Surtdecasa
,
27/03/2017
Arts

Coneix els 10 projectes culturals de transformació social més atractius de Catalunya

Projectes emergents i innovadors que entenen la cultura com un territori de cruïlla entre moltes disciplines
Fundació Catalunya Cultura

Foto: 

Cedida
Imatge del projecte 'Terrats en cultura'
Són projectes que es troben en una interessant cruïlla: la que uneix la cultura amb les comunitats, i les transforma. "Tots aquests projectes tenen en comú el seu impacte social i la innovació, creiem en la cultura com a eina de transformació social", assegura Gemma Sendra, directora de la Fundació Catalunya Cultura, una fundació jove que busca consolidar projectes culturals catalans emergents a través del finançament privat. "Són projectes que no tenen unes línies de subvenció clares perquè es troben en una intersecció de disciplines com, per exemple, l'educació, la cultura, els mitjans de comunicació o l'arquitectura", explica Sendra que detalla que hi ha dues línies d'actuació: una pels projectes ja consolidats i l'altra pels més incipients, que inclouen tant el patrocini, el mecenatge o el crowdfunding, depenent de cada cas. "Des de la Fundació els acompanyem, obrim portes, oferim una xarxa de networking, els ajudem a com definir el pla estratègic, quin tipus d'empreses són millor, etc", diu Sendra. A continuació hem seleccionat alguns dels projectes més interessants que s'estan desenvolupant en aquests moments a Catalunya.
"Creiem en la cultura com a eina de transformació social", assegura Gemma Sendra, directora de la Fundació Catalunya Cultura

1. El festival de màgia de referència del sud d’Europa
La Fira Internacional de Màgia FIMAG, que se celebra al juny a Torroella de Montgrí (Girona), ha acollit en les seves cinc edicions més de 20.000 visitants i ha programat més de 120 actuacions de màgia, el 95% d’elles gratuïtes. L’esdeveniment s’ha convertit en la concentració més gran de mags i activitats vinculades a l’il·lusionisme que s’hagi fet mai a Catalunya. Aquest fet ha consolidat l’esdeveniment com la trobada de màgia més important del sud d’Europa.  

2. Un festival amb vistes: cultura i experiència urbana des d'una perspectiva especial
Terrats en Cultura és una experiència que combina, de manera singular, un esdeveniment cultural amb la descoberta de nous espais. Concretament, es tracta d’una temporada d’espectacles de petit format on la màgia dels espais et permeten compartir escenari amb l’artista. L’objectiu de Terrats en cultura és trenar espectacles de qualitat amb la recuperació del terrat, un espai tradicionalment mediterrani que havia quedat en desús. Un festival amb vistes i molt potencial!

3. El punt de trobada de més de 300 veïnes immigrades del Raval
L’associació intercultural 'Diàlegs de Dona' és un espai que neix com associació sense ànim de lucre el gener del 2013 amb la voluntat de fer front a l’acollida, socialització i integració de centenars de dones immigrades i refugiades procedents de Pakistan, Bangladesh, Índia, Nepal, Síria i Marroc. El projecte es desenvolupa a la ciutat de Barcelona, en concret al barri del Raval, que ha esdevingut un autèntic laboratori en la gestió de la convivència entre nouvinguts de diferents orígens i  la població autòctona. El projecte treballa amb un col·lectiu molt vulnerable: dones immigrades i amb risc d’exclusió social. Una experiència de llarg recorregut tenint en compte els processos migratoris internacionals.


Imatge del festival Passatge Insòlit que té lloc a Santa Coloma de Gramanet.

4. L’accés a la programació cultural com a via d’inclusió social
La missió d'Apropa Cultura és garantir l’accés a la cultura a persones en risc d’exclusió social, oferint una plataforma col·laborativa que faciliti les sinèrgies entre els equipaments culturals i les entitats socials per promoure la inclusió i la transformació social a partir de la cultura. Aposten per fomentar l’accessibilitat d’usuaris i professionals de les entitats socials a la programació dels equipaments culturals: com a públic o com a participant d’activitats. Per tant, es dirigeixen tant a persones en risc d’exclusió social o amb discapacitat com la societat en general.  

