Cristina Valls
,
12/07/2016
Menjar i beure

Gastronomia de les sensacions a Escornalbou

Per segon any el mercat de Santa Teca aglutina cultura, vi i productes del territori en un sol espai ple de sorpreses, el 16 i 17 de juliol

Foto: 

cedida
Estàs cansat de convencionalismes? Has de tastar la música, la poesia i l’ambient contemporani d’aquest mercat. Pels enamorats de les vinyes, per aquells que els agrada maridar experiències amb cultura en múltiples formats... arriba el Mercat de Territori Santa Teca a Escornalbou! Una iniciativa gestada a Tarragona fa prop de 5 anys que s’ha estès per continuar triomfant a altres territoris. El Castell d’Escornalbou es converteix aquest cap de setmana, 16 i 17 de juliol, en el paradís de les delícies. Menjar i beure, aprendre i gaudir.
Un mercat pioner a Catalunya, Santa Teca d’Escornalbou, que aposta pels productes propis de la terra i de la nostra zona. Una premissa llaminera que us seduirà. De fet, és la que defensa aferrissadament un dels coordinadors de la cita, Pau Fort, qui diu convençut que “en aquesta edició oferirem novetats que agradaran tant als més petits com als més grans”. I és que enguany, un dels punts novedosos, serà l’ampliació d’activitats infantils. “Volem ampliar el ventall dels nostres visitants incloent el públic familiar, no descartem ningú. Volem que tothom s’ho passi bé”, assenyala. 
 
Pels més petits
El Mercat de Territori, emplaçat a la Plaça Exterior, l'Església i el Claustre del Castell d'Escornalbou de Riudecanyes, inclourà activitats com el taller infantil ‘El Pescador de núvols’ (Diumenge a les 15 h a l’Espai Plaça) –on els menuts podran elaborar un núvol tot deixant volar la seva imaginació amb els globus–, i també es presentarà ‘El carrer del Mar’, una sessió de contacontes amb escenificació, pel dissabte a les 16 h, a càrrec de la companyia Genovesa Narratives Teatrals.
 
El menjar
Per començar el dia, abans d’una bona menjada s’ha de començar a fer gana. “Una de les activitats més sanes, com ho seran totes, serà la passejada literària per l’Escornalbou del reusenc Eduard Toda amb motiu del 75è aniversari de la seva mort. Aquesta primera activitat es farà ben de matí, dissabte a les 11 h. Es descobrirà el patrimoni cultural que va deixar a través de la seva història vital”, assegura el coordinador. Segons Fort, la cuina té una àmplia cabuda al programa. A banda de les creacions gastronòmiques que oferiran diferents restaurants durant tot el dia, “són moltes les iniciatives que oferim relacionades amb el menjar i, la novetat conceptual per excel·lència serà la de la gastronomia emocional, mitjançant la qual s’experimenten sensacions”, explica. Això s’ha de tastar. I a qui se li ha acudit quelcom així? Doncs el responsable es diu Xavi Verdaguer, qui a més, oferirà el diumenge a partir de les 17 h, a l’Espai Església, una xerrada sobre la medicina integrativa i l’alimentació conscient. Aquesta iniciativa, segons l’expert, pretén vincular el patrimoni històric, gastronòmic i cultural amb tocs d'ecològics i d'avantguarda. Vinculat amb el menjar, també es destaca un taller de pa, pel dissabte a les 15 h a l’Espai Camp de Tir. Allà es podrà descobrir el secret del mestre artesà Jordi Andreu, del Forn Generació de Tarragona. 
 
Aprendre a tastar vins
Una de les filosofies més lluitadores en aquest mercat, passa per convertir-se en un aparador de productes elaborats a les comarques tarragonines: des de cuina experimental o productes saludables fins a vins ecològics i gastronomia. Però parlem de vins. Què millor que aprendre a tastar per valorar el millor beuratge. La periodista i sommelier, Ruth Troyano, presentarà el diumenge 17 de juliol, a partir de les 19 h, a l’Espai Església, ‘Retrats de Vi’, un seguit de llibres de perfils d’enòlegs que parlen d’elaboracions, de productes específics i de les seves característiques principals.
 
“Apostem com no, pels tallers", explica Pau Fort. És el cas de la també novetat d’enguany pel diumenge a les 18:30 h amb el professor del Màster de Fermentats de la Facultat d’Enologia de la URV, Albert Barrachina, qui oferirà un taller sobre el procés d’elaboració de la cervesa i un tast de diferents varietats de la universitat. A més, segons confirma Fort, comptaran amb moltes denominacions entre les quals destaquen les de la zona del Montsant, Priorat i Terra Alta.
 
I compte, el vi no sols es beu, sinó que també es podrà fer servir com a ingredient per dibuixar! I és que al taller de pintura que es durà a terme el diumenge a les 12:30 h a l’Església donarà per molt. Ja veureu quines transformacions es poden aconseguir amb el color d’un tint. “I atenció, les cerveses i el cafè tampoc es queden enrere, parlarem d’elaboracions i en tastarem algunes”, apunta el cooordinador del Santa Teca.
 
Música, poesia i escenificació
A més, Santa Teca ofereix una programació cultural amb concerts, exposicions i accions poètiques. Una novetat que se suma a la llista i ressalta Pau Fort, “com un deure”, és l’aposta per BufaSons, on la música i el reciclatge es fusionen per oferir melodies desconegudes. Una cita que promet que es podrà gaudir a partir de diumenge a les 16 h a l’Espai Camp de Tir. Però espereu! Si voleu experimentar sons més acústics, podeu quedar-vos a l’Espai Plaça, diumenge a la nit (22:15 h) per delectar-vos ni més ni menys que amb tot un Xarim Aresté, un músic amb DO Flix. 
 
Pel que fa a l’àmbit poètic maridat amb vi i estrelles us esperen nous horitzons d’exploració. “Tenim una gran escenificació amb l’espectacle ‘Vi&Glosa&Estrelles’, que es durà a terme diumenge a les 20 h a l’Espai Església, on el cant improvisat de Mireia Mena i Alexandre Bonanit ens faran sentir la música de l’astronomia i del bon vi”, revela el coordinador. 
 
I per acabar, parlem de llums! Un gran mapping, amb Sergi Casero de ProjekVisual i el col·lectiu Synkronie a l’organització, omplirà d’audiovisuals la nit de diumenge a l’Espai Plaça, de les 22:15 a les 00:00 h. “Sens dubte apostem per quelcom d’èxit i això atrau molta gent”, corrobora Fort. 
 
Per tant, ja no teniu excusa per aquest cap de setmana, animeu-vos a tastar experiències!

Més informació: 

Santa Teca 2016
Dies 16 i 17 de juliol
Castell Monestir d'Escornalbou, Riudecanyes

També et pot interessar