,
30/01/2015
Entrevistes
Rosa Fité és expressiva dins i fora de l'escenari
Foto:
Núria Casanovas

Rosa Fité, energia a cada conte

Transmet a petits i grans la seva passió per la literatura

Núria Casanovas | @descosits

“Es tracta d’encomanar les ganes de llegir”, diu ja d’entrada. Per fer-ho, utilitza tots els recursos que té a mà. Escriu els seus propis contes o n’adapta d’aliens. Fa el mateix amb les cançons: A partir d’una cançó popular, en creo un conte i així els més petits entenen les cançons i queden atrapats amb la història”, explica Rosa Fité, una de les narradores d’històries amb més trajectòria a la nostra comarca. 

Nascuda a Castellar del Vallès, la seva carrera com a mestra de llars d’infants es va veure estroncada per una depressió. Poc després va començar a explicar contes a “L’hora del conte” de la bilbioteca del seu poble. “I des de llavors no he parat d’explicar històries”. Ho diu amb un somriure d’orella a orella i no deixa cap dubte que el canvi va ser positiu. “Em van convèncer perquè ho fes, ja que sabia treballar amb nens i havia fet teatre”. La seva carrera teatral es va desenvolupar a l’Esbart Teatral de Castellar (ETC), i ara el posa en pràctica cada dia. 

La frontera entre els dies laborables i els caps de setmana és difusa: de dilluns a divendres porta espectacles i tallers per les escoles (ara mateix, unes 32 aproximadament), i els caps de setmana, ho fa per a les famílies. “Aquest cap de setmana serà relaxat, només tinc dos espectacles!” riu la Rosa. L’anterior va fer quatre funcions, totes diferents, a quatre municipis. 

Aquest dissabte a la tarda serà a l’Ateneu Candela de Terrassa, dins el cicle de poesia infantil que organitza l’entitat. El seu espectacle gira en torn de quatre poetes: Josep Carner, Pere Quart, Mercè Rodoreda i Miquel Martí i Pol. A través dels rodolins, convida els infants a descobrir els trucs dels poetes. Els nens i nenes s’entrenen per entendre l’ofici de poeta i trobar les paraules que rimen i, un cop superat aquest estatge, s’enfronten als mestres de veritat. 

Però no només de poesia viu el narrador, i la Rosa té una varietat d’espectacles i de recursos molt àmplia. És escriptora, narradora, actriu i també titellaire. Per tal de captivar el públic que està menys acostumat a l’art de la paraula, aposta per l’estímul visual. Tot fet a casa: “ara agraeixo a ma mare que no em deixés sortir a jugar fins que aprengués a cosir un botó”, bromeja. Els seus personatges i l’atrezzo que l’acompanya són tots fets de roba. 

Diumenge al matí serà dalt d’un escenari del barri d’Horta de Barcelona amb Miquel Contel, amb qui comparteix la Companyia El Confit (Con de Contel i Fit de Fité, quines coses!) i hi faran el seu espectacle Contes x Conviure, tres històries escrites per la pròpia Rosa que combinen aventures i valors a parts iguals. 

Quan no és dalt de l’escenari, la Rosa Fité tampoc s’està quieta. Diu que de tant en tant necessita un dia de seure al sofà i no fer res, o d’estar-se en un banc veient la gent passar, però amb l’energia que desprèn, no hi ha qui s’ho empassi. Resident a Sentmenat, la seva batalla personal és portar teatre infantil al teatre del seu poble d’acollida. De moment dinamitza amb altres famílies el “Petit Coro”, una cita mensual amb els espectacles familiars. 

Però també pensa en els adults. El seu esperit de “conta-contes” la porta a investigar un llenguatge no tan apte per tots els públics, amb missatges més amagats i amb missatges més crítics, però sempre amb el sentit de l’humor com a plat estrella. Pareu atenció a la seva agenda, perquè la podreu trobar a tots els racons de la comarca. 

Com sempre, li demanem que ens recomani coses. Per llegir: El lleó de la biblioteca, per seguir atrapant els nens en la lectura. Per menjar: La Masia Can Coll, a Polinyà, per una bona brasa. I per escoltar: Ara Malikian, que combina dues coses que li encanten, la música clàssica i el sentit de l’humor.

Els Trajectes Urbans són petits perfils a persones vinculades d'alguna manera al món de la cultura (actrius, tècnics, programadores, cuiners...). Descobrirem quins són els seus gustos i les xarxes que s'estableixen entre ells. 

26/02/2015
Anna Fernández | @annafdz8
20/02/2015
Anna Brullet I @annabrullet
06/02/2015
En Pere Joan Ventura és un cinèfil empedreït. No només el gaudeix des de la butaca, sinó també com ajudant de direcció, director i darrera les càmeres dins el món de la televisió.
30/01/2015
Transmet a petits i grans la seva passió per la literatura Núria Casanovas | @descosits
23/01/2015
Anna Brullet I @annabrullet
17/01/2015
Anna Fernández | @annafdz8
26/12/2014
Núria Casanovas | @descosits