Poetry Slam

Foto: 

Cedida
Sessió de poetry slam

Les millors propostes comunitàries dels barris de Barcelona

Activitats per fer als barris de la ciutat durant les Festes de Nadal i el mes de gener
Surtdecasa
,
19/12/2018
Activa't
Propostes que s'escapen dels circuits més comercials i que tenen un component de proximitat i de consciència de barri. Us hem fet una selecció de propostes vinculades amb les persones que habiten els barris i que ens han captivat per la seva originalitat i història.

1. Circ d'hivern a l'Ateneu de Nou Barris
Una de les activitats del Nadal barceloní és el Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9 Barris. Aquest projecte arriba a la 23a edició amb 'Nu', un espectacle que parla amb senzillesa i transparència de les relacions humanes a partir d’objectes quotidians. El contacte dels cossos amb aquests objectes, de colors llampants, crearà situacions absurdes, plenes d’humor, de màgia i poesia. 'Nu' és un espectacle de circ de la companyia Animal Religion, dirigida per Quim Girón. El projecte Circ d’Hivern va néixer l’any 1996 amb la intenció de fomentar la creació de companyies estables professionals relacionades amb el circ i d’oferir propostes inèdites i de qualitat adreçades a tot tipus de públic a través d’una convocatòria pública.
> Més informació

2. Alzina!, aplec de llibres i zines sota l'Alzina
Afanyeu-vos perquè aquesta és una activitat pel dissabte 22 de desembre. 'Alzina! Aplec de llibres i zines sota l’alzina' és jornada dedicada a l'autoedició gràfica i musical als jardins de les casetes del carrer Encarnació 13-17 - en perill per una operació immobiliària -, al barri de Gràcia on s'hi podran trobar fanzines, còmics, gràfiques populars, llibres singulars, enquadernacions artesanals, il·lustracions de tiratge limitat, discos rars i tota mena de publicacions tan inclassificables com properes. La fira vol reivindicar així la comunitat creativa de proximitat, els espais d'intercanvi veïnals i celebrar la convivència amb tallers per a infants i persones adultes, recitals de poesia, música i ball, i comptarà amb la participació de col·lectius i artistes com ara Sonhoras, Bravas, Futuroa, Underbrain Books, Selvaro, Joma o Lava Ediciones, i DJ's seleccionats pel segell discogràfic Aceleradora.
​Més informació

3. Nau Bostik Barcelona
Encara no coneixes aquest espai? La Nau Bostik pretén ser un referent en l’activitat cultural que es duu a terme al barri de La Sagrera. Amb la intenció de donar cobertura a la necessitat d’espais per a la dinamització social i cultural del barri, es vol oferir un gran lloc de trobada per a entitats i veïns, i molt especialment per a totes aquelles persones que tinguin interès en les manifestacions culturals de tota mena i ganes de compartir-les i exterioritzar-les. Durant les festes de Nadal, amb la col·laboració de la gent de Desbordem i de l’associació La Comuna, es podrà visitar l'exposició itinerant 'Presos polítics a l’Espanya contemporània' censurada a ARCO fa gairebé un any. Podeu visitar-la fins el 27 de de gener.
> ​Més informació


Imatge de l'exposició itinerant 'Mirades del verd'

4. 'Mirades del verd'
Es tracta d’una exposició oberta i gratuïta que estarà de manera itinerant per 5 espais verds de la ciutat. Una exposició que explica l'evolució de la infraestructura verda urbana de Barcelona des de dues perspectives: L'origen i l'evolució dels parcs i jardins de la ciutat des del segle XIX fins l´actualitat. Recollint els beneficis que suposen els espais verds, la seva estètica i història, amb l'objectiu de transmetre la seva importància com a font de biodiversitat, salut, bellesa i vida comunitària. El paper de les persones que han fet créixer el verd a la ciutat. Les mans que l'han treballat, la ciutadania que l'ha reivindicat i que s'implica en la seva gestió, així com dels principals responsables de la gestió d´aquestes espais juntament amb la configuració de la trama urbana. Està formada per un conjunt d'aportacions en format panell i projeccions digitals per compartir amb la ciutadania la cronologia bàsica dels grans parcs de la ciutat i també hi haurà recorreguts pels principals parcs de Barcelona.
> ​Més informació