5. La recuperació del patrimoni i de la tècnica del fresc al servei de l’art contemporani
El projecte pictòric de Santi Moix parteix de la idea que els murals constitueixen una explosió joiosa dels colors i formes orgàniques de la naturalesa. Vivint i treballant des de fa trenta anys a Nova York; Moix torna a Catalunya per pintar l’església post romànica de Sant Víctor de Seurí, al Pallars Sobirà, on ha estiuejat des de petit. La intervenció en aquest espai no respon només a una iniciativa de recuperació i cura de l’església en sí mateixa, sinó que pot esdevenir un valor afegit a la comarca, tot atraient nous visitants sensibles a l’art i als actius culturals. La intervenció de l’església Sant Víctor de Seurí ésta pensada com la primera d’una sèrie al mateix territori.

6. L’art de jugar amb les paraules té ara la millor finestra a tauletes i mòbils
Un món de poesia / A world of poetry és un projecte educatiu transmèdia basat en la poesia infantil, guardonat amb el Premi LletrA2016 a millor projecte digital en literatura catalana. Consta de diverses iniciatives complementàries en diferents plataformes online i offline. Totes elles sempre amb un fil conductor: convertir la poesia en una eina renovada i multimèdia per a que els nens aprenguin a estimar la llengua i la literatura i s’hi endinsin des de la gamificació i un entorn gràfic espectacular. Joana Raspall, àvia de l'impulsor, ha estat la primera autora protagonista, ja que és la més llegida a les escoles catalanes, amb més de 120.000 lectors anuals. 

7. El festival de Santa Coloma de Gramenet dedicat a les arts del firaire
Passatge Insòlit és un esdeveniment únic al nostre país. Un festival de format petit dedicat exclusivament a les arts del firaire, entesos els elements de fira com una qüestió artística en sí mateixa. La seva programació segueix, doncs, aquest patró: espectacles en carpes i tendes que es repeteixen constantment, un marc i un entorn que formen part del festival  i un seguit d'activitats al seu entorn: atraccions, llocs per menjar i beure, xarlatans itinerants, etc. Ens transporta a un món diferent, com un oasi enmig de la ciutat de ciment i cotxes. 


Fotograma de la pel·lícula 'Sense sostre' protagonitzada per Boi Ruiz.

8. Una pel·lícula de ficció sobre les persones que viuen al carrer 
El protagonista del film, el Joan, és un sense sostre que, sense motiu aparent, decideix abandonar la seva rutina als carrers de Barcelona i emprendre un viatge sobrehumà cap a una destinació que només ell coneix. La principal singularitat del projecte 'Sense sostre' és la barreja d’actors professionals amb ex sense sostre vinculats a Arrels Fundació. Els protagonistes del film són el Boris Ruiz, la Geraldine i l’Oona Chaplin fent de mare i filla també a la ficció en representació del més gran sense sostre de la història del cinema: Charlot. En una època en què la qüestió de la llar és a totes les agendes -els refugiats, els desnonats, els sense sostre-, una pel·lícula com aquesta té moltes possibilitats de convertir-se en un fenomen boca-orella, pel seu emocionant i inoblidable final. 

9. Una plataforma de referència europea per a la projecció i creativitat de talents emergents
El Fringe és un espai únic al nostre país que crea oportunitats i espais de trobada pel talent musical emergent amb un format obert i integrador. Té lloc en diverses localitzacions i inclou gèneres molt diversos. A més, compta amb la col·laboració d'institucions pedagògiques i culturals de referència. Durant 4 dies conviuen més de 80 joves músics nacionals i internacionals de tots els gèneres musicals, que es troben per oferir una vintena de concerts en diferents espais de Torroella de Montgrí i l’Estartit. 


Imatge del festival Fringe que té lloc a Torroella de Montgrí i l’Estartit. 

10. Músiques de recerca i creació interdisciplinària
Mixtur és un festival de músiques de recerca i creació interdisciplinària que neix l’any 2012 amb la voluntat d’impulsar la creació, la pedagogia i la difusió de la música i l’art sonor del nostre temps. Transforma la ciutat de Barcelona en un punt de trobada internacional amb prop de 100 artistes convidats a cada edició, nacionals i internacionals. Sis edicions han consolidat Mixtur com una de les activitats més destacades del seu sector a l'estat espanyol. L’edició 2017 del festival inclou 22 concerts, 2 taules rodones, 7 tallers pedagògics, 3 instal·lacions sonores i 12 conferències i classe magistral. A més, s'hi estrenen any rere any noves obres encarregades pel festival, a compositors de totes les generacions, tant catalans com de fora, i les obres són interpretades per intèrprets de primera línia. 

  

Més informació: 

Fundació Catalunya Cultura
www.fundaciocatalunyacultura.cat

Etiquetes

També et pot interessar