Grand Tour

Foto: 

Cedida
L'artista Miquel Àngel Marín i un col·laborador

Què és la caminada artística del Grand Tour?

Enguany començarà la primera etapa al Delta de l'Ebre i seguirà per les Terres de Ponent
Surtdecasa Ebre
,
07/08/2019
Arts
"La idea és caminar i que, a partir d'aquí, passin coses. Fins i tot jo ho havia provat alguna vegada, anant des de casa meva a l'Empordà fins al Delta de l'Ebre passant per les cases dels meus amics artistes" explicava Clara Garí, impulsora del Grand Tour, abans de començar l'edició passada. "Amb això del senderisme i el viatge hi ha molts estereotips. El que mereix la visita i el que no la mereix. Aquestes categories desplacen tota l'atenció a la cosa i no al que mira. La nostra mirada en qualsevol lloc pot ser una meravella o molt avorrida. Tot això que jo puc teoritzar, en una comunitat que camina molts dies es viu" continua. Enguany el viatge comença al Delta de l'Ebre i continua cap al nord, a través de les terres de Ponent. Hem volgut explicar què és el projecte del Grand Tour a través de cinc punts.

1. Ruta oberta a tothom
El Grand Tour, inspirat en els viatges peripatètics, és una ruta a peu que els caminants fan amb artistes de totes les disciplines. Aquest 2019 sortirà de L’Ampolla, al Delta de l’Ebre per anar cap a al Massís dels Ports, la Terra Alta, el Priorat oest, el Segrià, Torrebesses i acabarà a Lleida. L'inici serà el 14 d’agost del Delta de l'Ebre i la ruta continuarà fins l’ 1 de setembre. És un viatge i una experiència oberta a tothom qui vulgui participar. "La majoria són artistes que hem anat trobant al territori, que tenen ganes de compartir i de mostrar-nos una mica la seva terra, o bé artistes que caminen amb nosaltres. També hi ha artistes que vénen a desenvolupar una peça pensada a través de l'acció de caminar. Des de la poesia, la dansa, la música, les arts visuals..." assegura la seva impulsora Clara Garí, del Centre de Creació Contemporània Nau Côclea de Camallera.

2. Consciència a través de l'art
La travessa del Delta i de les Terres de l’Ebre constituirà el principi de Grand Tour 2019 i els viatgers hi caminaran durant 4 dies, del 14 al 17 d’agost . Els caminants tindran l’oportunitat d’acostar-se a un territori on natura i treball de l’home estan tan intimament units que resulta gairebé impossible destriar l’un de l’altre. Durant aquests dies els organitzadors volen que els viatgers facin un tast de la feina del camp gravada a la terra, del desplegament de la natura, els animals i les plantes, de la presència del riu amb tota la xarxa de canals, i en definitiva de la presència del riu en el punt on troba el mar amb tota la seva bellesa, la seva força i els seus problemes. Com a artistes i creadors contribuiran a visualitzar un problema que pot acabar amb el Delta tal i com el coneixem avui: la regressió dels sorrals provocada per la pèrdua de cabdal de l’Ebre i la pérdua de sediments arrossegats pel riu.

  • imatge de control 1per1

3. Treball amb els Instituts
Els viatgers participaran del projecte 'El nom escrit no és el món dit' coordinat i ideat per l’artista Miquel Àngel Marin i realitzat conjuntament amb els alumnes de l’institut de Deltebre i la Comunitat de Regants de l’Esquerrra de l’Ebre. Aquest projecte ha recuperat els noms de tots els petits canals i canalets que reguen els camps d’arròs. La nit del 14 d’agost la idea és dormir a una petita barraca de propietat privada cedida amablement per una família local. El dia 15 l'objectiu és posar rètols amb els noms dels canals i també a fer-hi poesia i música. El recorregut acaba a la desembocadura del riu, prop de Riumar.

4. Artistes internacionals
Després de caminar els dies 14 i 15 de l’Ampolla a Riumar, el dia 16 al dematí la idea és trobar-se a la Casa de Fusta on reflexionarem sobre el problema de la regressió del riu i les seves conseqüencies. Des d’una perspectiva científica amb Sergi Saladié geògraf, i una altra de creativa amb Simon Faithful artista que treballa segons paraules seves, 'el mon com escultura' (amb els fenòmens atmosfèrics, la geologia i la biologia). Tots dos faran visible amb una mirada diferent, científica i artista el fenòmen de la regressió del riu des de totes les seves vessants: ecològica, humana, poètica, visual, agrícola, turística… Aquesta activitat es fa en col·laboració amb el Centre de Creació Contemporània Lo Pati d’Amposta. El dia 17 al dematí anirem en barca d’Amposta a Tortosa i farem un recorregut per la ciutat, acompanyats de tortosins i tortosines que ens puguin ajudar a fer un recorregut creatiu. A la tarda ens traslladarem a Caro per començar la nostra travessa dels Ports. Després Grand Tour seguirà el seu camí per la Terra Alta, la Ribera, el Priorat Oest i Les Garrigues.

5. Inscripcions
El Grand Tour és una activitat oberta a tothom, només cal inscriure’s. A la web www.elgrandtour.net hi ha la guia d’etapes on es pot veure a on es va i què es fa cada dia. 'Per a nosaltres és interessant participar en aquest projecte perquè enllaça molt bé amb la filosofia de Lo Pati i la vinculació entre art contemporani i paisatge', apunta Aida Boix, directora de Lo Pati, que enguany hi ha col·laborat.

A

També et pot interessar