Jordi Blesa
,
25/05/2015
Llibres

Els imprescindibles de Biblioteques amb DO Empordà

Durant tot el mes de juny les biblioteques de l'Empordà aposten per el binomi vi i cultura

Foto: 

cedida
L'objectiu principal de qualsevol biblioteca és fomentar l'hàbit de la lectura, un objectiu que durant el mes de juny es lligarà amb la cultura del vi, i concretament del vi de casa nostra. Biblioteques amb DO és un projecte del Servei de Biblioteques que aposta amb força per el binomi vi i cultura. Aquest és el tercer any que funciona i s'està duent a terme en 48 biblioteques d'arreu de Catalunya. Durant el mes de juny l'activitat es concentrarà en les biblioteques de l'Empordà, que ens han programat tot un grapat d'activitats i propostes variades per fomentar la DO Empordà. Són moltes les propostes, nosaltres us destacarem les imprescindibles.
Juny assolellat i ben tronat, any de molt vi i de molt blat

Música a la Vi-Blioteca

De ben segur que la majoria ja coneixeu Carles Belda. Potser el coneixeu per ser l'acordionista de Pomada, de Mesclat i de Els Badabadoc, o potser pel seu últim treball '24 rumbes per diatònic', un llibre-cd molt aconsellable. Doncs ara resulta que s'ha penjat el seu acordió diatònic a l'esquena per recorre les biblioteques catalanes. Ho fa per porta-nos un concert amb un format de proximitat on ens interpreta cançons populars catalanes de diferents estils i èpoques, però utilitzant sempre el vi com a eix d'unió. Aquí us deixem les dates dels concerts que oferirà aquest mes de juny a les biblioteques empordaneses.

Dijous 4 de juny, 19h - Biblioteca Mercè Rodoreda (Castell-Platja d'Aro)

Divendres 5 de juny, 19h - Biblioteca de Palafrugell

Dijous 11 de juny, 20h - Biblioteca Lluís Barceló i Bou (Palamós)

Divendres 12 de juny, 18:30h - Biblioteca Municipal Pere Caner (Calonge)

Dijous 18 de juny, 20h - Biblioteca Fages de Climent (Figueres)

Divendres 19 de juny, 21h - Biblioteca Baldiri Reixac (Santa Cristina d'Aro)

Divendres 26 de juny, 20h - Biblioteca Pública Octavi Viader (Sant Feliu de Guíxols)

 

El raïm inquiet

Elisenda Guiu és l'autora de El raïm inquiet, un conte que vol explicar als més petits tot el procés d'elaboració del vi. Durant el mes de juny aquest conte s'explicarà a varies biblioteques. Els nens i nenes que hi assisteixin tindran el plaer d'escoltar-lo de la veu de la mateixa autora, acompanyada per les il·lustracions de la Cristina Caupera. El conte explica la història d'un gotim de raïm molt impacient i amb moltes ganes de convertir-se en vi, gràcies al seu viatge els nens descobriran cada una de les seves transformacions. El conte també inclou un annex per treballar el conte amb vocabulari, dites, frases fetes i embarbussaments relacionats amb el vi.

Dissabte 13 de juny. 11h - Biblioteca Fages de Climent (Figueres)

Divendres 26 de juny, 18h – Biblioteca de Palafrugell

 

Mots i poemes de la vinya i el vi

Els Servei de català de Palamós s'uneix a l'agenda de Biblioteques amb DO. Ens ha preparat aquesta activitat on uneix el vocabulari i el lèxic del vi i la vinya, amb una lectura de poemes, també relacionats amb la tema que ens ocupa, la vinicultura. Tot plegat estarà molt ben acompanyat, ja que l'acte es maridarà amb una degustació de vins del Celler Xarel·lo de Palamós. Una bona proposta per tots aquells que us agradi el bon vi i sigueu amants de la literatura, la poesia, i en definitiva de les paraules.

Dijous 4 de juny, 20h - Biblioteca Lluís Barceló i Bou (Palamós)

 

Corrandes amb DO: In Vino Veritas

Un altre dels espectacles de l'edició d'aquesta any de Biblioteques amb DO és la proposta de la companyia Corrandes són corrandes. Les corrandes són peces breus de cançó improvisada. És una forma d'espectacle que pots gaudir tantes vegades com vulguis, sempre saps com comença però mai com acaba. En aquesta ocasió els cantants improvisen utilitzant la cultura del vi i el seu procés d'elaboració com a fil conductor. La música tradicional, el bon humor, les rialles i la participació del públic són la clau per una de les millors propostes de Biblioteques amb DO.

Dijous 11 de juny, 19:30 - Biblioteca Víctor Català (L'Escala)

Divendres 19 de juny, 19h - Biblioteca Municipal Pere Caner (Calonge)

Dimecres 24 de juny, 20h - Biblioteca Ramon Bordas i Estragués (Castelló d'Empúries)

 

Conferència a càrrec de Joaquim Tremoleda 'In vino veritas: el vi al món clàssic grec i romà'

Hi ha evidencies de que el vi es coneix des de l'edat del bronze, i han estat moltes les cultures antigues que s'han disputat ser els precursors de la vinicultura. En l'època clàssica el vi fou un dels productes més importants a nivell comercial, una beguda molt preuada en tots els estaments socials, amb usos medicinals, culturals i religiosos. Joaquim Tremoleda, arqueòleg i conservador del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, ens parlarà extensament en vers la importància del vi en dues de les cultures clàssiques més conegudes i amb una cultura del vi més extensa, la grega i la romana. Després de la seva conferència hi haurà un recital de poemes seleccionats per ell i pel professor especialitzat en filologia clàssica, Antoni Cobos. I no us preocupeu que no tan sols es parlarà de vi, també hi haurà una degustació comentada dels vins de DO Empordà del celler Martí Fabra (Sant Climent Sescebes).

Dijous 4 de juny, 19:30h - Biblioteca Fages de Climent (Figueres)