Foto: 

cedida

Els 5 espais que et connectaran amb el passat a l'Empordà

Del 6 al 8 d'octubre se celebren les Jornades Europees de Patrimoni arreu de Catalunya
Jordi Blesa
,
28/09/2017
Entorn
Un any més les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) arriben a un bon grapat de pobles de l'Empordà amb bones propostes i millors excuses per acostar-nos als espais patrimonials del territori. Enguany el lema de les jornades és 'Patrimoni i natura: un paisatge de possibilitats', amb aquest pretext es vol posar en relleu els valors patrimonials incorporats a la natura, la importància del medi ambient sobre els estils de vida de les persones i la influència que té sobre el benestar i el creixement socioeconòmic de les comunitats. Des de Surtdecasa Empordà no volem que us perdeu les millors activitats d'aquests tres dies, per aquest motiu us portem una nova selecció personal, sense oblidar que hi ha moltes més propostes interessants repartides arreu de l'Empordà i per tot Catalunya. Escolliu la vostra i sortiu a redescobrir el patrimoni empordanès!
1. Urban Sketching a Llançà
Un quadern de dibuix i un llapis o aquarel·les són les eines indispensables d'aquests artistes d'arreu del món que s'han unit per formar Urban Sketchers, un col·lectiu de professionals i amateurs que volen fomentar la pràctica del dibuix. Aquesta tendència d'observació i reflexió envers el paisatge urbà neix gràcies a internet i a les xarxes socials, espais ideals per compartir els treballs realitzats au plein air. Enguany el grup Urban Sketching Girona participarà a les jornades amb una proposta a la Casa de l'Abat i al casc antic de Llançà, on dibuixaran els espais més representatius de la població. Es tracta d'una activitat oberta a tothom, així que ja podeu començar a fer punta al llapis i apuntar-ho al calendari!
 
2. Visita tot els racons de Castelló d'Empúries
Un cop més a la vila comtal de l'Alt Empordà han preparat un programa ben farcit de visites guiades que mostraran els seus racons plens d'història. El programa d'activitats ha estat coordinat pel Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, l'espai on es farà la primera visita guiada, el divendres a les 12h. Es tracta d'una visita conjunta amb la Sinagoga Jueva del Puig Mercadal; a la sinagoga es faran dues visites guiades més durant el cap de setmana, el dissabte a les 10:30h, i el diumenge a les 12h. El dissabte també hi haurà la visita guiada ”Castelló d'Empúries Medieval”, que recorrerà el centre històric, es podrà dur a terme a les 11h i a les 17h. Finalment, el diumenge a les 11h hi haurà la visita guiada més literària, la del itinerari dedicat a l'escriptor Carles Fages de Climent, visiteu Castelló d'Empúries amb els seus ulls, a través de fragments escollits de la seva obra. Per no para quiets!
 
3. Un passeig entre dòlmens, a Romanyà de la Selva
A Santa Cristina d'Aro s'organitza una visita guiada gratuïta al voltant de diferents estructures megalítiques que inclou un taller de prehistòria. Com ja es sabut, al costat del nucli de Romanyà de la Selva hi ha la Cova d'en Daina, un dels monuments megalítics més importants de Catalunya, però també cal saber que en un radi de tan sols 200 metres, es poden visitar les restes d'un menhir, d'una cista i un abric granític. En aquesta activitat els assistent veuran les diferents construccions megalítiques i descobriran com varen evolucionar al llarg del temps. La visita es complementa observant diferents objectes propis de l'època, com la ceràmica, aprenent com es feien les eines de sílex, i encenent foc amb mètodes prehistòrics. Una proposta ideal per gaudir en família.
 
4. La Domus dels Mosaics del jaciment d'Empúries, a l'Escala
Un altre proposta pel dissabte ens acosta a l'Escala, una de les poblacions amb més història de l'Empordà. Durant tot el dia s'hi podrà visitar gratuïtament el jaciment d'Empúries. Una bona oportunitat per redescobrir un dels jaciments més importants d'Europa, la porta d'entrada de grecs i romans a la península. Amb aquesta visita gratuïta podreu conèixer les característiques i com s'articulava una gran domus o casa romana. També es visitarà el criptopòrtic de la Domus dels mosaics, un espai subterrani ubicat sota la superfície del peristil, el jardí principal d'aquesta gran casa romana. L'estança s'ha equipat amb un muntatge audiovisual on es mostra, a través d'una recreació en 3D, com era la casa en el seu moment de màxima esplendor. Impressionant!
 
5. Els Camins de Ronda, a Sant Feliu de Guíxols i S'Agaró
Si enguany les Jornades Europees de Patrimoni estan dedicades a la natura i al paisatge no ens podem pas oblidar dels camí de ronda, on trobem alguns dels espais més bells i emblemàtics de l'Empordà. El dissabte al matí es durà a terme una passejada guiada pel Camí de Ronda de S'Agaró, un tram que està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional per la seva història, majestuositat i arquitectura. Per la tarda podeu complementar aquesta sortida a la sala d'actes del Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols, on reivindicaran que els camins de ronda de la Costa Brava esdevinguin Patrimoni Mundial de l'UNESCO en la categoria de paisatge cultural, també s'hi farà una comparativa amb altres indrets que ja han rebut aquesta denominació.
 
Consulteu més propostes a:

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar