Jump to navigation
1. Passejada amb flamencs i la cultura dels pobles de riuA l'Ampolla, la Bassa de les Olles connecta directament amb la mar i està envoltada d’arrossars. De fet, és el cicle productiu de l’arròs el responsable de marcar els tempos del paisatge i de la natura. A l'hivern, el Delta és un espai de calma i repòs. Pots gaudir d'un bon arròs en alguns dels restaurants del passeig Marítim de l'Ampolla o endinsar-te per les carreteres estretes del Delta de l'Ebre i fer una aturada al restaurant la Barraca o a la Casa de Fusta. Els diversos itineraris a peu o en bici que envolten la Bassa de les Olles permeten observar la riquesa de la fauna i la flora. A l'hivern hi trobaràs, per sorpresa, alguna colònia de flamencs i molts de miradors integrats en el paisatge, des d’on podràs observar una gran quantitat d’ocells migratoris. No oblidis consultar les sortides amb caiac, una bona alternativa a la terrestre. Com a nota cultural, a la població veïna d'Amposta hi ha una exposició molt interessant al voltant dels pobles i els rius Los pobles dels rius, on podràs endinsar-te en la cultura i les tradicions d'aquests espais rurals.
2. Visita al Museu de la Mediterrània de Torroella de MontgríEts a l'Empordà i no et pots banyar perquè fa un fred que pela? Et proposem una visita al Museu de la Mediterrània, on s'organitzen diferents activitats de caràcter etnogràfic, per conèixer una mica millor el gran univers que representa la Mediterrània. Enguany podràs visitar 'Cap a on anem?' una exposició que vol conscienciar la ciutadania i els sectors econòmics sobre els efectes del canvi climàtic a les comarques gironines i destacar la importància de la transició energètica per a mitigar aquests impactes. Després pots fer una passejada per L'Estartit o la platja de Pals i tornar a Torroella per sopar, per exemple, a l'emblemàtic restaurant bar Camelot.
El Pessebre dels Estels | Foto: Jordi Santacana3. Un pessebre en un poble abandonatTorna el gran pessebre dels Estels a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, un dels més interessants de Catalunya ja que té lloc en un poble abandonat. Les representacions tindran lloc els dies 6, 7 14 i 15 de desembre de 2024 i tornaran a comptar amb escenes d’antics oficis. Es tracta de l’activitat lúdica més antiga d’aquesta entitat local que, any rere any, serveix d’estímul per dinamitzar la vida cultural local i treballar per la seva recuperació patrimonial. Una dilatada trajectòria que els ha portat a ser un dels pessebres vivents de referència de tot Catalunya i que cada mes de desembre aplega milers de visitants. Aquesta masia està situada en una muntanyeta on abans no hi havia llum ni aigua. L’Associació Masia de Castelló és una entitat sense ànim de lucre que té l’objectiu de recuperar la història d’un poble que ja fa més de 50 anys que està deshabitat, la Masia de Castelló.
4. Quan fa fred, borraines a L'Ametlla de MarEn el marc de les Festes de Nadal, nova edició del Mercat de Nadal que oferirà un seguit d'activitats com tallers, animació infantil, cantada de Nadales, xocolatada, tastos i maridatges, música, degustació de figues i borraines, entre altres. Una de les activitats que més ens criden l'atenció són les borraines, plat típic de les àvies. La seva tradició culinària s’ha anat perdent al llarg dels anys, per aquest motiu ens venia de gust recuperar una de les receptes tradicionals que s'acostuma a menjar amb mel i quan fa fred.
5. Sant Pere Pescador i els Aiguamolls de l'EmpordàI si abans parlàvem del Delta, ara proposem una ruta pels aiguamolls de l'Empordà. Gaudeix de rutes increïbles entre platges, Aiguamolls i el riu Fluvià. Tant si fas bici com senderisme, t’esperen paisatges espectaculars. La ruta s’inicia a l’oficina de turisme enfilant el marge dret del riu Fluvià. Aquí trobarem una zona d’aparcament i un espai de pícnic i d’esbarjo per la mainada amb una panoràmica perfecta del campanar de Sant Pere i el riu. L'itinerari natural del marge dret del riu Fluvià és un espai de gran bellesa natural i paisatgística, a on es van succeint les zones conreades de camps de fruiters i les zones de vegetació més autòctona amb la pròpia dels marges del riu. Us recomanem que visiteu l’Illa Caramany, una de les reserves integrals del parc natural.