5. La Model s'obre a la ciutat
Si tens curiositat per visitar l’espai de la Model, has de conèixer les jornades de portes obertes que es fan cada setmana a l’antiga presó. Des de principis de 2018, la Model obre les portes tots els divendres, de 15 a 18h, i tots els dissabtes, de 10 a 18h (a les 18h hi entra l’últim grup). A més, ara s'hi pot veure, fins al febrer,  l’exposició 'L’art irreductible: miratges de l’art brut', una mostra que vol repensar el concepte d’art brut, en el marc de la societat actual, i defensar la integració social de persones que conviuen amb alguna malaltia mental lluitant contra l’estigma que pateixen.
> ​Més informació

6. Projecte Umbral
El projecte es va començar a mostrar el 10 de desembre i es podrà veure fins al 6 de febrer en tretze estacions de metro. El projecte expositiu 'Umbral' aborda, a través de les intervencions de deu artistes i tres projectes d’entitats, els drets humans, la immigració, el refugi i la integració. Es tracta d’un desplegament artístic que convida a reflexionar i a comprendre les desigualtats que viuen els milions de persones que es veuen obligades a emprendre una ruta migratòria. L’obertura del projecte expositiu, el 10 de desembre, coincideix amb la programació de la Conferència Internacional 'Cities for Rights'.
​> Més informació


Punts de la ciutat on es poden trobar les intervencions al Metro del projecte 'Umbral'

7.  Poetry Slam Barcelona
El lloc on totes les paraules en vers són ben rebudes, vinguin d'on vinguin. Activitat a Barcelona pel dia 22 de desembre al CCCB, al cor del Raval, que val la pena no perdre's. El Poetry Slam Barcelona és un campionat mensual de poesia, però també una plataforma de formació, creació i difusió de la literatura oral contemporània. Una vegada més, els poetes del carrer pugen a l’escenari amb rimes per competir pel vot d’un públic crític i fidel que cada mes es reuneix per triar l’slammer del vespre.
​> Més informació

8. Visites guiades a l'Observatori Fabra
L’Observatori Fabra, construït el 1904 per l’arquitecte modernista Josep Domènech i Estapà, ocupa un posició privilegiada a la serra de Collserola, des d’on es pot observar el firmament a través d’un potent telescopi. Us recomanem les visites guiades dels divendres, que recorren el museu i la sala modernista, proposen l’observació a través d’un telescopi i inclouen la visita a l’exterior de la cúpula. Els dissabtes, la visita és més completa i inclou, a més, una conferència, la projecció d’un vídeo sobre astronomia i una copa de cava o suc de fruita.
> ​Més informació

9. Mostra FemArt
Amb motiu dels 25 anys d'existència i de resistència als circuits de producció i difusió d'art patriarcals i capitalistes de la Mostra FemArt, primera mostra retrospectiva d'art feminista contemporani de Catalunya, titulada 'Hem vist coses que mai con creuríeu!, una retrospectiva replicant', que constitueix la memòria dels últims 25 anys de lluites feministes a Barcelona. Es pot visitar a Ca la Dona a partir del 14 de desembre.
> ​Més informació

10. Fira de consum responsable
Del 21 de desembre al 4 de gener, la plaça de Catalunya serà l'escenari de la quarta edició de la Fira de Consum Responsable i d'Economia social i solidària. Per quarta vegada consecutiva, la fira és l’espai que, per Nadal, mostra a la ciutadania que és possible fer consum responsable i que l’economia social i solidària i de proximitat és ja una realitat a Barcelona. Al llarg de dues setmanes, mostrarà com és possible comprar i consumir de manera sostenible i solidària durant tot l’any i a tots els districtes de la ciutat. Una seixantena d’entitats i projectes vinculats al consum responsable i l’economia social i solidària presentaran els seus serveis i productes i una àmplia oferta d’activitats. També hi haurà un seguit d’activitats dinamitzadores organitzades a l’Espai Consum Responsable, una carpa escenari on tindran lloc activitats de reflexió i debat, actuacions musicals i de públic familiar, de sensibilització i promoció del consum responsable per a tota la ciutadania. La millor manera de construir un Nadal conscient.
> ​Més informació

A

També et pot interessar