A cel obert

Foto: 

Cedida
Imatge d'arxiu d'A Cel Obert 2014

Les sis creacions elegides per transformar els patis tortosins

El Festival A Cel Obert se celebrarà del 2 al 4 d'octubre a Tortosa
Surtdecasa Ebre
,
21/09/2015
Arts
“L'art contemporani és el present i el futur, i el patrimoni tortosí és el passat però també el present i el futur”, diu el filòsof Roman Aixendri en roda de premsa. Ell és un dels organitzadors i ideòlegs del Festival A Cel Obert, juntament amb l'arquitecta Cristina Bestratén i la dissenyadora Maria Bernad. Enguany repeteixen liderant aquest certamen que vol unificar el patrimoni arquitectònic tortosí i obrir-lo a la ciutadania. "Perquè Tortosa sigui també una ciutat de turisme cultural", diu Aixendri, davant de l'alcalde, Ferran Bel, i la directora de l'IMACT, Maria Josep Bel. A Cel Obert torna a apostar per les intervencions artístiques efímeres. Un total de sis projectes realitzats per a l'ocasió s'empeltaran amb els elements arquitectònics d'antics palauets, convents i esglésies. El color és el tema elegit per l'edició d'enguany. Aquesta qualitat perceptiva causada quan la llum interacciona amb l'ull, el cervell i la nostra experiència, serà l'aspecte al voltant del qual giraran els sis projectes seleccionats, entre els 48 presentats, i que us presentem a continuació.

1. Retalls d'ombra al Pati del Palau Montagut
El que ara és la Seu de la Comunitat de Regants és un edifici modernista que acollirà una reflexió sobre la llum que es genera al Delta. Curiosa analogia entre l'aigua i el Delta com a resultat geogràfic de les seves aportacions. De fet, la llum sempre ens exposa al seu revers - l'ombra - quan aquesta ineractua amb diferents objectes. És precisament aquest concepte el que volen posar de manifest els artistes. 'Retalls d’ombra' és la proposta de Marc Anglada de Ciutadella de Menorca, Marc Ferrando de Jesús-Tortosa, Marina Morey de Palma de Mallorca, Diego Morillo de Bogotà i Laura Ronquillo de Cerdanyola del Vallès. Aquestes escenes de llum, color, ombra i contrastos es volen aconseguir gràcies a una estructura penjant, de la qual se subjectaran una sèrie de teles semitransparents amb els colors propis de la cromatografia deltaica, generant una sensació canviant per l’efecte de la llum del sol i l’acció del vent. No és un muntatge només per mirar sinó per ser-hi, de manera que hi haurà seients i el visitant serà part activa del pati ja que podrà buscar el seu espai propi.

2. Entrecintat al Pati del Palau Episcopal
Sense dubte és un dels patis més esplendorosos de Tortosa. L'edifici fou construït al segle XIV i és una clara representació de l'estil gòtic a la ciutat. En aquest espai, hi tindrà lloc una intervenció basada en la col·locació de diverses cintes. Aquestes tres superfícies de colors roig, ocre i verd, com els sostres policromats del palau, fan sortir el color interior a l’exterior del pati i re-configuren l’espai donant uns nous límits que conviden al visitant a recorrer-lo en forma helicoïdal ascendent, així com els claustres episcopals evoquen l’ascensió al cel com a espais per a la reflexió. Diferents punts de vista que es van presentant mentre es pugen les escales permeten observar com les noves superfícies reglades, cadascuna d’un color, es van superposant entre elles oferint noves textures i colors. Tanmateix serà diferent observar-les des de l’entrada del pati, a contrallum mirant al cel, que observar-les des d’una posició més elevada, un cop pujades les escales. Aquesta obra la signen Elena Justo, Usue Belandina, Mikel Pau Casado, Marc Fernández i Teresa Gómez-Fabra.

3. Matís de Cels al Convent de la Puríssima
'Matís de Cels' és la celestial proposta presentada per Víctor Viscor de Barcelona i Isabel Villares de Sâo Paulo, Brasil. El projecte situat al pati del convent de La Puríssima, suggereix una immersió del visitant en un ambient d’experimentació del color blau. Segons expliquen els artistes, la idea va sorgir a partir de la comprensió de l’arquitectura del pati com a recinte d’introversió i, al mateix temps, una finestra per a la contemplació de la infinitud del cel. La instal·lació generà diverses finestres de llum per les quals cada persona mirarà el cel i tindrà la seva interpretació subjectiva dels tons de blau visibles al llarg dels dies. Situat al carrer Montcada, el convent de la Puríssima s’inaugurà el 30 de maig de 1644, amb l’entrada en clausura de nou religioses procedents de Santa Clara.

4. 'De la luz del patio' al Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties
Tao de la Torre Sola i Caterina de la Portilla, parella natural de la illa de Gran Canària, són els autors de la proposta concebuda per al pati del Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, 'De La Luz Del Patio'. La seva idea consisteix en una transformació atmosfèrica. Un únic material, el tul, provoca aquest canvi. La intervenció és aèria i absoluta. És la llum natural del sol la que tenyeix el pati del seu propi color. La instal·lació consisteix en una seqüència de suports lloant l’estructura del Col·legi. Utilitzar el tèxtil com a embolcall d’aquesta experiència garanteix el protagonisme del color i un contacte delicat de l’edifici. El tul, una malla oberta, evoca l’atmosfera mediterrània que durant l’estiu s'ompli d’insectes i identifica la instal·lació amb el pati embolicat: l’arxiu històric de les Terres de l’Ebre.

5. Sky-lines al Pati del Palau de Sant Jordi i Sant Domènec
'Sky-lines' és la proposta presentada per Eloi Camacho, Ivan Fernández i Toni Ferré, tots tres de les terres de Tarragona. El que volen aquests artistes és modificar la visió espacial del Pati del Palau de Sant Jordi i Sant Domènec i que els visitants en siguin partícips. Amb la voluntat de no colonitzar aquest espai d’una forma massiva, uns prismes de línies de colors connecten la circulació per als vianants amb el cel obert de la ciutat de Tortosa i, adaptant-se a les proporcions de la dimensió del pati, creen una trama de volums que s’ajusten a la composició d’arcs de les façanes. De dia, els colors seran presents per ells mateixos i, en entrar, aquestes línies delimitaran la visió del cel. Per la nit, però, aquest passarà a ser una amalgama de colors que il·luminaran l’entorn del pati del Palau de Sant Jordi i Sant Domènec, on l’usuari podrà entrar en aquest nou món de llum i colors.

6. Cromoteràpia al Pati del Museu de Tortosa
'Cromoteràpia' és la proposta dels artistes convidats, presentada per la Maria Danés i en Josep Maria Guerrero d’Olot. La seva proposta per al Festival A Cel Obert és una intervenció que pretén canviar la percepció habitual del pati del Museu de Tortosa omplint estratègicament l'espai de pas entre el pati i l’espai porxat amb ampolles de plàstic reciclades i recobertes amb cel·lofana de colors; material capaç de deixar passar la llum, canviant-la de color i tenyint l’espai amb la llum solar. Les voltes, que queden omplertes, deixen de permetre la transició entre els dos espais i esdevenen una mena de vitralls canviant la percepció habitual sense filtres per una de més confusa, aquosa i de diferents colors.

  • imatge de control 1per1

 

Més informació: 

A

També et pot interessar