Jump to navigation
Si parem l’atenció a com és aquesta mena de tortell, podem comprovar que segons l’indret pot tenir formes molt estranyes, com de peix i altres animals. També formes humanes, amb cames, peus i cara. Es tracta doncs, d’una massa de pasta de farina i matafaluga, tipus brioix, farcida de massapà. Tradicionalment, a diferència del Tortell de Reis, el de Nadal no porta ni nata ni fruita confitada.
També el podem trobar de forma rodona, amb un forat al mig, formant part així de la tradició de diversos tortells circulars que es troben en totes les festes del cicle d’hivern (de desembre a març) com el Reis, Sant Antoni, La Candelera o fins i tot per Sant Medir. Per la seva forma, aquest tortell s’ha relacionat en els seus orígens amb el Sol i amb l’Oroburos, símbol de la renovació cíclica de la vida i el renaixement.
Seguint el que marca la tradició, aquest dolç és un present que els padrins fan als fillols després que aquest reciti el vers de Nadal, el que antigament es coneixia com a dècima. A més, curiosament, hi ha un vers específic per aconseguir la Rabassa i que diu així:
“Bon dia padrí,Nadal ha vingut;doneu-me la rabassai Déu vós doni salut".
Tot i ser un obsequi dolç que el padrí entrega al fillol en mà, en algunes llars empordaneses encara es manté la tradició antiquíssima que la "Rabassa" la cagui el tió, fent servir una cançoneta que lliga, precisament, el nom antic del tió (rabassa), amb aquest tortell dolç de forma rodona:
“Caga rabassa, caga tióavui és Nadal i demà no.”
Així doncs, ara que s’acosten aquestes festes, acosteu-vos a les pastisseries més tradicionals de la zona i pregunteu per aquest dolç. Les tradicions només es perdran si les deixem morir.