Foto: 

CEDIDA

Teresa Masó: "Volem fer viure i descobrir el riu Ter des de dins"

El 15è Descens popular amb piragua pel Ter arriba el pròxim diumenge 10 de juliol
Nina Pagès
,
08/07/2016
Entorn
6 km de recorregut, un memorial, molta aigua i un esperit reivindicatiu. Aquests són els ingredients del 15è Descens popular amb piragua pel Ter, una activitat organitzada per una colla de saltencs i el Club de Piragüisme Salt-Ter que té com a objectiu fer prendre consciència de la necessitat de retornar a la conca del Ter el cabal que li és propi. Els participants hauran de sortir el pròxim 10 de juliol a les 11 h de la Barca de Bescanó i, passant pel Parc d’Aigües Braves de la Pilastra, els termes municipals de Salt i Sant Gregori, arribaran al Parc de les Ribes del Ter de Fontajau. Per descobrir tots els detalls i conèixer més a fons la seva reivindicació, ens hem trobat amb Teresa Masó i els seus companys.
"En la gestió de l'aigua, preval l'interès econòmic per sobre de l'ecològic" 

Primer de tot, coneixem l'estat de salut del Ter. Com està ara el seu cabal?
Els cabals mínim no es compleixen durant la majoria de mesos de l'any, ara però, encara que sembli un contrasentit, sí que es compleix. Això succeeix ja que, normalment, als mesos d'estiu el riu porta molta més aigua per les necessitats de reg de tota la conca mitjana i baixa del riu Ter. 

Què provoca que durant l'any no hi sigui?
Per una banda, els cabals mínims ecològics no es compleixen durant la majoria de mesos de l'any perquè una gran part de l'aigua del riu Ter es deriva per les diferents séquies que van a parar a les minicentrals elèctriques que deixen el riu mig sec en moltes zones del riu, tant pel que fa per sobre dels embassaments de Sau i Susqueda com per sota d'aquests. L'altra raó és que les administracions públiques no fan complir aquests mínims cabals ecològics que estan regulats per llei. I la darrera és que preval l'interès econòmic en la gestió de l'aigua per sobre de l'interès ecològic i mediambiental. 

Per què hauríem de preservar el cabal ecològic? 
Per tal de mantenir en bon estat de salut mediambiental el riu Ter amb tota la seva vegetació i fauna. Ens toca sensibilitzar i conscienciar la població de la necessitat de reivindicar aquests cabals ecològics i fer complir la llei vigent. Amb el Descens, volem fer viure i descobrir el riu des de dins.

El descens està dedicat a la figura de Francesc Ferrer. 
Francesc Ferrer va ser un polític que, en un moment en què ningú ho feia, ja reclamava que es complís la legalitat vigent pel que fa als cabals ecològics pel riu Ter. També va compartir amb nosaltres diferents activitats al riu, va participar en diferents edicions d'aquest descens. Era un enamorat del Ter. Va ser a partir de la seva mort el febrer del 2006 que vam decidir incorporar al descens el memorial en honor seu.

Ja som a la 15a edició. Com va sorgir tot plegat?
Aquesta iniciativa va néixer d'un grup de saltencs que es varen iniciar al piragüisme la primavera-estiu de l'any 1996 i, també, amb una primera edició del descens popular organitzada per l'Ajuntament de Salt. Aquestes mateixes persones es varen posar d'acord el desembre de 1996 per fundar el Club de Piragüisme Salt-Ter i, a partir de la segona edició, s'ha organitzat el descens pel Club de Piragüisme Salt-Ter amb el suport de l'Ajuntament de Salt i d'altres administracions públiques i privades. Durant alguns anys de sequera, no es va poder portar a terme el descens, per això, aquest any celebrarem el 15è descens en comptes de 20è. Precisament per això, fa uns anys vam canviar el recorregut que abans era des de Bonmatí a Salt pel recorregut actual de Bescanó a Girona. Ara, el tram és una mica més senzill tècnicament (descens més popular) i ens assegurem poder disposar d'aigua malgrat la climatologia o els nivells d'aigua dels embassaments. 

Creieu que ja és un acte consolidat? Esteu creant consciència? 
Sí, creiem que es tracta d'un esdeveniment plenament consolidat i creiem que estem creant consciència. Estem ensenyant que cal fer complir els cabals ecològics i reivindiquem el retorn d'uns cabals d'aigua més grans al Ter que actualment van en la seva majoria a abastir d'aigua la ciutat de Barcelona, el seu entorn i la Costa Brava.

A

També et pot interessar