Jump to navigation
El projecte de 'Viu la Burés' va néixer de la iniciativa d’una proposta de dinamització cultural i turística pensada i desenvolupada per la jove anglesenca Meritxell Riera, com a treball Final de Grau de la carrera de Comunicació Cultural de la Universitat de Girona, l'any 2015. El treball, a més, reivindicava la conservació del patrimoni, la importància d'una conscienciació de la població sobre el futur del poble, i en la intenció de millorar-lo mitjançant la cultura.
Des de l’Equip de Govern d'Anglès, es van assabentar que existia aquesta proposta -qualificada amb Matrícula d’Honor per part del tribuanl de professors que la van avaluar- i van convidar a la Meritxell a que els hi presentés. Acabada la reunió, i vista la qualitat i el grau de concreció del projecte presentat, l’Equip de Govern va tenir clar que tota aquella proposta no podia quedar atrapada en les pàgines d’un treball, sinó que havia de passar a ser una realitat. El primer pas per començar a organitzar el 'Viu la Burés' va ser reunir a totes les associacions i entitats del poble per presentar-los-hi el projecte. Abans d’acabar l’any 2015, hi va haver dues reunions a la Sala Fontbernat del poble, on totes les associacions van debatre les activitats que podia aportar cada una al projecte.
La història de la Burés està molt arrelada a la història del poble i, per aquest motiu, és considerada un símbol d’identitat per a molts anglesencs. Tot i la seva importància, amb el fort endeutament municipal, la manca de recursos, la forta crisi econòmica i el pas dels anys, el complex industrial s’ha anat deteriorant i ara es troba en una situació de perill. Segons els seus organitzadors, 'Viu la Burés' és el primer pas cap a la reflexió i presa de consciència ciutadana sobre el seu patrimoni.
Així doncs, 'Viu la Burés' parteix d’una filosofia molt clara: reivindicar la Burés com una zona cultural i turística del poble, considerant que els espais de la fàbrica poden servir per oferir una agenda cultural pel poble i que, en general, pot servir per atraure nous visitants a la zona.
Així, després de mesos de feina i treball, finalment, durant tot el dissabte 18 de juny, la Burés s'omplirà de vida. Al matí, hi haurà tallers infantils relacionats amb el tèxtil, on els més petits podran conèixer com funcionaven els telers antics, de la mà del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i el Museu de Manlleu. També podran aprendre a cosir, amb els tallers que han organitzat les botigues artesanals del poble (Cosint Idees, Pim Pam Arts&Crafts i Texint Retalls). D’altres entitats d’Anglès també han organitzat un taller de música (L’Aula de Música d’Anglès) i jocs competitius en anglès (L’Aula 9). Al mateix temps, hi haurà un Debat-Vermut on diversos ponents posaran en qüestió la història i l'estat actual de la Burés. Al final d’aquest acte, tots els assistents podran degustar les tapes del restaurant L’Aliança 1919 d’Anglès. Es tracta d’un debat molt dinàmic on hi haurà dues taules rodones, actuacions de ballet, recitals de poemes i pintura en directe.
Durant la tarda i fins al vespre, hi ha prevista una cercavila de gegants (amb els gegants d’Anglès, la Cellera de Ter i Amer), actuacions de ball i concerts musicals (Campikipugui, The Privateers i DJ Joan Masats). També s’ha sumat a l’acte el FADE Festival, qui organitzarà una Perfomance tèxtil. En el transcurs de la jornada, estarà obert el Museu del Vapor i les sales, on es podran observar les diferents exposicions. Hi haurà mostres de màquines antigues, d’objectes de la Burés que la població haurà portat, de fotografies,...
Com a oferta gastronòmica, els restaurants del poble oferiran menús especials per a l'ocasió i a més, hi haurà la presència de food trucks durant tot el dia a l'espai de la fàbrica.Totes les activitats seran gratuïtes.
Web de Viu la Burés
Facebook de Viu la Burés
Web d'Anlgès