Foto: 

Goretti Martínez

12 llibres per encetar el 2016

La Neus Lloveras, de la Llibreria La Siglantana, recomana una dotzena de novetats literàries per començar l'any amb bon peu
Surtdecasa Empordà
,
04/01/2016
Llibres
Els Reis ja són ben a la vora i a la carta no hi poden faltar les lectures imprescindibles per estrenar l’any amb un bon llibre entre mans. La llibretera Neus Lloveras, de l'emblemàtica llibreria bisbalenca La Siglantana ens ha facilitat una llista de 12 novetats literàries recomanables. Llibres de ficció, no ficció o infantils, per a tots els gustos. Surtdecasa Empordà agraeix la seva col·laboració i ben segur que hi trobareu idees d'allò més interessants.

FICCIÓ

1. Vae Victus, d'Albert Sánchez Piñol 
És un dels llibres que més hem venut durant el mes de desembre i segur que serà un dels llibres de 2016. La narració comença el 12 de setembre de 1714, l'endemà de de la caiguda de Barcelona i es divideix en quatre aventures de l'enginyer Martín Zuviría, que fuig a l'Amèrica del Nord on ajudarà els indis yames en la guerra contra els colons anglesos. La resta d'escenaris ens situaran a Catalunya, Londres, Alemanya i Nova Zelanda i retrobarem alguns dels personatges de Victus com Berwick o Villaroel. Història barrejada amb humor a l'estil Sánchez Piñol que tant ens agrada.
> Més informació
 
2. Puresa (Purity), de Jonathan Franzen
Franzen es supera una vegada més amb aquest Purity. Ens parla de Pip Tyler, una jove que busca el seu pare, que intenta encarrilar la seva vida després de passar per la universitat, que vol seguir endavant sense renunciar als seus ideals i que té una relació molt complexa amb la seva mare. Més de  700 pàgines de realisme amb una trama complexa, un ritme trepidant i un munt de personatges interessants.
> Més informació

3. La bíblia andorrana, d'Albert Villaró
Guanyador del darrer Prudenci Bertrana, la bíblia andorrana ens parla d'un crim, l'assassinat d'un banquer, que posa al descobert una trama d'espionatge entre Catalunya i Espanya en territori andorrà. 
> Més informació 

4. Els desposseïts, de Szilárd Borbély 
Una novel.la crua però bonica que ens situa a l'Hongria de mitjans del segle XX. Una família viu aïllada i estigmatitzada per culpa d'un passat del qual no es pot parlar. A través dels ulls d'un nen d'11 anys anirem reconstruint la seva història i coneixent l'angoixant realitat de tots aquells desposseïts  que viuen exclosos de la societat.
> Més informació

5. El regne, d'Emmanuel Carrère
En aquest llibre s'hi barregen la narració amb l'assaig i la història. El regne ens parla de la fe i els orígens del cristianisme tot barrejant trets biogràfics de l'autor amb històries sobre zombis, bolxevics i webs porno. Una obra transgressora que no ens deixarà indiferents.
> Més informació 

6. L'amor de la meva vida de moment, de Pep Puig
Un home de quaranta anys recorda el viatge que va fer durant una escapada del servei militar per anar a buscar la nena de qui s’havia enamorat perdudament quan només tenia deu anys. 
Pep Puig ens parla de l'amor en les seves diverses facetes i manifestacions i de com el vivim i l'entenem en les diferents etapes de la  vida. 
> Més informació


NO FICCIÓ

7. Temps de segona mà. La fi de l'home roig, d'Svetlana Aleksiévitx
La guanyadora del premi Nobel de literatura és una de les sorpreses agradables de vendes de la temporada. Poc traduïda a la nostra llengua, hem descobert una gran narradora de la realitat russa.  
Temps de segona mà: La fi de l’home roig parla dels últims vint anys de la història de Rússia i de com el final del règim soviètic ha afectat les persones que creien fermament que aquest règim era l’única forma ètica de vida. 
> Més informació

8. Jaime Gil de Biedma. Diarios 1956-1985
Als 25 anys de la mort de Jaime Gil de Biedma per fi s'han publicat els seus diaris al complet. Una meravellosa autobiografia intel.lectual i moral que ens ajuda a conèixer més en profunditat un dels més grans poetes del segle XX.  
> Més informació
                                           
9. En movimiento, d'Oliver Sacks
Una altra autobiografia d'un gran personatge com era el neuròleg Oliver Sacks, que ens ha deixat recentment. Amb una gran capacitat narrativa ens commou explicant i analitzant episodis molt íntims de la seva vida com la seva primera experiència sexual o la relació amb el seu germà esquizofrènic. Una obra honesta que ens emocionarà. 
> Més informació

10. Instrumental, de James Rhodes 
Un llibre polèmic que va ser vetat al Regne Unit i que en castellà ha publicat l'editorial Blackie Books. Es tracta de les valentes memòries del pianista James Rhodes, on ens explica com van abusar d'ell als cinc anys, dels seus intents de suïcidi, medicació, malalties mentals, de la bogeria... però sobretot sobretot, ens parla del poder terapèutic de la música i de com aquesta pot arribar a canviar les nostres vides.
> Més informació


INFANTIL

11. Salvatge, d'Emily Hugues
Guanyador del premi llibreter d'aquest últim any en la categoria d'àlbum il.lustrat, aquest és un dels llibres que hem estat recomanant últimament als nostres lectors més menuts.
Salvatge ens explica la història d’una nena que viu feliç a la natura, on els óssos li han ensenyat a menjar, els ocells a parlar i les guineus a jugar. Ella és audaç, valenta i increïblement lliure. Però un dia un nou animal entra en escena i intentarà canviar alguns aspectes de la seva vida...
> Més informació

12. La casa dels ratolins, de Karina Schaapman
L'artista Karina Schaapman va dedicar uns quants anys a construir i decorar una casa  de ratolins en miniatura. Va aconseguir crear una obra tan màgica, complexa i especial que va voler recollir-la en aquest llibre on ens explica les divertides peripècies d'en Sam i la Júlia, dos ratolins que ben aviat es convertiran en amics nostres.
> Més informació

Més informació: 

Aquest article ha estat elaborat amb la col·laboració de Neus Lloveras, de la Llibreria La Siglantana

A