La problemàtica dels gats de carrer a la Bisbal d'Empordà

Opinió
,
diumenge, 8 gener, 2017
Els gats ferals de la Bisbal viuen en una trentena de colònies que hi ha repartides per tota la població

Quan parlem de gats podem pensar amb el gat salvatge, el feral o ensalvatgit i el domèstic. D’aquests primers, ja no se’n troben a les nostres contrades. De gats domèstics, qui més qui menys, tothom en té o n’ha tingut alguna vegada a la seva vida i qui els estima, de veritat, els consideren part de la seva família.

Així com un gat feral o ensalvatgit no pot viure en captivitat, un gat domèstic tampoc ho pot fer al carrer perquè és un animal que està acostumat a que se li doni tot fet i la majoria de les vegades, no sobreviu a les inclemències del temps, ni als atacs dels altres gats que viuen a la zona. No oblidem que els gats són territorials i que quan arriba un gat forester a la colònia, no el volen, el barallen i el fan fora.

Els gats ferals o ensalvatgits de la Bisbal, viuen en una trentena de colònies que hi ha repartides per tota la població. Aquests, han sigut criats en llibertat perquè persones irresponsables els han abandonat al carrer, amb tot el què això comporta per la salut dels felins. I és aquí a on es desmunta el típic mite de que els gats ja s’espavilen sols. Això és fals i molt cruel!

Desgraciadament, les colònies de gats de carrer estan plenes de gats domèstics abandonats, gats que Bisbalgat troba en pèssimes condicions que han de rescatar, curar, cuidar i intentar donar en adopció responsable. No oblidem que són éssers vius amb emocions, igual que qualsevol altre mamífer i que estan molt indefensos.

Masses felins abandonats a la seva sort i la mancança de cases d’acollida per part de la ciutadania fa que ens trobem amb la necessitat de demanar a l’ajuntament, un espai municipal per a poder-hi ubicar aquests gats domèstics que han estat abandonats al carrer i poder-los donar en adopció responsable. Esdevé primordial perquè no perillin les seves vides i perquè tinguin la vida digna que es mereixen.

Bisbalgat dóna els gats en adopció responsable i quan arriba el moment, els adoptants els porten a la clínica Bisvet per esterilitzar. Prèviament però, l’adoptant haurà signat un contracte amb compromís d’esterilització i pagat l’esterilització “low cost” ja que Bisbalgat té conveni amb la clínica Bisvet. Això significa que qui adopta a través de Bisbalgat té un important descompte amb les esterilitzacions.

Per altra banda, cal matisar que no hi ha cap normativa a l’Ajuntament sobre els gats domèstics que els seus propietaris deixen sortir al carrer i puntualitzar que el xip és obligatori per tots els gats amb casa i que aquests que surten al carrer, millor que tinguin una assegurança per a qualsevol danys a tercers que poguessin ocasionar.

Els gats de carrer estan protegits i es considera una infracció molt greu abandonar, enverinar i maltractar amb causa de mort i lesions greus, tal com determina la Llei de portecció dels animals, DOGC 5113 17/04/2008 a l'article 337 del Codi Penal. Correspon a la policia local anar a recollir l’animal tant si està agonitzant com si està mort i en cas de que la policia local no hi pugui anar s’ha d’avisar als forestals.

Marta López Leal
Bisbalgat