Artur Gaya: “Els romans li deien 'pa i circ' i natros en diríem 'menjar i música'”

Del 22 al 27 de juliol, l’Escola d’Estiu de la Jota i la Música Popular de les Terres de l’Ebre realitza activitats obertes al públic
Surtdecasa Ebre
,
29/07/2013
Arts
Un any més arriba el JotaCampus, organitzat per Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i la Casa de la Jota. Una estada dedicada a tot aquell que vulgui conviure en un entorn idíl·lic mentre s'apren i es practiquen diverses manifestacions de cultura popular, la més destacada: la jota. Ara bé, a part dels diversos cursos programats, enguany també s'ha donat molta importància a les activitats paral·leles. Entre les activitats obertes al públic en general, hi ha un ball de benvinguda, dimarts 23 de juliol a les 22,30h amb el duet de dansa tradicional La Sonsoni, i una ballada popular de jotes, dimecres 24 a les 22,30h, amb Paracota i la Rondalla de Guardet lo Cantador. El Jotacampus reunirà alumnat provinent de Catalunya i el Pais Valencià, que des d’avui i fins dissabte al matí assistirà a cursos i tallers dedicats als tres grans àmbits temàtics de l’Escola: Tocar, Cantar i Ballar. Hem parlat amb Artur Gaya perquè ens expliqui les novetats d'enguany.
 
- Com valoreu l'experiència del JotaCampus després de dos anys? Com ha evolucionat aquest stage de la música popular?
Tot just acabem de començar i estem aprenent tots plegats. L’any passat va ser una experiència molt bona, plena de complicitats i compartida a tres bandes: l’alumnat, el professorat i el veïnat del Poble Nou del Delta. Si puguessem passar-ho tan bé com l’any passat, ens sentiriem molt satisfets. Més que pensar en evolucionar, volem consolidar el projecte.
 
- Aquest vol ser el JotaCampus que apropi definitivament la jota a les persones de les Terres de l'Ebre. Per això és possible inscriure's en cursos solts i no quedar-se a dormir. Per què heu pres aquesta decisió?
Enguany hem obert la matrícula a cursos i tallers solts i no només en bloc. Això facilitarà que gent del territori pugue gaudir d’algunes activitats del JotaCampus encara que no estigue de vacances. És una manera de fer arribar el JotaCampus a tothom.
 
- De quins llocs d'origen solen ser els alumnes...Com ho interpretes?
L’alumnat ens arriba en bona part d’arreu de Catalunya i també d’alguns indrets del País Valencià. Això ens agrada perquè una de les coses que pretenem és donar a conéixer la jota des de la cruïlla dels territoris on es canta, toca i balla aquesta música. Aquestes dades també poden interpretar-se com el fet de que hi ha gent que tria una opció de vacances culturals: aprendre, xalar i descubrir el Delta de l’Ebre.
 
- Suposo que repeteixen els professors de l'anterior edició. N'hi ha de nous? Qui són?
Canviar per canviar no és el nostre objectiu. Els canvis es fan per millorar. Hi ha un 50% del professorat que repeteix perquè l’any passat van sortir les coses molt bé i perquè estan compromesos en el projecte. Hi ha també professors nous com la Mariona del Carmen, una persona que habitualment acompanya a músics com Eliseo Parra i que ens ve a donar un taller de pandereta i percussió tradicional. També comptem amb Lidia de Mena, del Priorat, com a mestra de dansa i a un multiinstrumentista excepcional com Francesc Tomàs ‘Panxito’, que posarà música en directe a les classes de ball.
 
- Alguna novetat pel que fa als cursos? 
Enguany hem introduit els cursos i tallers que carinyosament anomenem per a ‘no joteros’. Estan pensats especialment per acompanyants o per gent que vol venir a gaudir del JotaCampus però, per unes o altres circumstàncies, no està en condicions de cantar, ballar o tocar. Atenent suggeriments de l’alumnat, hem creat un curs de cuina tradicional del Delta, que ens impartirà Josep Vila, i un taller de descoberta del territori a càrrec d’un guía d’excepció com és Josep Bertomeu, més conegut per ‘Polet’.
 
- El JotaCampus promou que s'aprengui en un entorn carregat de cultura, tant pel que fa al paisatge com a les persones... En quins indrets tindran lloc les classes?
El Poble Nou és un poblet idoni per portar a terme una activitat així. És menut, acollidor i totalment integrat a l’entorn, tant en l’aspecte paisatgistic com humà. La seua gent ens obre les portes en tots els sentits. Les classes tindran lloc a l’Escola, a dependències de l’Ajuntament i a espais que ens cedeix la Casa de Colònies d’Amadeu.
 
- Ja s'havia fet algun taller de pastes, enguany hi haurà tallers per preparar plats tradicionals de la cuina deltaica. Per què heu vinculat  la gastronomia amb la cultura popular. Com surt aquesta idea?
La gastronomia forma part de la cultura tradicional i popular, igual com la música. Això sempre ha sigut així al Mediterrani. Els romans li deien 'pa i circ' (panem et circenses) i natros en diriem 'menjar i música'. De fet, un oci més saludable que el milionari i alienador futbol, en el qual tothom acabem caent.
 
- Com seran els cursos de cuina?
Seran impartits per un expert com el Josep Vila i oferiran un ampli aparador dels menjars tradicionals del Delta: els arrossos, els fideus, les anguiles, el ‘pato’ i les paracotes, que no oblidem que són pastes estretament relacionades amb el ball de la jota. L’alumnat comptarà amb el llibre de cuina que vareu editar des de Surtdecasa. Tota una generositat per la vostra part que us agraïm sincerament.
 
- Finalment, per què serveix la jota per Arturo Gaya?
La jota és la nostra música popular per excel·lència. És un ball i és un cant. Anys enrere estava integrada en la societat: en l’oci, en el treball, en els rituals. Actualment és un mitjà d’expressió i, com a tal, una eina per viure una mica millor.
 
--
Més informació (Enllaç)
 
   

A

També et pot interessar