Surtdecasa Empordà
,
29/05/2019
Fires i festes

10 propostes per no perdre’s la Fira Indilletres de la Bisbal d’Empordà

La fira de llibres bisbalenca es tornarà a celebrar durant el proper cap de setmana: dissabte i diumenge, 1 i 2 de juny

Foto: 

Anna Pascual
Va néixer el 2018 gràcies a un grup de veïns i veïnes que volia organitzar cada primer cap de setmana de juny una fira d’editorials independents a la Bisbal d’Empordà. Volien promoure la lectura i donar visibilitat a les editorials catalanes independents i als autors i autores d’aquí i de fora. Tot, amb la voluntat de contribuir a fer una cultura més participativa i més oberta a tothom, i arrelar-se a un país que es va fent. Dit i fet: el proper 1 i 2 de juny celebren la segona edició d’Indilletres. Amb ganes, empenta i algunes novetats que tenen l’objectiu de contribuir positivament en el panorama cultural del país. Indilletres vol promoure la lectura i donar visibilitat a les editorials catalanes independents i als autors d’aquí i de fora. Debats, conferències, tertúlies, recitals poètics, clubs de lectura, contacontes, concerts i moltes presentacions de llibres. 25 editorials i un total de trenta-cinc activitats configuren la segona edició de la fira del llibre Indilletres, que aquest cap de setmana s’instal·larà a la plaça del Castell de la capital baixempordanesa. Un any més arriba carregat de propostes que desfilaran entre el Castell Palau de la Bisbal i la mateixa plaça. Valdrà molt la pena: us expliquem 10 propostes que no pensem perdre’ns.

1. La inauguració de la fira a càrrec d’Enric Casasses
El tret de sortida serà dissabte, a les 11 h, a la sala Capitular. Enric Casasses serà l’encarregat d’encetar la segona edició de la fira de llibres bisbalenca. Ho farà recitant 'Amb el porró en fresc', un petit assaig que ha escrit sobre Josep Blanch i Reynal, un compositor de sardanes de Castelló d’Empúries que agafa com a pretext per parlar de l’Empordà i la seva gent. A banda de la poesia, Casasses també ha tocat altres arts com la narració o el teatre, a més de ser traductor i recuperador de textos antics.
> Dissabte 1 de juny, a les 11 h, a la Sala Capitular
 

2. L’holandès Gerbrand Bakker: un dels plats forts
L’holandès Gerbrand Bakke oferirà diversos actes a la segona edició d’Indilletres: l’entrevistarà Anna Guitart i farà una roda de premsa. Guanyador del Premi Literari Internacional IMPAC de Dublin, Bakker assistirà a la fira bisbalenca gràcies a la Beca Indilletres per a editorials. El guardó, que enguany ha obtingut l’editorial Raig Verd, vol servir per contribuir a establir lligams entre la cultura catalana i la resta de cultures del món.
> Dissabte 1 de juny, a les 11.45 h, a la Sala Capitular
 

3. El Premi Llucieta Canyà: un reconeixement a la crítica literària
Un dels altres guardons que Indilletres ha convocat aquest any és el 1r premi Llucieta Canyà de crítica literària ja publicada. El reconeixement vol ser un homenatge a l’escriptora bisbalenca i un acte de suport als crítics del país que treballen amb vocació, coneixement i llibertat. Aquest matí s’ha presentat el guardó durant la roda de premsa i el lliurament del premi el farà Xavier Cortadellas. Anirà acompanyat d’una lectura de textos de Llucieta Canyà a càrrec de l’actriu Olga Cercós.
> Dissabte 1 de juny, a les 13.15 h, a la Sala Capitular
 

4. Un debat sobre l’estat actual de la crítica literària
Els debats també tornaran a tenir un pes important a l’Indilletres d’enguany. Un d’ells precisament serà sobre crítica literària: Vicenç Pagès, Marina Porras, Xevi Lloveras i David Guzmán, debatran sobre l’estat actual del gènere periodístic, moderats pel bisbalenc Pere Maruny.
> Dissabte 1 de juny, a les 17.15 h, a la Sala Capitular
 

5. Homenatge als 50 anys de ‘Dioptria’ de Pau Riba
Si la Bisbal és terra de músics, no podien faltar els concerts en la programació d’Indilletres. Sense anar més lluny músics del municipi han preparat un homenatge al Dioptria de Pau Riba, per celebrar el 50è aniversari de la seva publicació. Una peça transcendental del geni il·lustrat i díscol que ha estat considerat el millor disc de la història del rock i la cançó en català. I ben segur que ha influenciat directament o indirecta a més d’un músic bisbalenc.
> Dissabte 1 de juny, a les 19.30 h, a la Sala Capitular
 

6. Roger Mas i la presentació de l’àlbum ‘Parnàs’
Parnàs és una muntanya grega de reminiscència mitològica, als peus de la qual hi havia Delfos i on diuen que hi viuen les nimfes i les muses. També és com s'anomena el darrer disc del cantautor solsonenc Roger Mas, que vindrà a presentar-lo dins el Castell Palau de la Bisbal d'Empordà, en el marc d’Indilletres.
> Diumenge 2 de juny, a les 18.30 h, a la Sala Capitular
 

7. Que passarà després del judici? Debat amb persones represaliades
Que diantre passarà després del judici del procés? Aclarim-ho. Roser Carol serà la moderadora del debat ‘Després del judici’. El debat comptarà amb la participació d’Àlvar Valls, Núria Cadenas, Aleix Renyé i Johanthan Martínez.
> Diumenge 2 de juny, a les 11 h, a la Sala Capitular
 

8. Una copa de vi amb Pella i Forga i nosaltres
No hi faltaran les tertúlies obertes, com la titulada ‘Pella i Forgas i nosaltres’, que faran –amb copa de vi inclosa- Carles Xuriguera, Adrià Pujol i Sanjosex. A més, en Carles Xuriguera presentarà la Guia de vins de Catalunya. La cosa promet.
> Diumenge 2 de juny, a les 13.15 h, a la Sala Menjador
 

9. Recital de poesia a Ca la Pilar Dumingu
Indilletres s’allunyarà de la plaça del Castell per endinsar-se a la nostra taverna bisbalenca preferida: Ca la Pilar Dumingu. Serà, havent sopat, per fer un recital de poesia, a càrrec d’Edicions Tremendes. No hi faltarem.
> Dissabte 1 de juny, a les 22.30 h, a Ca la Pilar Dumingu
 

10. Xerrada sobre els 150 anys del Foc de la Bisbal
El filòleg i polític Toni Strubell, juntament amb l’historiador bisbalenc Jordi Frigola i Arpa, faran una xerrada per parlar dels 150 anys del Foc de la Bisbal. Segur que n’aprendrem un grapat de coses
> Diumenge 2 de juny, a les 17.30 h, a la Sala Capitular