Subhasta del peix a Palamós | Foto: Cedida6. Descobrir la subhasta del peix a PalamósSe t'acut una manera millor d'apropar-te a un poble pesquer? Palamós t'ofereix una visita a la subhasta del peix. En la visita es farà una explicació en directe del seu funcionament, les característiques de la flota, les espècies venudes, el paper dels compradors... Una forma única i diferent de comprendre una feina fonamental a través del gran finestral sobre la subhasta. La visita s'acompanya d'una audioguia gratuïta descarregable als dispositius mòbils a través d'un codi QR per seguir les explicacions sobre la subhasta. Aquesta visita pretén sensibilitzar els i les visitants cap a l'activitat pesquera, la gent que hi treballa i els productes del mar!
7. Balaguer i l'or del riu SegreT'imagines descobrir l'or que porta el riu Segre al seu pas per Balaguer? El Museu de l'Or és un espai ubicat en l'edifici annex al Molí de l'Esquerrà que va més enllà del recorregut per la història de l'explotació de l'or al riu Segre i que convida al visitant a posar-se en la pell dels buscadors d'or. A l'entrada, on hi ha el vestíbul i la recepció, el visitant es rebut amb una gran imatge d'un buscador d'or al riu Segre. D'aquí s'accedeix a l'exposició pròpiament dita on, a través de diferents plafons i vitrines envoltats per una reproducció d'un bosc de ribera o bultra, es fa un recorregut històric per l'explotació de l'or al riu Segre, documentada ja des d'època romana, però que tingué moments d'especial activitat en època islàmica i posteriorment als segles XVI i XVII, quan es comença a utilitzar el mercuri com a amalgamant per poder extreure l'or de l'arena.
8. Els diorames al Monestir de BanyolesAmb el lema ‘Viu el Nadal a Banyoles’, Banyoles ha presentat un seguit de propostes pel mes de desembre, que arrenca amb l’exposició de pessebres, que enguany arriba a la 60a edició. Per celebrar els 60 anys de l’exposició, l’Associació de Pessebristes ha preparat diferents activitats. A banda de l’exposició al Monestir, amb una cinquantena de diorames inèdits, l’entitat tornarà a ser present als carrers de Banyoles amb 32 "fragments" de pessebres repartits per indrets emblemàtics. Et ve de gust descobrir Banyoles d'una manera diferent? Aquesta és la teva oportunitat!
9. Un tastet del Dansàneu al PirineuNova edició d'Àneu en Moviment que en aquesta ocasió, i abans que culmini el 2024, festeja el Nadal amb dues propostes culturals a Esterri d'Àneu, a manera d'avançament de la 34a edició del Dansàneu i de fermall de les activitats de la commemoració del Sisè centenari de la llei més antiga contra la bruixeria. Una nova oportunitat per desestacionalitzar l'activitat del festival estiuenc i compartir música i poesia, novament, a les Valls d'Àneu. La cultura, el fred i la muntanya preparades per servir-vos!
La Fira del Gall | Foto: Cedida10. La Fira del Gall a Vilafranca del PenedèsVols visitar una de les fires més antigues de Catalunya? Vilafranca del Penedès celebra la 360a edició de la Fira del Gall que serà l'epicentre de la tradició agrícola i la gastronomia de proximitat amb un clar protagonista: el Gall del Penedès amb IGP (Indicació Geogràfica Protegida). Hi haurà mercat d'aviram, mostra gastronòmica, visites a cellers, mercat d'artesania, productes naturals, activitats familiars i el trenet de la fira, entre altres. Després, pots aprofitar per fer una ruta pels cellers de la zona o visitar la deliciosa botiga de vins i formatges, Xerigots!