Foto: 

CEDIDA
L'Home dels Nassos i en Fumera tenen dos històries que encisen als més petits.

A l’Empordà, ulls i nassos a cabassos!

Quan arriben les festes nadalenques l’Empordà acull dos personatges molt singulars: en Fumera, el patge amb set ulls que tot ho veu, i l’Home dels Nassos, que té tants nassos com dies té l’any
Paula Pairó
,
30/12/2019
Família
Quan l’any va arribant a la seva fi, l’Empordà viu uns moments molt especials pel que fa a tradicions i mitologia. Aquesta terra tant antiga, que ha sigut terra de pas, de conreu i ara també de turisme, ha alimentat durant molts anys diverses costums que amb el pas dels anys ha anat deixant enrere. Tot i així, encara perdura en el record de molts empordanesos que un dia van ser nens i van veure passejar pels carrers a en Fumera o a l’Home dels Nassos. Val a dir també, que encara hi ha municipis on vetllen per no perdre aquesta tradició i cada any quan arriben aquestes festes, treuen a passejar aquests personatges tan singulars!

L’Empordà és una terra amb molta història i tradició pròpia que es va anar perdent amb el pas del temps i amb la introducció d’altres costums foranes. Tot i així, quan arriben aquestes festes és important recordar i reivindicar figures que un dia van ser molt importants i que encara avui, alguns pobles celebren amb molt d’orgull.

El primer personatge gairebé extingit és en Fumera. Ell era un patge de la mitologia catalana típic exclusivament de la Catalunya Nord i de l’Alt Empordà. Era una figura popular i misteriosa amb set ulls: quatre a davant i tres a darrera, i quatre orelles, dos a cada banda, ja que tot ho veu, tot ho escolta i tot ho xerra. En Fumera doncs, era un emissari dels Reis d’Orient encarregat d’explicar-los si la mainada s’havia portat bé durant l’any.

  • imatge de control 1per1

El seu nom prové de la manera d’entrar per les cases: ell entra i surt per la xemeneia o pels celoberts dels pisos, com el fum de la llar de foc o la cuina. En algunes cases i escoles, en Fumera es representa per mitjà d’ulls que són distribuïts per les parets.

Antigament doncs, en alguns indrets de l’Empordà, en Fumera agafava vida gràcies als pares, que construïen i penjaven un ninot de roba en algun indret de la casa, fent creure a la mainada que havia entrat per la xemeneia i que seria amb ells fins la vigília de Reis. En altres cases, en Fumera apareixia només en moments de tensió familiar nadalenca, provocada pels més petits.

Avui en dia, aquest personatge ha quedat gairebé en l’oblit, encara que cal dir que la seva presència encara és molt sentida en dues poblacions. A Figueres, en Fumera passeja en cercavila amb infants per anar a veure tots els llums de Nadal inspirats en les felicitacions nadalenques que va il·lustrar Salvador Dalí. L’estimat patge reial es deixa veure a vegades –aquest any va ser l’encarregat d’obrir les llums de Nadal-, i sempre espia els més petits per veure totes les coses bones que fan i apuntar-les a la seva llibreta.

Calonge també és una població que rep amb una gran festa l'arribada d’en Fumera. Després d’una cercavila pels carrers del centre històric de la vila i d’amagar-se a diversos balcons i cases, apareix per sorpresa a la plaça Major. L’arribada va acompanyada d’una xocolatada popular.

El segon personatge mitològic empordanès, amb presència arreu del territori català és l’Home dels Nassos. Aquesta figura, fruit de l’imaginari català, surt cada 31 de desembre i passeja pels carrers de diversos municipis. La llegenda diu que té tants nassos com dies té l’any, i la mainada en sentir-ne parlar se l’imaginen com un personatge estrafolari amb 365 nassos a la cara sense pensar que és 31 de desembre i només queda un dia perquè s’acabi l’any.

Així doncs, es tracta d’una broma amb uns orígens molt antics i que ha anat evolucionant amb el temps. Actualment l’Home dels Nassos ha passat a convertir-se en un autèntic capgròs que recorre els carrers dels municipis tot repartint caramels entre els més petits. Molts d’aquests capgrossos acostumen a fer un parlament satíric local, ja que aquest personatge simbolitza l’any que acaba i serveix per demanar desitjos col·lectius per a l'any que entra. Entre les poblacions en les quals es pot veure desfilar l’Home dels Nassos hi ha Torroella de Montgrí, al cor de l’Empordà, a banda de Barcelona, Tarragona o Mallorca.

Si aquestes tradicions no us animen a sortir al carrer amb els més petits, també podeu participar en altres activitats en família molt nostrades com els pessebres, les quines o les representacions de Els Pastorets.

A