Pagès

Foto: 

Guille Barberà
La ballarina Sonia Gómez en l'espectacle 'A vore'

L'experiment de barrejar tradició i modernitat

La Fira Mediterrània de Manresa acull un projecte d'experimentació ebrenc
Anna Zaera
,
14/10/2015
Arts
“Estem envoltats d’etiquetes. Tenim tendència a separar els tipus de música en hip hop, swing, música electrònica, heavy, jazz, rock i allò tradicional se'ns escapa. Però, tot i que cada gènere està associat a una manera de socialitzar-se, la música és mestissa, és barreja total, i només era qüestió de temps que els artistes comencessin a vincular les influències globals amb les locals”, diu el realitzador Ramon Balaguer, un dels impulsors de l'Escola de Música i Ball Tradicional Lo Planter de Tortosa. Ell ha estat l'ideòleg d'aquest espectacle que s'estrenarà a la Fira Mediterrània de Manresa. L'espectacle 'A vore', que es representarà - tot i que ja s'han fet dos petits tastos al Mercat de les Flors i a l'Antiga Fàbrica Damm - al pati del Kursaal de Manresa ha unit improvisadors contemporanis - els jazzistes Astrio i la ballarina Sònia Gómez - per aproximar-se al món de la jota de l’Ebre de la mà de dos artistes de l’àmbit tradicional: el cantant Pere Gumbau i l’instrumentista de vent Pau Puig. Hem parlat amb Ramon Balaguer.
"A les Terres de l'Ebre s’estan trencant aquestes fronteres més ràpid que a altres llocs. La mateixa gent que et pots trobar a un concert de música electrònica, te la pots trobar durant el dia en una fira tradicional"

- Com descriuries l'espectacle que presentareu a Manresa?
Hi haurà textos, improvisació entre músiques de diverses generacions, aixades, diàleg entre ball tradicional i contemporani i percussió. És la col·lisió entre artistes que no coneixien la música tradicional i altres que la viuen. Musicalment, hi ha els ASTRIO, un grup d'electro-funk-sampler-jazz de Barcelona. Grans improvisadors i músics que conviuran a l’escenari amb Pau Puig, un dolçainer d’ofici excel·lent, i Pere Gumbau, un dels nous cantadors de les Terres de l’Ebre. En dansa, hi haurà un diàleg entre la senienca Sònia Gómez, que és coreogràfa, ballarina i performer. Ella ha entrat en contacte amb el ball tradicional recentment i n'està fascinada. El projecte també el forma Carme Balagué, professora i fundadora de Lo Planter, i jo mateix, que estaré per allà al mig incordiant, dirigint, potser cantant i processant sons.

- Us embarqueu en un projecte d'experimentació per fer contemporània la música d'arrel...
Sí. La idea és naturalitzar aquesta barreja a nivell de Catalunya. L’any passat, la Fira Mediterrània i el Mercat de les Flors van unir cobla i hip hop. Crec que tenim un material i un substrat cultural fascinant per disfrutar, imitar i reinterpretar a partir del present...



- Les Terres de l'Ebre estan fent aquest procés d'experimentació...
Sí, a les Terres de l'Ebre s’estan trencant aquestes fronteres més ràpid que a altres llocs. La mateixa gent que et pots trobar a un concert de música electrònica, te la pots trobar durant el dia en una fira tradicional o ballada de jotes. Cada vegada som més oberts!

Creus que encara costa vincular les tradicions - balls i cants d'arrel - amb la creació contemporània?
Encara és un camp a desenvolupar. Hi ha molta gent que està fent coses molt boniques, però és com entrar a la selva, s’ha d’anar obrint camí i veure què trobem. Com hi ha pocs referents, el que et pots trobar és màgia i abisme, però això és l'interessant del repte creatiu!

- Alguns projectes d'aquests innovadors que t'hagin sorprès?
Els Coetus estan fent propostes molt fortes. En flamenc, s’han fet moltes coses interessants, com per exemple la d'Israel Galván, el Niño de Elche o la Rocío Márquez… Neneh Cherry va fer una sèrie de TV on explica com els africans estan integrant la tecnologia a la seva tradició de forma natural… Tot i així, de vegades no hi ha res més potent que el que van fer els iaios. Té un sentit en si mateix i una coherència estètica tremenda!

- Què feu a Lo Planter?
Busquem sensibilitzar el ball i la música tradicional de les Terres de l’Ebre i més enllà. A crios, a adults, a gent gran. Ho fem, a través de convenis en escoles i a les classes i tallers específics que fem entre setmana i alguns dissabtes. Ens encanta ensenyar i que ens ensenyen. Per això, convidem a professors per donar tallers específics i també ens agradaria poder col·laborar amb gent que tingue ganes de fer coses, experimentar, organitzar mogudes. A banda, hi ha aquell cuquet creatiu que tenim alguns per embolicar-nos en propostes que van més enllà. Encara que sigue per equivocar-nos! Un dia podem estar fent festa amb guitarres, guitarrons i dolçaines, i l’altre alguns dels que formem part de Lo Planter ens atrevim amb guitarres elèctriques, dansa contemporània i música elèctronica que, en els fons, és el que farem per a la Fira de Manresa. Volem traspassar fronteres estètiques.

  • imatge de control 1per1

 

Més informació: 

Espectacle 'A vore' 

Presentació a la Fira Mediterrània de Manresa: 
Div. 16 d'octubre: Teatre Kursaal. Pati - 19:30 | 21h
Diss. 17 d'octubre: Teatre Kursaal. Pati - 18:15 | 20:15h
Gratuït

Fira Mediterrània de Manresa
www.firamediterrania.cat

Lo Planter
www.loplanter.com

  

A

També et pot interessar