dimecres, 4 maig, 2016
Opinió

Enosenderisme al Vívid, Celler dels Aspres

Fa pocs dies vaig tenir el plaer de gaudir d’una de les activitats del Vívid, el festival del vi 2016. Dic "plaer i gaudir" a consciència, ja que participo sovint en visites guiades i activitats de nivell penós, trobar-te alguna cosa ben feta no abunda. Per aquest motiu us la vull explicar.

L’activitat va ser una caminada per les vinyes dels Aspres amb tast i visita, a Cantallops, Alt Empordà.  La tramuntana ens va donar un respir en una zona on bufa realment fort, testimoni curiós de veure en la inclinació dels ametllers dels seus camps. Amb raó ens varen explicar que allà, per buscar el Nord, la gent no busca la molsa o la humitat, sinó que miren els efectes del vent.

A l’inici de la caminada per les vinyes ja em va sorprendre amb quin saber fer, el nostre guia David Molas, responsable del celler, ens va anar fent preguntes als diferents integrants del grup en privat per situar-nos i veure els nostres interessos cap al vi i les vinyes. Anava conduint el grup amb saviesa, concentrant-nos sovint amb petites explicacions del nostre recorregut. Vàrem veure les vinyes, el bosc d’alzines sureres on estan treballant per poder tenir en un futur pròxim els seus propis taps, com ja es feia antigament; vàrem veure l’entorn amb una passejada circular, amb pinzellades de paisatge natural i antròpic, fent-nos adonar de camps abandonats després de la fil·loxera amb els seus safareigs de sofre on preparaven els tractaments per la vinya, ara ja en desús.

A mig matí, ens proposà pujar un petit turó i esmorzar  allà dalt amb les vistes del poble i el seu entorn, un mosaic de conreus, matollars, boscos i prats on pasturaven les vaques. Amb això la primera sorpresa agradable, un vi de panses de garnatxa roja 100% i brunyols gironins de postres.  

Seguim ruta cap al poble per antigues carrerades senyalitzades, escoltant les seves explicacions del territori. Passem per olivars, on ens comenta la gran qualitat de l’oli i ens avança que tastarem el seu oli d’oliva verge extra 100% argudell, varietat autòctona de l’Empordà.

Arribem al poble, la font de la mel, i seguidament al celler, on ens explica el procés de vinificació i envelliment, mentre visitem la part nova i l’antiga de les instal·lacions.

Després de la visita al celler, sortim a la terrassa on ens espera el tast de vins i d’oli. El lloc és fantàstic i els vins espectaculars. No entraré a detallar-vos els vins, els heu de tastar i viure amb les explicacions del David. Sols us deixo aquesta recomanació sincera.                          

Podeu contactar i trobar tota la informació sobre la seva feina i vins al seu web.

A gaudir!

@riudeboira