha incorporat a joves molt preparats, que fan un ús responsable de la tecnologia i del coneixement, generen un producte d'extraordinària qualitat i són totalment responsables amb una producció sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Tot això es podrà veure a través de la Fira en el Record, una de les activitats més singulars de Sant Andreu, on es mostrarà, a través d'un recorregut guiat i teatralitzat per diferents espais de la vila com és "Ser jove a pagès".

Concurs de Gossos d'Atura

Un dels actes més esperats de la fira sempre és el Concurs de Gossos d'Atura, que enguany estarà marcat per recent traspàs del reconegut pastor de l'Estartit, Jordi Muxach. Ell en va ser el precursor l'any 1992 i, a banda de participar-hi i guanyar-lo en nombroses ocasions, n'era un dels seus vertebradors. Amb el pas dels anys, el concurs s'ha convertit en un referent indiscutible del municipi, que sintetitza a la perfecció el caràcter transversal de la Fira de Sant Andreu, ja que hi vincula l'aspecte rural, amb el lúdic i el divulgatiu, valors amb els quals Jordi Muxach estava enormement compromès, tant en la seva activitat privada, com en la pública. Durant el concurs, que es farà el diumenge a les 11 al camp de la urbanització Mas Déu, se li retrà un sentit homenatge.

Mostra comercial

El gran cap de setmana torroellenc arrencarà el dissabte a les 10 h amb l'obertura de la mostra comercial, distribuïda entre el cos central de l'Espai Ter i una carpa complementària de 1.000 metres quadrats, on hi participaran uns 60 expositors. Aquest és l'epicentre de la fira, al voltant del qual s'articulen tot un seguit d'espais i àmbits expositius. A l'exterior de l'Espai Ter s'hi distribuiran unes 220 parades entre el passeig de Catalunya, que acollirà el Mercat de Sant Andreu i la Mostra de vehicles nous i d'ocasió; i el passeig Vicenç Bou, on hi haurà la fira d'artesans, l'exhibició de maquinària agrícola i una exposició de vehicles clàssics.

El Pomatec

Just abans que arranqui la fira, el divendres al matí en el marc dels actes previs, es farà al Museu de la Mediterrània la jornada tècnica i econòmica de la poma, que organitzen l'Ajuntament i Afrucat, una trobada sectorial de referència, que ja arriba a la 18a edició. En aquesta trobada, el sector de la poma s'atura i analitza on és i com avança, i si ho fa amb bon ritme d'altres variables, com el consum, el preu, l'exportació i la resta de la producció. Enguany se centrarà en el canvi climàtic i el medi ambient.

Festa del Cavall

Els cavalls també ocuparan una part molt important de la programació. Enguany, un dels grans atractius de la Festa del Cavall serà poder veure el nou espectacle de doma en llibertat que realitzarà el reconegut Santi Serra el dissabte a les 19.30h i el diumenge a les 18.30h a la zona eqüestre davant de l'Espai Ter.

Més informació: 

A