Jump to navigation
L’exposició recorre diferents punts de la geografia nòrdica amb la fixació de mostrar les tonalitats del gel. Dalmau considera que aquesta admiració pels paisatges freds li ve de petita, de quan els seus pares la van portar a veure la neu per primer cop al Coll de l’Alba un dia que Tortosa va quedar emblanquinada. Ara, però, s’ha ampliat. “Vaig fer un viatge a Noruega i em va agradar l’ambient d’aquests països on la natura té un predomini important i la llum és diferent, és blava”. Va ser en aquest país on va fer una descoberta que la va impactar. “Vaig descobrir que el gel de les glaceres és blau. És el gel més antic perquè és el que ha sofert més pressió, ha perdut les bombolles d’aire i reflecteix la llum d’una manera diferent, reflecteix més el blau”, explica davant una imatge d’un majestuós iceberg fotografiat a l’arxipèlag Svalbard, a poc més d’un miler de quilòmetres del Pol Nord.
Un projecte vitalTot i que Dalmau és llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses i exerceix d’economista, ha convertit la fotografia en el seu projecte de vida. “M’agrada fer fotografies i anar de viatge, però va arribar un moment que vaig pensar que necessitava arribar a cert nivell de perfeccionament perquè és la meva sortida artística. En aquest camp, m’agraden els fotògrafs de natura que aconsegueixen un punt poètic en el tractament de les imatges que fan i a mi m’agradaria arribar a trobar aquest equilibri”, confessa la fotògrafa tortosina mentre assegura que intenta que les fotografies que fa transmetin sensacions, no deixin indiferent i continguin un punt de poesia.
Els paisatges, el gel, les textures de la terra i les cases i construccions de diferents punts del món són la debilitat de Dalmau, principals protagonistes de la mostra ‘Buscant el Blau’. “Per a mi les fotografies sempre són subjectives, però m’he hagut de desprendre d’aquesta part i buscar que les d’aquesta mostra funcionin soles. Quan fas una exposició, ensenyes una part de la teva intimitat”, reflexiona Dalmau. A la vegada, diu que ha muntat la mostra intentant explicar una història, la d’una persona que es queda emmirallada per aquests països. Parteix de l’anècdota que el gel és blau i, a partir d’aquí, comença un recorregut per viatjar. “Crec que és un paral·lelisme amb la noia que un dia va marxar de Tortosa i se’n va anar a veure món”, afirma. “L’aproximació que tinc a la fotografia és que m’agrada com a espectador i com a actor”, diu mentre parla dels seus referents: el català Oriol Alamany –amb qui ha treballat–, el finès Pentti Sammallahti, el francès Vincent Munier, l’estatunidenc Steve McCurry...
A la pregunta de si creu que els canvis tecnològics influeixen en el fet que ara qualsevol pot fer bones fotografies no es mossega la llengua: “Jo tinc una càmera reflex digital, una compacta bastant bona i un iPhone 6. Si comparo les fotos de l’iPhone amb les de la reflex, no hi ha color. Amb l’iPhone puc fer fotos i penjar-les a Instagram, però no podria fer aquestes fotos de l’exposició. Encara que moltes persones s’ho creguin, l’equip no et dóna la fotografia, la fas tu”. Les fotografies que formen part de l’exposició –i que estan a la venda– s’han imprès amb el procediment Glicée, que dóna nom a la reproducció limitada d'un original amb tintes pigmentades i en paper artístic d'alta qualitat.
Donat l’interès que ha suscitat ‘Buscant el Blau’, el proper 9 d’abril a les 19h, Dalmau oferirà una xerrada sobre fotografia de viatges al mateix espai de l’exposició. Mentrestant, ja es planteja nous viatges per seguir capturant paisatges i colors. “M’interessa continuar visitant aquests països, però també m’agradaria anar alguna vegada a l’Antàrtida, a l’Argentina, a les illes Malvines, a Geòrgia del Sud...”.
Exposició 'Buscant el Blau', de Bea DalmauDel 18 de març al 23 d'abril Taller Cinta Dalmau - TortosaFitxa d'agenda Surtdecasa